Τα ιστορικά μνημεία και πάλι στο στόχαστρο των κερδοσκόπων

Ανακοίνωση από την «Σύμπραξη για τα ιστορικά μνημεία»

Αυτές τις ημέρες βλέπουμε για μια ακόμη φορά – αυτή τη φορά  με αφορμή τα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης-  τα ιστορικά μνημεία να μπαίνουν στο στόχαστρο της κερδοσκοπικής δραστηριότητας. Τα κατά κοινή ομολογία σημαντικότατα μνημεία του σταθμού Βενιζέλου, όπως είναι το σταυροδρόμι του decumanus maximus και του cardo μαζί με τα δημόσια κτίρια που το περιβάλλουν και που σχετίζονται όχι μόνο με την ιστορία της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρου του Βυζαντίου κινδυνεύουν να καταστραφούν και να εξαφανισθούν, αν υλοποιηθεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, για απόσπαση και μεταφορά των μνημείων από το Σταθμό Βενιζέλου προκειμένου να ολοκληρωθεί ο σταθμός του Μετρό, έργο που θα αναλάβει άλλος εργολάβος!!!

Το πιο παράδοξο, όμως, είναι η υποκριτική αντιπαράθεση της σημερινής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι βαθιά υποκριτική αυτή η αντιπαράθεση, γιατί στη διάρκεια της διακυβέρνησης αυτών των κομμάτων, μαζί βέβαια με το ΠΑΣΟΚ και τους ΑΝΕΛ, τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια, δεκάδες αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικά μνημεία  έπεσαν θύματα της κερδοσκοπικής βουλιμίας, στο όνομα των “επενδύσεων” και της “ανάπτυξης”. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από τα “έργα και τις ημέρες” αυτών των κομμάτων. Να θυμηθούμε τις αποφάσεις για να εκποιηθεί η Ακαδημία του Πλάτωνα στην πολυεθνική Arum-Blackrock, για κατασκευή μολ, αποφάσεις που, προς το παρόν τουλάχιστον, ανατράπηκαν από τις κινητοποιήσεις των πολιτών; Να θυμηθούμε την επιμονή τους να αλλάξει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ)τρεις αποφάσεις και να περιορίσει τον αρχαιολογικό χώρο του π. αεροδρομίου του Ελληνικού από 3000τμ σε 250!! προκειμένου να εξυπηρετήσει την καταστροφική  “επένδυση” της Lamda Development και του Λάτση; Να θυμηθούμε τη μετατροπή του ιερού του Απόλλωνα Ζωστήρα στη Βουλιαγμένη σε διακοσμητικό ντεκόρ των πολυτελών τουριστικών εγκαταστάσεων που κατασκευάζει μέσα στο δάσος της Βουλιαγμένης η πολυεθνική Jermyn Real Estate; Να θυμηθούμε την καταστροφή  που κάνει η El Dorado και στις αρχαιότητες, που βρίσκονται στο χώρο των εξορύξεων στη Χαλκιδική; Να θυμηθούμε την ένταξη 2300 μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στο Υπερτασμείο, που αποσύρθηκαν κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων και τη λαϊκή κατακραυγή; Θα σταματήσουμε εδώ με την απαξιωτική πολιτική συμπεριφορά αυτών των κυβερνήσεων απέναντι και στα ιστορικά μνημεία, γιατί αν τα αναφέρουμε όλα θα χρειαζόμασταν πολλές σελίδες

Όπως λοιπόν δείχνει η πραγματικότητα οι κυβερνήσεις, το κράτος και οι ιδιώτες αντιμετωπίζουν και τα ιστορικά μνημεία σαν εμπορεύματα και  πρωταρχικό στόχο έχουν την αποκόμιση κερδών, με πρόσχημα βέβαια τις “επενδύσεις”. Τα παραδείγματα καταστροφής ή απαξίωσης των ιστορικών μνημείων που αναφέρθηκαν πιο πάνω -και  είναι μόνο ενδεικτικά,  δείχνουν ότι το κράτος στηρίζει με κάθε τρόπο τους ιδιώτες να κερδοσκοπούν και σε βάρος του πολιτισμού και της ιστορίας. Οι κυβερνήσεις είναι εκείνες που ψηφίζουν νόμους και δίνουν τις άδειες στις ιδιωτικές επιχειρήσεις για όλες τις δραστηριότητες αδιαφορώντας και για τα μνημεία,  που κινδυνεύουν με εξαφάνιση η υποβάθμιση.

Η Σύμπραξή για τα Ιστορικά Μνημεία, όπως αναφέρει και στην ιδρυτική της διακήρυξη, μπροστά σε αυτή την κατάσταση είναι αποφασισμένη να αγωνισθεί για να αποδείξει το αυτονόητο, ότι δηλαδή τα ιστορικά μνημεία και γενικότερα η πολιτιστική κληρονομιά ανήκουν στην κοινωνία και  αποτελούν κοινά αγαθό. Επομένως μόνο οι πολίτες οργανωμένα και μέσα από τις τοπικές συλλογικότητες και τα κινήματα, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς  όχι μόνο να τα προστατέψουν αλλά και να τα αναδείξουν και να τα αξιοποιήσουν σε όφελος του πολιτισμού, της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στη μεταφορά δηλαδή των μνημείων από το σταθμό Βενιζέλου, που επιχειρείται να γίνει και πάλι μόνο για κερδοσκοπικούς λόγους,  η στάση μας είναι απόρροια της πάγιας αρχής μας, ότι, δηλαδή, τα ιστορικά μνημεία πρέπει να παραμένουν στο χώρο τα δημιουργήθηκαν, γιατί είναι πολυτιμότατη “προίκα” για τον κάθε τόπο. Καλούμε λοιπόν καταρχήν τους πολίτες και τα κινήματα της Θεσσαλονίκης να πρωτοστατήσουν στον αγώνα εναντίον της μεταφοράς των μνημείων από τη θέση τους. Εμείς θα συμπαρασταθούμε με όλες της τις δυνάμεις και στον αγώνα αυτόν.

17/9/2019
ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
sybraxiistorikamnimeia.blogspot.com