Η αποδιάρθρωση του λαού της Αριστεράς

Η αποδιάρθρωση του λαού της Αριστεράς

Tου Χρήστου Λάσκου
4/7/2019
Αν επιβεβαιωθούν τελικά οι δημοσκοπικές προβλέψεις, θα γίνει επιτακτική η απαίτηση για μια πειστική εξήγηση από την ηγεσία της κυβέρνησης. Οσα μέχρι στιγμής ακούγονται διακρίνονται σε δύο κατηγορίες ερμηνείας: Η πρώτη, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αποδίδει τη μεγάλη ήττα σε επικοινωνιακές, εν τέλει, αιτίες – «Ο κόσμος δεν κατάλαβε», «Εμείς δεν τα είπαμε καλά» κ.λπ. Αυτό το είδος ερμηνείας θεωρεί δεδομένο πως τα όσα έγιναν ήταν κατά βάση καλώς καμωμένα, αλλά οι δημιουργοί τους δεν καρπώθηκαν τα πολιτικά οφέλη από το θετικό τους έργο.
Η δεύτερη δεν συνιστά καν ερμηνεία, στο μέτρο που δεν βλέπει κάποιο μεγάλο πρόβλημα. Ακούμε συχνά στην τηλεόραση στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της… Προοδευτικής Συμμαχίας –προχθές ήταν ο Νίκος Μπίστης– να ισχυρίζονται πως, παρ’ όλες τις σχετικές προβλέψεις, δεν επήλθε και κατάρρευση (!) στις ευρωεκλογές. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ (ή η Προοδευτική Συμμαχία;) έχει εγκατασταθεί, με το καθόλου ευκαταφρόνητο 23%, ως ο δεύτερος πόλος του πολιτικού μας συστήματος.
Διαβάστε τη συνέχεια στο https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/202330_i-apodiarthrosi-toy-laoy-tis-aristeras

Και τώρα τι;

Του Χρήστου Λάσκου
6/6/2019
Η ήττα του κυβερνητικού κόμματος στις εκλογές υπήρξε συντριπτική. Πολλές ερμηνείες δόθηκαν ήδη. Το κύριο, ωστόσο, είναι αυτό που επισήμανε ο Ηλίας Νικολακόπουλος την επομένη των εκλογών: ο κόσμος της εργασίας εγκατέλειψε, εν πολλοίς, τον ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή δε πολλή κουβέντα γίνεται και θα γίνεται περί «μεσαίας τάξης» και άλλων ακαθόριστων οντοτήτων, ας το διευκρινίσουμε επιπλέον: η καθοριστική παράμετρος συνδέεται με τις στάσεις του «κόσμου της εργασίας», της μισθωτής εργασίας.Ο χώρος μιας επιφυλλίδας δεν φτάνει για να αναλυθεί το συγκεκριμένο στοιχείο. Μπορεί, ωστόσο, να γίνει αντιληπτό πως η «μεσαία τάξη» αποτελεί σε τέτοιο βαθμό εμπειρική έννοια, που η επίκλησή της υπονομεύει τη συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης.
Διαβάστε τη συνέχεια στο https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/198628_kai-tora-ti