Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, συγγραφέας – Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή

Το νέο βιβλίο του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή –Μυθιστορηματική βιογραφία» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μένανδρος, μας βοηθά να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τον μεγάλο Έλληνα μαθηματικό, μέσα από μια επιμελημένη προσεκτικά και θαυμάσιας αισθητικής έκδοση.
Πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, συναρπαστική αφήγηση που μένει πιστή στα γεγονότα της ζωής του Καραθεοδωρή και μας δίνει τόσο την επιστημονική, όσο και την ανθρώπινη διάσταση μιας πολύ ξεχωριστής προσωπικότητας. Ένας άνθρωπος που όχι μόνο εντυπωσίασε τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, αλλά και τον βοήθησε αποτελεσματικά στο έργο του.
Ο συγγραφέας έχει ασχοληθεί εδώ και πολλά χρόνια με το θέμα που διαπραγματεύεται και μας χαρίζει ένα βιβλίο λιτό και περιεκτικό μακριά από ψευδεπίγραφες μυθιστορηματικές βιογραφίες που καταλήγουν να παρουσιάσουν μάλλον αγνώριστα τα πορτρέτα των προσωπικοτήτων που υποτίθεται ότι διαπραγματεύονται. Εξαιρετική γραφή που ταιριάζει σε μια συναρπαστική ζωή γεμάτη ανατροπές.
Ζωντανεύει πραγματικά μια εποχή, ενώ θαυμάσια είναι και η τεκμηρίωση μέσα από μια σειρά επιστολών, τόσο οικογενειακών, όσο και με προσωπικότητες όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος ή η Πηνελόπη Δέλτα.
Περιλαμβάνεται και ένα ενδιαφέρον κείμενο του Στέφανου Γερουλάνου για τα γενεαλογικά των Καραθεοδωρή που πραγματικά θα σας εντυπωσιάσουν.

Συνέντευξη στον Κώστα Στοφόρο

Το 2013 είχε κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Στοχαστής το μυθιστόρημά σου «Η τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή». Τι σε έκανε να επιστρέψεις και να γράψεις κάτι εντελώς διαφορετικό με πηγή έμπνευσης τον μεγάλο μαθηματικό;

Οι κύριοι Χρήστος Τακιδέλλης, εκδότης και Παναγιώτης Καγιαλής, υπεύθυνος των εκδόσεων Μένανδρος, είχαν διαβάσει το μυθιστόρημά μου με τον τίτλο: «Η τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή» που είχε εκδοθεί το 2013 από τις εκδόσεις Στοχαστής και τους άρεσε πολύ. Μου πρότειναν να γράψω κάτι καινούργιο για τον διάσημο μαθηματικό και πως θα ήταν πρόθυμοι να το εντάξουν στην σειρά των βιβλίων που εκδίδουν. Αυτή η πρόταση ήταν το εφαλτήριο για να αρχίσω να διαβάζω πάλι για τον Καραθεοδωρή. Μετά από λίγα χρόνια ήμουν έτοιμος για να συγγράψω το βιβλίο που θα είχε σχέση με τον Καραθεοδωρή. Έτσι λοιπόν, εκδόθηκε το βιβλίο μου με τον τίτλο : «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή – Μυθιστορηματική βιογραφία», από τον Μένανδρο και είμαι χαρούμενος γιατί έγραψα την βιογραφία του Καραθεοδωρή σε μυθιστορηματική μορφή.

 Τι είναι αυτό που σε τράβηξε στην προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή;
Με εντυπωσίασε η διεθνή φήμη του και η προσφορά του στην μαθηματική επιστήμη. Ακόμη η φιλική σχέση με τους Άλμπερτ Αϊνστάιν, Νταβίντ Χίλμπερτ και Μαξ Πλανκ. Ένα άλλο στοιχείο που μου άρεσε στην προσωπικότητά του ήταν το ότι ακτινοβολούσε ήθος που το συνδύαζε με μια ασκητική ζωή, αφού ζούσε μέσα στην έρευνα. Ακόμη ήταν υποδειγματικός οικογενειάρχης. Οι αρετές του ως άνθρωπος και επιστήμονας φάνηκαν και με την ενασχόλησή του με την πολιτική αφού συνεργάστηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, δυο φορές, μια για το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης και τη δεύτερη για την αναδιοργάνωση του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Η συμπεριφορά του ανέδειξε ότι είχε ως κίνητρο την φιλοπατρία και την αγάπη του για την Ελλάδα.

 Πιστεύεις ότι έχει εκτιμηθεί η προσωπικότητά του όσο θα έπρεπε στη χώρα μας;
Δεν τον γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες. Δεν υπάρχει ούτε μια σειρά στα βιβλία των μαθητών στην εκπαίδευση. Ακόμη πολλοί τον αγνοούν. Τα τελευταία όμως χρόνια η διοργάνωση συνεδρίων, η ίδρυση μουσείων που φέρουν το όνομά του έχουν βοηθήσει στο να ακούγεται το όνομά του. Πέρα από αυτούς τους λόγους έχουν γραφεί βιβλία που αναφέρονται στο επιστημονικό έργο και στη ζωή του. Ένα άλλο στοιχείο που βοήθησε είναι και η τηλεόραση. Έτσι αν ρωτήσεις για το εάν τον γνωρίζουν θα βρεθούν κάποιοι να απαντήσουν ότι είναι ο διάσημος μαθηματικός. Το όνομά του χτίζεται σιγά-σιγά και ο κόσμος μαθαίνει για τον Έλληνα Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Άλλωστε ο λαός μας νιώθει περηφάνεια γιατί το όνομά του είναι γνωστό σε όλο τον επιστημονικό κόσμο από την διεθνή εμβέλειά του στην μαθηματική επιστήμη. 

Γιατί επέλεξες τη μορφή της μυθιστορηματικής βιογραφίας;
Νομίζω ότι αυτή μορφή βοηθά τον αναγνώστη να μάθει πολλά πράγματα για μια προσωπικότητα. Ακόμη μπορεί να αποκρυπτογραφήσει ένα επιστήμονα αν ο συγγραφέας έχει ψάξει το έργο και τη ζωή του βιογραφούμενου. Μην ξεχνάμε ότι η μυθιστορηματική βιογραφία είναι ένα ιδιαίτερα αγαπητό είδος στην Ευρώπη. Τελευταία γράφονται βιογραφίες και στην Ελλάδα και γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία.

 Πόσος καιρός χρειάστηκε για να πραγματοποιήσεις την έρευνά σου;
Με την υπόθεση Καραθεοδωρή ασχολούμαι από το έτος 2003. Έχω διαβάσει άρθρα, αφιερώματα και όλα τα βιβλία, που αναφέρονται σε αυτόν και που έχουν εκδοθεί στην ελληνική γλώσσα. Το 2013 που εκδόθηκε το πρώτο μου μυθιστόρημα για τον Καραθεοδωρή αντιμετωπίστηκε με αγάπη από τους αναγνώστες. Η πρόσφατη βιογραφία μου, για το ίδιο πρόσωπο, είναι διαφορετική. Περιέχει τη ζωή του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, ανέκδοτες επιστολές, καρτ ποστάλ και φωτογραφίες. Στο τέλος υπάρχει το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας Καραθεοδωρή που το έχει γράψει ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής κ. Στέφανος Γερουλάνος.

 Οι σημειώσεις του φαροφύλακα

 Τι ετοιμάζεις ως επόμενο βήμα; Ξέρω ότι ποτέ δεν ησυχάζεις…
Είναι στο τυπογραφείο το βιβλίο μου με τον τίτλο: «Οι σημειώσεις του φαροφύλακα» που εκδίδεται από τον Στοχαστή. Αναφέρεται στην δεκαετία του 1920 και μιλά για ένα φαροφύλακα που πηγαίνει να υπηρετήσει σε ένα φάρο. Είναι μυθιστόρημα εποχής και ο αναγνώστης ταξιδεύει στους φάρους αφού γνωρίζει τους φαροφύλακες. Ακόμη μαθαίνει για την διαφθορά που υπήρχε στα λιμάνια και στην επαρχία. Παράλληλα υπάρχει το στοιχείο του έρωτα ανάμεσα στον φαροφύλακα Ταξιάρχη και την Σοφία μια φτωχή κοπέλα του λιμανιού. Μπορεί να εκδόθηκε την ίδια χρονιά με το βιβλίο του Καραθεοδωρή αλλά πιστεύω ότι είναι σύμπτωση. Τα βιβλία όποτε και να εκδοθούν είναι σημαντικά αν έχουν κάτι να πουν. Και «Οι σημειώσεις του φαροφύλακα», εκδόσεις Στοχαστής, θα σας γοητεύσουν αφού σας μεταφέρουν στην ατμοσφαιρική ένταση της εποχής του 1930.

Πηγή: https://edromos.gr/elpidoforou-intzempeli-syngrafeas-o-konstantinos-karatheodori/