Ο πιο μικρός κρατούμενος στο Γκουαντάναμο

Του Γιάννη Κουκουλά
28/4/2018

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, η έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ άλλαξε περιεχόμενο. Η αντιτρομοκρατική υστερία οδήγησε σε απάνθρωπες πράξεις παραλογισμού και τυφλής εκδίκησης. Ενα από τα μέσα που «αγιάστηκαν» από τον σκοπό ήταν και η φυλακή του Γκουαντάναμο. Και ένα από τα θύματα ήταν ένα μικρό παιδί που πέρασε εκεί οκτώ χρόνια από τη ζωή του. Μέχρι να αθωωθεί

Ο Μοχάμεντ Ελ Γκαρανί, γεννημένος στη Σαουδική Αραβία, με καταγωγή από το Τσαντ, πέρασε μια δύσκολη παιδική ζωή στη Μεδίνα. Ως γιος μαύρων Αφρικανών μεταναστών είχε πάντα τη ρετσινιά του «ξένου» και δεν του επετράπη να πάει σε δημόσιο σχολείο. Από τα οκτώ ώς τα δώδεκά του χρόνια έκανε ιδιωτικά μαθήματα στο σπίτι ενός συμπατριώτη του, αλλά όταν ο πατέρας του αρρώστησε αναγκάστηκε να εργαστεί ως πλανόδιος πωλητής και καθαριστής τζαμιών αυτοκινήτων στα φανάρια των κεντρικών λεωφόρων.

Συχνά, κατά τη διάρκεια θρησκευτικών εορτών, ταξίδευε στη Μέκκα για να πουλήσει την πραμάτειά του. Το όνειρό του ήταν να γίνει οδοντίατρος, αλλά με τη βοήθειά ενός Σαουδάραβα φίλου του κατάφερε να ταξιδέψει ώς το Καράτσι του Πακιστάν για να σπουδάσει αγγλικά για έξι μήνες και να μπορέσει να γίνει καλύτερος πωλητής με στόχο να μαζέψει χρήματα και να καταφέρει μια μέρα να ανοίξει δικό του κατάστημα επιδιόρθωσης ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Επειδή ήταν ανήλικος και δεν επιτρεπόταν να ταξιδέψει μόνος, πλήρωσε κάτι παραπάνω ώστε το διαβατήριό του να τον γράφει ως δεκαοκτάχρονο και με ψεύτικο όνομα. Στο Καράτσι φιλοξενήθηκε από τους συγγενείς ενός φίλου του και για τους πρώτους μήνες της παραμονής του όλα έδειχναν ιδανικά. Μέχρι που κατέρρευσαν οι δίδυμοι πύργοι.

Λίγες μέρες αργότερα κι ενώ ο Μοχάμεντ έβγαινε από ένα τζαμί μαζί με δεκάδες ομόθρησκούς του μετά την προσευχή, συνελήφθησαν όλοι μαζί από την πακιστανική αστυνομία. Οδηγήθηκε στη φυλακή και ανακρίθηκε από Αμερικανούς και Πακιστανούς. Βασανίστηκε και ξυλοκοπήθηκε επανειλημμένα για να ομολογήσει ότι ήταν μέλος της Αλ Κάιντα. Αυτός δεν ήξερε ούτε καν ποιος είναι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Αρχισαν να τον απειλούν ότι αν δεν ομολογήσει θα τον μεταφέρουν σε φυλακή των ΗΠΑ. Αυτός ένιωθε ανακούφιση στην προοπτική αυτή, καθώς ώς τότε είχε απόλυτα θετική εικόνα για τους Αμερικανούς. Με βάση τις αμερικανικές ταινίες που είχε δει, πίστευε ότι αν φτάσει στις ΗΠΑ θα βρει έναν καλό δικηγόρο, θα του ζητήσουν συγγνώμη και θα τον αθωώσουν και τότε θα μπορέσει να σπουδάσει σε αμερικανικό πανεπιστήμιο και να αποφοιτήσει φορώντας τήβεννο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο https://www.efsyn.gr/node/193220