Σύνοδος ηγετών της διασποράς Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ

20/2/2019

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης ηγετών της διασποράς Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη 26 Φεβρουαρίου στα Ιεροσόλυμα, παράλληλα με το ετήσιο συνέδριο των Εβραίων της διασποράς, που θα πραγματοποιηθεί εκεί στις 24-26 Φεβρουαρίου.

Επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας θα είναι ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, και σε αυτήν θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, Χρίστος Καραολής, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Κυριάκος Παπαστυλιανού, και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (Hellenic Association Leadership Council) ‘Εντι Ζεμενίδης.

Ο Επίτροπος Φωτίου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η διοργάνωση αυτής της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, με την συμμετοχή τριών ηγετών οργανώσεων της διασποράς από κάθε χώρα, ήταν μια από τις αποφάσεις που λήφθηκε στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για θέματα διασποράς.

Σημείωσε πως θα συζητηθεί το πώς Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ μπορούν να συνεργαστούν πιο αποτελεσματικά σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων του πολιτικού, της νεολαίας, των επιχειρηματιών, του τουρισμού και των πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Θα συζητηθούν οι σχεδιασμοί που θα υλοποιηθούν σε θέματα διασποράς καθώς, ανέφερε, ως επίσης και η διοργάνωση επίσκεψης νέων από τη διασπορά των τριών χωρών σε αυτές, το καλοκαίρι, για να αλληλοενημερωθούν και να γνωρίσουν τις τρεις χώρες.

Επίσης, ανέφερε, θα συζητηθεί το θέμα των συνεργασιών που θα ξεκινήσουν σε πανεπιστημιουπόλεις σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και άλλες χώρες, μεταξύ φοιτητών από τις τρεις χώρες.

Στο πλαίσιο της παρουσίας μας στα Ιεροσόλυμα θα λάβουμε μέρος και στο συνέδριο των Εβραίων της διασποράς, είπε ο κ. Φωτίου. Τόσο ο κ. Φωτίου όσο και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Τέρενς Κουίκ, ο οποίος θα ηγηθεί της ελληνικής αντιπροσωπείας, θα απευθύνουν χαιρετισμούς στο συνέδριο το απόγευμα της 26ης Φεβρουαρίου. Σημειώνεται πως της ισραηλινής αντιπροσωπείας θα ηγείται ο Πρόεδρος της Εβραϊκής Οργάνωσης για το Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ.

Εξάλλου, την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου οι αντιπροσωπείες Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ θα έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ρόιβεν Ρίβλιν, ενώ την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου η κυπριακή αποστολή θα παρακαθήσει σε δείπνο με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο Γ’.

Πηγή: ΚΥΠΕ