Νέα χαφιεδο-επίθεση: Μετά τις ελληνορωσικές, και οι κυπρορωσικές σχέσεις στο στόχαστρο

Κυπρος: Προς «αλλαγη καθεστωτος»;
Κυπρος: Προς «αλλαγη καθεστωτος»;

Η Κύπρος «5η φάλαγγα» της Ρωσίας εντός της ΕΕ

20 Αυγούστου 2018

Η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα χαρακτηρίζονται ως οι στενοί συνεργάτες της Ρωσίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με ανάλυση της δεξαμενής σκέψης «Ευρωπαϊκές Αξίες» (European Values) τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα αποτελούν μιας μορφής 5η φάλαγγα των ρωσικών συμφερόντων και παράνομων ενεργειών στον χώρο της Ευρώπης. Θεωρούνται ως οι χώρες χωρίς καμιά ουσιαστική αντίδραση στις «ανατρεπτικές δραστηριότητες» του Κρεμλίνου.

Σε μακροσκελή ανάλυσή του με τίτλο «Kremlin Watch Report» η δεξαμενή σκέψης «Ευρωπαϊκές Αξίες» αξιολογεί τη συμπεριφορά των κρατών μελών της ΕΕ στη βάση τριών κριτηρίων: Πολιτική αντίληψη, Κυβερνητικές δραστηριότητες, και Προσέγγιση των Μυστικών Υπηρεσιών.

Η έκθεση αφιερώνει δύο σελίδες για τις σχέσεις Κύπρου και Ρωσίας σημειώνοντας τα εξής:

α) Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί τη Ρωσία σύμμαχο που υποστηρίζει την ακεραιότητα της χώρας, αν και υπάρχουν αμφιβολίες ανάμεσα στους δημοσιογράφους ως προς τα πραγματικά ρωσικά συμφέροντα,

β) τα κυπριακά ΜΜΕ προέβαιναν σε εκτιμήσεις για υποτιθέμενα κρυφά κίνητρα της Ρωσίας για να εμπλακεί σε εσωτερικά ζητήματα της Κύπρου με μια ατζέντα πολύ διαφορετική από αυτή που δημοσίως υποστηρίζει,

γ) σε πολιτικό επίπεδο δεν υπάρχει αναγνώριση αυτών των εκτιμήσεων.

Η Κύπρος χαρακτηρίζεται ως φιλική προς το Κρεμλίνο (Kremlin friendly). Σύμφωνα με την έκθεση: «Η Κύπρος δεν αισθάνεται να βρίσκεται υπό απειλή και αγορεύει συνεχώς για καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία, και συνήθως χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι όποιες ωμότητες από μέρους της Μόσχας. Συνήθως υποστηρίζει τους στόχους που θέτει στην εξωτερική του πολιτική το Κρεμλίνο, όπως είναι η παρεμπόδιση περαιτέρω κυρώσεων με θέσεις που έχουν να κάνουν με την ανάγκη κατευνασμού ή σχετίζονται με επιχειρηματικές δραστηριότητες».

Στη συνέχεια η έκθεση αναφέρει και τα εξής: «Η Κύπρος ανήκει σε εκείνη την ομάδα χωρών που δεν διακινδυνεύουν ή δέχονται απειλές από τη Ρωσία και διατηρούν στενές σχέσεις με το καθεστώς στη Μόσχα. Η Ρωσία υποστηρίζει την ακεραιότητα της νήσου από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, καθιστώντας τη Μόσχα έναν ισχυρό εταίρο για τη Λευκωσία. Η Κύπρος αποτελεί το βασικό παράθυρο για το υπεράκτιο τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας, τόπος διαμονής για 40 χιλιάδες Ρώσους και αγαπημένος προορισμός για τον ρωσικό τουρισμό. Η κυβέρνηση αντιτίθεται σε κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, κυρίως λόγω των οικονομικών σχέσεων παρά το γεγονός ότι η πραγματική επίπτωση στην οικονομία ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Ωστόσο υπάρχει μια συνεχής ρωσική κινητικότητα στο παρασκήνιο και η κυπριακή πλευρά ανησυχεί ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί μέσα ενημέρωσης και κοινωνικά δίκτυα καθώς και τις σχέσεις της με εθνικιστικά κόμματα και την Ελληνοορθόδοξη Εκκλησία για να υποσκάψει τις συνομιλίες για διευθέτηση του Κυπριακού. Το 2011 η Ρωσία δάνεισε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ το οποίο δάνειο η κυπριακή κυβέρνηση ακόμα αποπληρώνει. Κάτι που αποτελεί εν δυνάμει παράγοντα για να υπάρξει κυπριακή σιωπή».

Είναι εμφανές από την έκθεση ότι σε πολιτικό επίπεδο (δεν διευκρινίζεται η πηγή πληροφόρησης) έχουν εκφραστεί παράπονα για τον ρόλο που παίζει η Ρωσία σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό. Και είναι εμφανές ότι αυτή η ρωσική δραστηριότητα κάποιους ενοχλεί, γι’ αυτό τον λόγο υποστηρίζουν πως η Ρωσία ανακατεύεται στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

Σημειώνεται περαιτέρω το γεγονός ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία δεν επηρέασαν τις σχέσεις Κύπρου και Ρωσίας. Υποδεικνύοντας παράλληλα τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Λευκωσίας κατά των κυρώσεων προς τη Ρωσία.

Αξιοσημείωτα είναι τα όσα αναφέρονται σε σχέση με το ΝΑΤΟ όπου αφού σημειώνεται το γεγονός ότι η Κύπρος δεν είναι μέρος της Συμμαχίας υποστηρίζει ότι δήθεν η Λευκωσία δεν έχει στις προτεραιότητές της τις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ και ότι προβαίνει σε κινήσεις που κατά κάποιο τρόπο υποσκάπτουν τη συνεργασία των δύο θεσμών.

Περαιτέρω σημειώνεται η ένθερμη υποστήριξη Κυπρίων πολιτικών και αξιωματούχων προς τη Ρωσία την οποία θεωρούν ως τον πραγματικό και ειλικρινή σύμμαχο της Κύπρου. Υποστηρίζεται πως οι Κύπριοι αξιωματούχοι αποφεύγουν επιμελώς να λάβουν μέρος σε διεθνείς δραστηριότητες που στρέφονται εναντίον της Ρωσίας εκτός εάν η παρουσία τους είναι επιβεβλημένη.

Έσπασε ένα ταμπού δεκαετιών

Σύμφωνα με την έκθεση «Kremlin Watch» αρκετά Μέσα Ενημέρωσης στην Κύπρο έσπασαν ένα ταμπού και αναφέρονται ανοικτά για τον ρόλο της Ρωσίας στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την έκθεση: «Πολλά Μέσα Ενημέρωσης άρχισαν να προβαίνουν σε εκτιμήσεις και να εκφράζουν ανησυχίες ότι η Ρωσία “ενδεχομένως να θέλει να εμποδίσει την επίτευξη διευθέτησης στο νησί, παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες διαβεβαιώσεις”».

Στο ίδιο κείμενο υποστηρίζεται πως «αυτές οι ανησυχίες προέκυψαν μετά από κάποιες ύποπτες δραστηριότητες του Ρώσου πρέσβη στην Κύπρο, κ. Οσάτσι. Ωστόσο αυτές οι ανησυχίες δεν φαίνεται να υιοθετούνται από την πλειοψηφία των Αρχών. Δεν λήφθηκαν οποιαδήποτε μέτρα για τυχόν ανατρεπτική επιρροή. Μετά την ενέργεια Ρώσων ολιγαρχών με κυπριακή υπηκοότητα να δημιουργήσουν δικό τους κόμμα τόσο η κυβέρνηση όσο και τα σημαντικά κόμματα του νησιού δεν αντέδρασαν».

Αναφέρεται πως η Κύπρος ήταν πάντα πρόθυμη στο να βοηθήσει τη Ρωσία κατά των κυρώσεων από πλευράς ΕΕ. Γίνεται αναφορά σε επιστολή 17 ευρωβουλευτών προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην οποία υποστηρίζεται πως η Κύπρος «παραγνωρίζει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις Ευρωπαϊκές οδηγίες για καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».

Τα γνωστά «Panama Papers» έδειξαν ότι οι κυπριακές τράπεζες έλαβαν, μεταξύ 2011-2014, 871 εκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά κεφάλαια που ήταν προϊόν ξεπλύματος.

Ως προς τη δράση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην έκθεση αναφέρεται πως δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση από πλευράς των κυπριακών Αρχών για τυχόν παράτυπες ενέργειες της Ρωσίας. Επίσης αναφέρεται πως δεν υπήρξε οποιαδήποτε πρωτοβουλία σ’ ό,τι αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Τέλος, η έκθεση αναφέρει πως δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε αναφορές για δραστηριότητες από μη κυβερνητικές οργανώσεις που σχετίζονται με τη Ρωσία.

Πηγή: http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/569918/i-kypros-5i-falanga-tis-rosias-entos-tis-ee