Νέοι μουφτήδες και απελευθέρωση των ομήρων

Του Κώστα Καραΐσκου
18/8/2018

Αλλαγή σελίδας στις μουφτείες της Θράκης, με τον διορισμό των δύο τοποτηρητών σε Κομοτηνή και Ξάνθη προχθές, 16/8/2018. Μετά την αμφιλεγόμενη υποχρεωτική συνταξιοδότηση των επί δυόμιση δεκαετίες μουφτήδων Μέτσο Τζεμαλή και Μεχμέτ Σινίκογλου (1/8/2018) και χωρίς να αναμένει η Κυβέρνηση ούτε το διάστημα των δύο μηνών που η ίδια προέβλεψε ως μεταβατική περίοδο, ήρθαν οι διορισμοί των αντικαταστατών τους: στην Κομοτηνή διορίστηκε ο Τζιχάτ Χαλήλ και στην Ξάνθη ο Μπιλάλ Καραχαλήλ.

Πρόκειται για πρόσωπα που, φυσικά, πρόσκεινται φιλικά στην ελληνική διοίκηση και επί χρόνια υπηρέτησαν την νομιμότητα στην περιοχή. Μάλιστα ο δεύτερος έγινε πανελληνίως γνωστός όταν πριν 6 χρόνια,υπερασπιζόμενος τον θρησκευτικό του ρόλο ως ιμάμης στο χωριό Σώστης απέναντι στις πολιτικές παρεμβάσεις που επεδίωκαν οι άνθρωποι της Άγκυρας, είχε προχωρήσει ακόμη και σε μήνυση και αγωγή κατά του τότε Τούρκου προξένου Κομοτηνής, Ιλχάν Σενέρ! Ο πρώτος δεν έχει τίποτε ανάλογα τολμηρό να επιδείξει – το αντίθετο, θα λέγαμε – αλλά ας ελπίσουμε να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα που του ανατέθηκαν σε ένα πολύ απαιτητικό πόστο.

Πάντως, και στον απόηχο όσων γράφτηκαν για ανταλλαγή των δύο ομήρων στρατιωτικών μας με τις μουφτείες της Θράκης, πρέπει να διευκρινιστούν κάποια πράγματα. Πρωτίστως ότι η αντικατάσταση των προσώπων – άσχετα με το γεγονός ότι έγινε σχεδόν εν κρυπτώ και με τρόπο ανάρμοστο – ούτε προέκυψε ως ιδέα τώρα ούτε και σημαίνει κάτι από μόνη της. Η αλήθεια είναι ότι γύρω από τις μουφτείες είχε επί χρόνια συγκροτηθεί ένα σύνολο συμφερόντων που ήθελε εκκαθάριση.

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.huffingtonpost.gr/entry/neoi-moeftedes-kai-apeleetherose-ton-omeron