Ο αγωνας για τη σωτηρια της Ακαδημιας του Πλατωνα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος πραγματοποίησαν την Τετάρτη 25 Απριλίου κάτοικοι της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος, που είναι αντίθετοι στην ανέγερση μεγάλου εμπορικού κέντρου στον χώρο του πρώην εργοστασίου Μουζάκη, έκτασης 55.000 τ.μ.

Την κινητοποίηση κάλεσε το «Συντονιστικό Αγώνα για την αναβάθμιση των περιοχών ενάντια στο mall στην Ακαδημία Πλάτωνα».

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα:

«Το Συντονιστικό είχε ενημερώσει το γραφείο του Γ. Σταθάκη για την Παράσταση διαμαρτυρίας και την υποβολή του υπομνήματος ζητώντας συνάντηση. Στην πόρτα του ΥΠΕΝ τους συγκεντρωμένους περίμενε μια διμοιρία ΜΑΤ! Συνάντηση με τον Γιώργο Σταθάκη δεν έγινε αφού όπως ενημέρωσε το γραφείο του ήταν στη Βουλή. Αντιπροσωπεία από 4 μέλη του Συντονιστικού ωστόσο ανέβηκε στον 6ο όροφο και είχε συνάντηση με τον διευθυντή του γραφείου του κ. Σταθάκη, Λουδοβίκο Κωτσονόπουλο και την Κατερίνα Μπούμπα, πολιτικό μηχανικό, σύμβουλο.

Από το Συντονιστικό τέθηκαν τα ζητήματα όπως περιλαμβάνονται στο υπόμνημα (μπορείτε να το διαβάσετε εδώ)

Συγκεκριμένα:

– Πως είναι ένα έργο του οποίου το δρόμο άνοιξε το 2012 ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης υπογράφοντας ένα Μνημόνιο συνεργασίας με την Artume η οποία προσπαθεί εδώ και χρόνια να προωθήσει το έωλο σχέδιο της, χωρίς ποτέ να ερωτηθούν οι κάτοικοι και οι όμοροι δήμοι στους οποίους οι επιπτώσεις στις τοπικές αγορές θα είναι καταστροφικές.

– Ό,τι την προηγούμενη περίοδο οι κάτοικοι είχαν συμμάχους οι οποίοι σήμερα είναι “εχθροί”. Ό,τι το σχέδιο δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς προηγουμένως να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες και πριν ολοκληρωθούν οι νόμιμες ενέργειες.

– Ό,τι είναι απαράδεκτο να εμφανίζεται η εταιρεία μέσω συγκεκριμένου δημοσιεύματος σε οικονομική ιστοσελίδα, να “απειλεί” ανοιχτά υπηρησιακούς παράγοντες του υπουργείου ότι δήθεν “σαμποτάρουν” την επένδυση της, όταν γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν να …παρανομήσουν. Όταν γνωρίζουμε τι δεν έχει κάνει η  Artume και τι θέλει να παρακάμψει, πιέζοντας υπηρεσιακούς παράγοντες να παρανομήσουν.

Αναλύθηκαν διεξοδικά τα 4 σημεια του Υπομνήματος. Στην ουσία η Artume ΔΕΝ έχει οικόπεδο! Κι αυτό γιατί δεν μπορεί να προχωρήσει αν προηγουμένως δεν γίνει τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης. Για να γίνει τροποποίηση του σχεδίου Πόλης θα πρέπει προηγουμένως να γίνει η οριοθέτηση του Κηφισού σύμφωνα με τη νομοθεσία, διαδικασία που είναι χρονοβόρα.

Επισημάνθηκε στους συμβούλους του Σταθάκη πως δεν μπορούν να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια ή έκδοση του Π.Δ αν δεν γίνουν οι προηγούμενες αλλαγές, τους αναφέρθηκε με έμφαση πως σε αυτό το ζήτημα είναι κολλημένες δεκάδες υποθέσεις τροποποίησης σχεδίων πόλης σε όλη την Ελλάδα.

Επιπλέον επισημάνθηκε ότι στα εν λόγω οικοδομικά τετράγωνα της Artume περνάει το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ και απαιτούνται ειδικές μελέτες από το δημόσιο και όχι από την εταιρεία.

Σε όλα τα παραπάνω ο μέν διευθυντής του γραφείου δεν είπε λέξη, με εξαίρεση ένα σχόλιο του τύπου “μιλάτε για την εμπορική διάσταση”, η δε σύμβουλος Κατερίνα Μπούμπα προσπάθησε να προσπεράσει τις αντιδράσεις με το γνωστό επιχείρημα πως το υπουργείο δεν έκανε τίποτε άλλο από το να εγκρίνει τους όρους δόμησης (ύψους) στα οικοδομικά τετράγωνα της εταιρείας, πράγμα το οποίο, όπως είπε, εκκρεμούσε. Ανέφερε πως οι υπηρεσιακοί παράγοντες στο υπουργείο είχαν την άποψη για 21 μέτρα.

Σε αυτό το σημείο της εξηγήθηκε επειδή μάλλον δεν ήξερε όλη την μακροχρόνια εξέλιξη πως οι υπηρεσιακοί παράγοντες στο υπουργείο Περιβάλλοντος επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου είχαν γνωμοδοτήσει για 17,5 μέτρα! Το δε υπουργείο Πολιτισμού επίσης την ίδια περίοδο είχε γνωμοδοτήσει για 15 μέτρα ύψος. Προσπάθησε να υποβαθμίσει την καταγγελία μας για τις ευθείς “απειλές” της εταιρείας μέσω δημοσιεύματος σε υπηρεσιακούς παράγοντες, λέγοντας πως μεταξύ άλλων, πως αν είναι έτσι και τον υπουργό (τον Σταθάκη) τον απείλησαν!

Δήλωσε πως είναι “μακρύς ο δρόμος” μέχρι να υλοποιηθεί το έργο, υπερασπίστηκε τα αντισταθμιστικά και αποδέχθηκε πως πριν οποιαδήποτε άδεια η εταιρεία οφείλει να κάνει νέες μελέτες, περιβαντολλογική και κυκλοφοριακή»

Διαβάστε επίσης

Να σωσουμε την Ακαδημια του Πλατωνα. Ολοι εξω απο το υπουργειο Περιβαλλοντος, Μεσογειων 119, Τεταρτη 25.4 στις 3μμ

Δείτε και το σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ

Ζήτησαν αναβάθμιση της Ακαδημίας Πλάτωνος και όχι νέο εμπορικό κέντρο