Η Φοβερη Απειλη της Monsanto

Για οργανώσεις όπως η Avaaz και πολλές άλλες έχουμε τις επιφυλάξεις μας. Ποιος τις έχει φτιάξει, πως λειτουργούν, πως επιλέγουν τα θέματά τους.

Πιστεύουμε ότι δεν μπορούν διάφορες ΜΚΟ να υποκαταστήσουν τα δημοκρατικά, συλλογικά οργανωμένα κοινωνικά κινήματα, τα συνδικάτα, τα πολιτικά κόμματα, παρόλη την παρακμή και τον εκφυλισμό που παρατηρείται σε όλα αυτά τις τελευταίες δεκαετίες.

Αλλά ότι επιφυλάξεις και αν έχουμε για διάφορες ΜΚΟ, για τα μεγάλα πολυεθνικά μονοπώλια όπως η Monsanto δεν έχουμε καμία απολύτως.

Είμαστε βέβαιοι ότι συνιστούν τη μεγαλύτερη απειλή που εμφανίστηκε ποτέ, όχι μόνο για τον ‘Ανθρωπο και την Ελευθερία του, αλλά για την ίδια τη ζωή στον πλανήτη.

Ακόμα και αν καμία από τις σοβαρότατες κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί κατά της συγκεκριμένης εταιρείας δεν ευσταθούσε, και μόνο η συγκέντρωση της εξουσίας από της ζωής, της τροφής, των τεχνικών τροποποίησης του γονιδιώματος του DNA, σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων είναι εντελώς απαράδεκτη.

Aν η ανθρωπότητα δεν μπορέσει να ελέγξει δημοκρατικά τις τεράστιες οικονομικές δυνάμεις που συγκεντρώνονται σε ελάχιστα χέρια και δεν καταφέρει να βάλει στην υπηρεσία της τα αποτελέσματα της εκθετικά επιταχυνόμενης επιστημονικής και τεχνολογικής επανάστασης που πραγματοποιείται, το μέλλον της είναι προδιαγεγραμμένο.

Στη συνέχεια δημοσιεύουμε την επιστολή της AVAAZ

Αγαπημένοι φίλοι και φίλες,

Μόλις μας έσκασε δικαστικό ένταλμα 168 σελίδων απ’ τη Monsanto.

Μας δίνει ελάχιστες μέρες για να απαντήσουμε και μας «διατάζει» να παραδώσουμε όλα τα προσωπικά email, τις σημειώσεις και τα αρχεία που έχουμε για τη Monsanto, ακόμη και τα ονόματα και email των μελών του Avaaz που έχουν υπογράψει εκστρατείες για τη Monsanto!!

Είναι πολύ σοβαρό. Μιλάμε για έναν πολυεθνικό κολοσσό 50 δισ. δολαρίων, διαβόητο για τα βαριά νομικά του όπλα, όπως αυτό. Διαθέτουν απεριόριστους πόρους. Αν πέσουν στα χέρια τους τα προσωπικά μας δεδομένα, ούτε θέλουμε να φανταστούμε τι θα κάνουν μ’ αυτά.

Γι’ αυτό θα παλέψουμε. Γιατί μπορεί η Monsanto να έχει τα λεφτά για να εκφοβίζει, αλλά το Avaaz έχει τεράστια συλλογική δύναμη και τα μέλη μας απλώς δεν τη φοβούνται.

Η προθεσμία για να απαντήσουμε στο ένταλμα λήγει σε λίγες μέρες — στήριξε για υπερασπιστούμε το κίνημά μας και να στείλουμε στη Monsanto ένα μήνυμα: Κάθε φορά που μας επιτίθεται, μας κάνει ακόμη πιο δυνατούς:

Πρέπει να προσλάβουμε επειγόντως εξαιρετικούς δικηγόρους, για να αντικρούσουμε τα νομικά μυαλά της Monsanto. Ο αγώνας ενάντια σ’ αυτό το ένταλμα (δες το εδώ) από μόνος του θα είναι δαπανηρός και ίσως είναι μόνο η αρχή.

Δε γνωρίζουμε το σχέδιο της Monsanto, αλλά ξέρουμε το λόγο που μας επιτίθεται: Το Avaaz έχει κατατροπώσει τη Monsanto επανειλημμένα σε τεράστιες νομοθετικές μάχες — όπως μπλοκάροντας την ανανέωση της πολυετούς άδειας κυκλοφορίας του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη, βασικού θεμελίου της χημικής αυτοκρατορίας της. Κερδίζουμε. Γι’ αυτό κι αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού.

Το ένταλμα αναφέρει ότι η Monsanto θέλει όλα τα προσωπικά μας δεδομένα για να αντικρούσει συλλογικές προσφυγές από πολίτες που ισχυρίζονται ότι η γλυφοσάτη τους προκάλεσε καρκίνο. Σου φαίνεται παρανοϊκό; Όχι μόνο σ’ εσένα… Παρόλα αυτά έχει πάρει την έγκριση αμερικανικού δικαστηρίου, γι’ αυτό χρειαζόμαστε επειγόντως τη βοήθεια των καλύτερων δικηγόρων. Στήριξε την υπεράσπιση του Avaaz, για να στείλουμε ένα γενναίο μήνυμα στη Monsanto

Δεν υπάρχουν πολλές εταιρείες μεγαλύτερες και πιο αδίστακτες απ’ τη Monsanto. Το ότι μπορούμε όντως να τη νικήσουμε δείχνει πόσο αληθινή είναι η συλλογική δύναμη αυτού του κινήματος. Αν παραμείνουμε όλοι και όλες ενωμένοι, με αισιοδοξία και θάρρος, ΜΠΟΡΟΥΜΕ να αλλάξουμε τον κόσμο!

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,
Ricken, Emma, Fatima, Danny, Hui-Ting, Σπύρος, Marigona και όλη η ομάδα του Avaaz”

Περισσότερες πληροφορίες:

Γλυφοσάτη — Σκίσαμε!! — Avaaz
https://secure.avaaz.org/el/nothing_we_cant_do/
Monsanto-Bayer: Έρευνα της Κομισιόν για τον «γάμο της κόλασης» — tvxs
http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/monsanto-bayer-enas-gamos-apo-tin-kolasi
Εκστρατεία του Avaaz συγκέντρωσε πάνω από 1,4 εκατ. υπογραφές Ευρωπαίων πολιτών κατά του ζιζανιοκτόνου glyphosate – agro24
https://www.agro24.gr/agrotika/agrotiki-epikairotita/eyropaiki-enosi/ekstrateia-toy-avaaz-sygkentrose-pano-apo-14-ekat
Η Monsanto, ο καρκίνος και το μέλλον της γεωργίας — tvxs
http://tvxs.gr/news/kosmos/i-monsanto-o-karkinos-kai-mellon-tis-georgias
Η ομάδα εκστρατειών Avaaz καλεί την ΕΕ να αποκλείσει τη συμφωνία της Bayer με τη Monsanto (στα Αγγλικά) — Reuters
https://www.reuters.com/article/us-monsanto-m-a-bayer-eu/campaign-group-avaaz-calls-on-eu-to-block-bayers-monsanto-deal-idUSKBN1A922S
Συγκομιδή φόβου από τη Monsanto (στα Αγγλικά) — Vanity Fair
https://www.vanityfair.com/news/2008/05/monsanto200805
Ασθενείς: Το Roundup μάς προκάλεσε καρκίνο, καθώς υπάλληλος της αμερικανικής υπηρεσίας περιβαλλοντικής προστασίας βοήθησε την εταιρεία (στα Αγγλικά) — CNN
https://www.cnn.com/2017/05/15/health/roundup-herbicide-cancer-allegations/index.html/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

The Seeds Of Suicide: How Monsanto Destroys Farming

Would you trust Monsanto to play God?

ΕΕ: ”ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ” ΜΕ ΡΩΣΙΑ Ή ΧΩΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΩΝ ΤΕΡΑΤΩΝ;

The Seeds Of Suicide: How Monsanto Destroys Farming