Υπουργοί της ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς σε ιδιωτική συνάντηση με το ακροδεξιό λόμπι του Ισραήλ

Με επιτόπιο ρεπορτάζ το Reporters United αποκαλύπτει πώς, παρά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη και Έλληνες βουλευτές συναντήθηκαν με την Israel Allies Foundation, στο πλαίσιο ίδρυσης σώματος Ελλήνων βουλευτών από την οργάνωση λόμπινγκ.

Νικόλας Λεοντόπουλος, Θοδωρής Χονδρόγιαννος

Αγαπητή αναγνώστρια,
Αγαπητέ αναγνώστη,

Σου γράφουμε για να μοιραστούμε μαζί σου το νέο μας ρεπορτάζ σε μορφή βίντεο (Facebook, Instagram, X, TikTok) για το πώς -παρά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα- κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και άλλοι Έλληνες βουλευτές συναντήθηκαν με τους επικεφαλής της οργάνωσης λόμπινγκ Israel Allies Foundation στις 12 Οκτωβρίου, στην Αθηναϊκή Λέσχη (Πανεπιστημίου 11), την αρχαιότερη ιδιωτική λέσχη της Αθήνας.


Σκοπός της συνάντησης, όπως προκύπτει από την πρόσκληση, την οποία είδε το Reporters United, ήταν η δημιουργία ενός σώματος (caucus) της Israel Allies Foundation με μέλη της ελληνικής Βουλής. Με μία όμως λεπτομέρεια: Η σύνθεση αυτών των σωμάτων της οργάνωσης λόμπινγκ είναι ως επί το πλείστον μυστική.

Όταν μάθαμε για το γκαλά, αποφασίσαμε να πάμε επιτόπου έξω από την Αθηναϊκή Λέσχη. Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ μας, μόλις έγινε αντιληπτή η παρουσία μας, ένας κύριος έκλεισε τις κουρτίνες της εισόδου για να μας περιορίσει την ορατότητα και κατέγραψε με κινητό τις κινήσεις μας, όπως δείχνουμε στο σχετικό βίντεο.

Παρόλ’ αυτά εμείς εντοπίσαμε μια σειρά από στελέχη της ΝΔ: τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Μετανάστευσης Θάνο Πλεύρη, την υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως, τον υφυπουργό Εργασίας Κώστα Καραγκούνη, τον υφυπουργό Ανάπτυξης Σταύρο Καλαφάτη, καθώς και τους βουλευτές Κώστα Τσιάρα, Ανδρέα Νικολακόπουλο, Δημήτρη Μαρκόπουλο και Διαμαντή Γκολιδάκη.
Στους παρευρισκομένους ήταν και ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Κόντης, ο οποίος είχε εκλεγεί με τους Σπαρτιάτες.

Το παρών έδωσαν και o επιχειρηματίας Θεόδωρος Καρυπίδης, διοικητικός παράγοντας της ΠΑΕ Άρης, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου και του ΣΚΑΪ Γρηγόρης Δημητριάδης και η ηθοποιός Μιμή Ντενίση.

Η Israel Allies Foundation έχει στενούς δεσμούς τόσο με το κίνημα των «Χριστιανών Ευαγγελιστών Σιωνιστών» στις ΗΠΑ όσο και με την ακροδεξιά στο Ισραήλ. Ο ιδρυτής της Μπένι Έλον είχε ταχθεί υπέρ της οριστικής προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών και της «εθελοντικής μεταφοράς» των Παλαιστινίων έξω από την Παλαιστίνη.

Προσκεκλημένη στο γκαλά ήταν και η Ισραηλινή υπουργός Τεχνολογίας Γκίλα Γκαμλιέλ. Τον Οκτώβριο του 2023, επί υπουργίας της, το ισραηλινό υπουργείο Πληροφοριών πρότεινε την εκδίωξη 2,2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων από τη Γάζα.

Η Israel Allies Foundation έχει ιδρύσει περισσότερες από 65 ομάδες βουλευτών ανά τον κόσμο. Η σύνθεσή τους είναι κατά κόρον μυστική, καθώς, ακόμα κι όταν σε κάποιες χώρες δημοσιοποιείται το όνομα του επικεφαλής της ομάδας, παραμένουν μυστικά τα ονόματα των υπόλοιπων μελών.

Ρωτήσαμε την Israel Allies Foundation ποια είναι η σύνθεση της ομάδας βουλευτών στην ελληνική Βουλή. Δεν λάβαμε απάντηση.
Επικοινωνήσαμε με τους δύο προεδρεύοντες του «caucus», της ομάδας βουλευτών, οι οποίοι σύμφωνα με το σάιτ της ισραηλινής οργάνωσης είναι ο κ. Τσιάρας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Χάρης Θεοχάρης. Ώς αυτή την ώρα δεν έχουμε λάβει απάντηση.

Μία μέρα μετά το ιδιωτικό γκαλά, οι Ισραηλινοί επικεφαλής της οργάνωσης και η επιχειρηματίας Ειρήνη Καρυπίδη συναντήθηκαν εντός της Βουλής με τον κ. Τσιάρα.

Ισραηλινά δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι «η ελληνική Βουλή ίδρυσε μια ομάδα βουλευτών για το Ισραήλ». Όμως, η Βουλή δεν έχει εκδώσει δελτίο Τύπου. Ούτε τα έξι κόμματα που συμμετέχουν στο Προεδρείο της.

Μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ μας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης δήλωσε στο Reporters United αφενός ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν είχε «καμία συνομιλία με την πρέσβη στην Ελλάδα, ούτε με κάποιον υπουργό του Ισραήλ», καθώς και ότι δεν συμμετείχε «σε καμία διαδικασία για τη συγκρότηση της ομάδας Ελλήνων βουλευτών (caucus)», ούτε είναι «μέλος της». (Διαβάστε την πλήρη απάντηση του κ. Χρηστίδη στο Facebook, στο X και στο Instagram.)

Πηγή: Reporters United

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.