Του Άρη Χατζηστεφάνου
18 Μαΐου 2025
Το τεχνολογικά διάτρητο σύστημα ψηφοφορίας της Eurovision και μια γιγαντιαία επιχείρηση astroturfing έδωσαν στο Ισραήλ τη δεύτερη θέση στο φετινό διαγωνισμό επιτρέποντας στο Τελ Αβίβ να ισχυρίζεται ότι οι λαοί της Ευρώπης στηρίζουν τη γενοκτονική πολιτική του.
Για το κράτος του Ισραήλ ο ετήσιος διαγωνισμός της Eurovision έχει μετατραπεί σε ένα σημείο όπου τέμνονται δυο από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις προπαγάνδας του: το Artwashing, δηλαδή η χρήση της τέχνης για το ξέπλυμα των εγκλημάτων που πραγματοποιεί και το pinkwashing μέσω του οποίου επιχειρεί να προσεγγίσει την παγκόσμια ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, παρουσιάζοντας τον εαυτό του σαν «παράδεισο επί της Γης».
Θα πρέπει να σημειωθεί πως το γεγονός ότι πολλοί αμφισβητούν την καλλιτεχνική αξία του διαγωνισμού δεν μειώνει καθόλου τη σημασία του σαν ένα ακόμη πεδίο προώθησης της ισραηλινής προπαγάνδας, καθώς τον παρακολουθούν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι. Ακριβώς μάλιστα επειδή συχνά απευθύνεται και σε ένα διαφορετικό κοινό από αυτό που παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, προσφέρει πρόσφορο έδαφος για τη λεγόμενη χασμπάρα, την προπαγάνδα του Ισραήλ.
Από πέρυσι αρκετοί παρατήρησαν ότι η ψήφος του κοινού για το Ισραήλ παρουσιάζει πολύ μεγάλες διαφορές σε σχέση με την ψήφο των κριτών. Το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα αισθητό σε χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία που έχουν από τα μεγαλύτερα φιλοπαλαιστινιακά κινήματα και όπου ακόμη και οι κυβερνήσεις έχουν καταδικάσει την πολιτική του Τελ Αβίβ.
Διαβάστε τη συνέχεια στο info-war.gr/
O Ανδρέας Μικρούτσικος για την 2η θέση του Ισραήλ στην Eurovision: «Χθες έγινε ένα πραξικόπημα, αλλοιώθηκαν τα αποτελέσματα»
Ο Ανδρέας Μικρούτσικος εξέφρασε την άποψή του, σχετικά με τα αποτελέσματα της Eurovision 2025 και τη 2η θέση που κατέκτησε το Ισραήλ στον μουσικό διαγωνισμό.
Το πρωί της Κυριακής 18 Μαϊου, ο γνωστός παρουσιαστής βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι» και μέσα σε όλα ανέφερε ότι η 2η θέση στο Ισραήλ δόθηκε μέσω μιας «απάτης» που στήθηκε, καθώς όπως είπε, αποκλείεται ο κόσμος να αγάπησε τόσο πολύ το συγκεκριμένο τραγούδι.
Μάλιστα, ο Ανδρέας Μικρούτσικος έριξε τεράστιο μερίδιο ευθύνης στην EBU.
«Θεωρώ ότι χθες έγινε ένα πραξικόπημα εκεί μέσα και έχει ευθύνη η EBU. Πιστεύω ότι αυτό που ψήφισε ο κόσμος δεν είναι απόρροια ψήφων του κόσμου, ήταν οργανωμένα οικονομικά συγκεκριμένα συμφέροντα τα οποία ψήφισαν με συγκεκριμένη μέθοδο και πήγαν να μας βγάλουν το τραγούδι του Ισραήλ ότι ήταν το πιο αγαπημένο. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει», είπε αρχικά σε έντονο ύφος ο Ανδρέας Μικρούτσικος.
Διαβάστε τη συνέχεια στο www.govastileto.gr
Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.