Εφιαλτική η κατάσταση στην καρδιά του λεκανοπεδίου από την πυρκαγιά – Κίνδυνος βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης

20 Μαρτίου 2025

Εφιαλτική η κατάσταση στην καρδιά του λεκανοπεδίου, επισημαίνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μοσχάτου – Ταύρου, σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη νέα πυρκαγιά σε βιομηχανική εγκατάσταση στον Ταύρο, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Υπογραμμίζει ότι «αναδείχτηκε ξανά η απουσία κρατικού ελέγχου που αφήνει πρακτικά ασύδοτες τις επιχειρήσεις να λειτουργούν χωρίς τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, ενώ εγκυμονεί ο κίνδυνος ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης με άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στους εργαζόμενους, τους κατοίκους και το περιβάλλον».

Ενώ παράλληλα τονίζει ότι «το νέο περιστατικό φέρνει επιπλέον στο προσκήνιο την εγκληματική πολιτική χρήσεων γης που οδηγεί σε ανεξέλεγκτη γειτνίαση βιομηχανικών εγκαταστάσεων με κατοικημένες περιοχές, χωρίς αποστάσεις ασφαλείας, χωρίς την ύπαρξη των αναγκαίων οδών διαφυγής».

Παρατίθεται η ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μοσχάτου – Ταύρου:

«Κακές μνήμες ξύπνησε η νέα πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα στα όρια της κατοικημένης και της βιομηχανικής ζώνης στον Ταύρο, δίπλα στο ρέμα του προφήτη Δανιήλ, σε υπαίθριο πάρκινγκ εταιρίας το οποίο είναι πνιγμένο στα σκουπίδια. Το τοξικό νέφος που πνίγει ήδη την περιοχή δεν προμηνύει τίποτα καλό, όχι μόνο για τους γείτονες στον Ταύρο αλλά και για τους κατοίκους στις γύρω περιοχές (Μοσχάτο – Ρέντη).

Για τη γειτονιά μας, ξύπνησε μνήμες από τον Οκτώβρη του 2023 όπου μια ανάλογη πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης χαρτιών στην -παρακείμενη με τη σημερινή πυρκαγιά -περιοχή Περιβόλια έβαλε σε κίνδυνο μια κατοικημένη περιοχή στην οποία δεν μπορούσαν να κινηθούν πυροσβεστικές μονάδες και οχήματα των πρώτων βοηθειών.

Η ατμόσφαιρα γρήγορα έγινε αποπνικτική και αναδείχτηκε ξανά η απουσία κρατικού ελέγχου που αφήνει πρακτικά ασύδοτες τις επιχειρήσεις να λειτουργούν χωρίς τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, ενώ εγκυμονεί ο κίνδυνος ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης με άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στους εργαζόμενους, τους κατοίκους και το περιβάλλον.

Πέραν των άμεσων κινδύνων για την ίδια τη ζωή των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, τέτοιου είδους συμβάντα που σχετίζονται με την έκλυση επικίνδυνων ουσιών, μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις που δεν φαίνονται άμεσα, όπως οι συνέπειες από την έκθεση των ανθρώπων σε καρκινογόνες ουσίες, που περνούν και στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο περιστατικό φέρνει επιπλέον στο προσκήνιο την εγκληματική πολιτική χρήσεων γης που οδηγεί σε ανεξέλεγκτη γειτνίαση βιομηχανικών εγκαταστάσεων με κατοικημένες περιοχές, χωρίς αποστάσεις ασφαλείας, χωρίς την ύπαρξη των αναγκαίων οδών διαφυγής.

Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση ενός ατυχήματος, που θα πρέπει να διασφαλίζει την άμεση και ασφαλή εκκένωση των εγκαταστάσεων, την προστασία εργαζομένων, την προστασία του πληθυσμού από έκθεση σε επικίνδυνες, καρκινογόνες χημικές ουσίες. Ειδικότερα για την περιοχή μας παραμένει ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τα ακαθάριστα οικόπεδα και καμιά επίκληση περί ατομικής ευθύνης δεν βγάζει από το πλάνο της ευθύνες τόσο της κυβέρνησης όσο και της περιφέρειας και της δημοτικής αρχής Μοσχάτου Ταύρου. Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” στο Δήμο τον τελευταίο ένα χρόνο έχουν επανειλημμένως – με ερωτήσεις και εισηγήσεις σε ειδικά θέματα συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου – αναδείξει τα παραπάνω θέματα, στηρίζοντας τους κατοίκους της περιοχής, ζητώντας να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα.

Απαιτείται:

  • Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στα εργοστάσια και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και συνολικά στην Αττική. Η τήρησή τους να ελέγχεται συστηματικά από τους αρμόδιους φορείς του κράτους που πρέπει να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό.
  • Να συγκροτηθεί τώρα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ενός πιθανού Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης στην ευρύτερη περιοχή και σε όλη την Αττική και ειδικά εκεί που υπάρχει βιομηχανική δραστηριότητα».

Πηγή:www.902.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις  θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.