Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ: Οι φοιτητές υπερασπίζονται το δικαίωμα των Παλαιστινίων για ζωή

Τις συνεχιζόμενες μαζικές σφαγές αμάχων Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, αλλά και την καταστολή του αντιπολεμικού φοιτητικού κινήματος «σε χώρες συνεργούς των εγκλημάτων πολέμου του Ισραήλ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ.

«Εξεγειρόμαστε κατά του κρατικού νέο-μακαρθισμού, τα όργανα του οποίου συκοφαντούν και καταδιώκουν τις “μάγισσες” της ειρήνης που υπερασπίζονται το δικαίωμα των αμάχων Παλαιστίνιων στη ζωή και αποστρέφονται τον ρατσισμό και την σύγχρονη αποικιοκρατία», τονίζει η Πρωτοβουλία, προσθέτοντας πως θα κάνει ό,τι μπορεί για την ανάπτυξη ανάλογου αντιπολεμικού, αντιρατσιστικού και αντιαποικιακού κινήματος στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η παγκόσμια επικαιρότητα κυριαρχείται εδώ και μήνες από τη μαζική σφαγή δεκάδων χιλιάδων παλαιστινίων αμάχων από τις ένοπλες ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα και παραστρατιωτικά σώματα εποίκων στη δυτική όχθη του Ιορδάνη. Ο πολεμικός οίστρος του ισραηλινού στρατιωτικοθρησκευτικού καθεστώτος κεντρίζει κατά συμμετρικό τρόπο ισλαμιστικά μιλιταριστικά κράτη – Ιράν – και κρατικά υβρίδια – Υεμένη. Η ανταλλαγή πυραυλικών και άλλων πληγμάτων, εξ αποστάσεως, παρά την αίσθηση αυτοελέγχου που καλλιεργεί, και ανθρώπινα θύματα έχει και καταστροφές σε ζωτικές εγκαταστάσεις για την ανθρώπινη ζωή σωρεύει και εν τέλει δεν αποκλείεται καθόλου να πυροδοτήσει περιφερειακό ή ακόμα και παγκόσμιο πόλεμο.

Σήμερα, όμως, το μαζικό κρατικό έγκλημα του Ισραήλ κατά αμάχων παλαιστινίων με την αποκάλυψη ομαδικών τάφων εκατοντάδων θυμάτων ξανακυριεύει την παγκόσμια επικαιρότητα καθώς αποκτά και μοιραίο συμβολισμό. Παραπέμπει σε «τελική λύση».

Χιλιάδες φοιτητές και δάσκαλοί τους σε φημισμένα αμερικανικά ομοσπονδιακά, πολιτειακά και «μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά» (κατά την ευφημιστική νεοφιλελεύθερη ορολογία Πιερρακάκη & Σίας) κινητοποιούνται με διαδηλώσεις και πολυήμερες καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων υπομένοντας αστυνομικές επιθέσεις με ομαδικές συλλήψεις, ποινικές διώξεις για απολογία της [παλαιστινιακής] τρομοκρατίας, πειθαρχικές διώξεις (διαγραφές από τα φοιτητικά μητρώα) και επιμένοντας με ανακαταλήψεις ή και νέες καταλήψεις σε όλο και περισσότερα ιδρύματα.

Απαιτούν να σταματήσει η γενοκτονία των παλαιστινίων, να πάψουν οι διαπανεπιστημιακές συμπράξεις μεταξύ αμερικανικών και ισραηλινών ιδρυμάτων, που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην εξολόθρευση των παλαιστινίων και να προχωρήσει η απο-επένδυση, να σταματήσει η αμερικανική ηθική αυτουργία στο έγκλημα και η φυσική συναυτουργία που μεταφράζεται σε άμεση οικονομική και εξοπλιστική ενίσχυση του ισραηλινού μιλιταρισμού. Από κοντά ξεσπούν ανάλογες κινητοποιήσεις σε γαλλικά, καναδικά, αυστραλιανά και άλλα ανά τον κόσμο πανεπιστημιακά ιδρύματα με τις ίδιες αντιπολεμικές, αντιρατσιστικές και αντιαποικιακές μαχητικές θέσεις.

Τρεις διαπιστώσεις είναι προς συνεκτίμηση:

1. O πολεμοχαρής χαρακτήρας του ισραηλινού κράτους αναμφισβήτητα τρέφεται υλικά, πρωτίστως, από την αδιάλειπτη αμερικανική στρατιωτική τροφοδοσία. Όμως η αίσθηση της απόλυτης ισχύος του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία, κατά τη δεκαετία του ’60, του πυρηνικού ισραηλινού οπλοστασίου με ευθύνη του γαλλικού κράτους.

2. Σήμερα οι εκτός Ισραήλ πολυπληθέστερες εβραϊκές κοινότητες ζουν στις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

3. Παρά την ανατριχιαστική αναβίωση, σε πολλές χώρες (στη Γερμανία μα και στην Ελλάδα) αλλά κυρίως στις ΗΠΑ, και τη Γαλλία, ενός νέο-μακαρθισμού, που ταλαντεύεται ανάμεσα στις γκροτέσκες προπαγανδιστικές επινοήσεις για υπεράσπιση των μαζικών σφαγών παλαιστινίων αμάχων από το κράτος του Ισραήλ και στην ωμή καταστολή όσων τις καταγγέλλουν, ανθεί ένα νεανικό, αντιπολεμικό, αντιαποικιακό και αντιρατσιστικό κίνημα, στην εμπροσθοφυλακή του οποίου μπαίνουν πολυάριθμα μέλη της εβραιοαμερικανικής και της εβραιογαλλικής κοινότητας, φοιτητές και φοιτήτριες, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, διανοούμενοι και άλλοι πολίτες.

Αποτελεί πρόκληση η συμπαράταξη με τον αιμοβόρο ισραηλινό μιλιταρισμό άλλοτε διάσημων για τον αντισημιτισμό τους, αλλά σήμερα ισλαμοφάγων, νέο-φασιστών και νέο-ναζιστών, συχνά μάλιστα μελών κυβερνητικών σχημάτων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Η προϊούσα φασιστικοποίηση των τύποις δημοκρατιών, όμως κατ’ ουσίαν απολυταρχικών ολιγαρχιών του ώριμου μα και πολεμικού καπιταλισμού, δεν οδηγεί μόνο σε ένταση της κρατικής φυσικής βίας, που όλο και πιο συχνά φτάνει στη δολοφονία μειονοτικών, ποινικών μικροπαραβατών, κοινωνικών και πολιτικών αγωνιστών, αλλά προσπαθεί να καταστείλει και αυτή τη διάθεση για διαφοροποίηση, αντίσταση και έμπρακτη αλληλεγγύη στα θύματα της κρατικής βίας και των πολέμων.

Στην Ελλάδα έχουμε, τηρουμένων των αναλογιών, απεχθείς εκδηλώσεις του ελληνικού κράτους υπέρ του δολοφονικού κράτους του Ισραήλ, με αποστολή πολεμικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα, ψήφους στον ΟΗΕ και την ΕΕ υπέρ του ισραηλινού μιλιταρισμού, εκφοβιστική και κατασταλτική δράση κατά διαμαρτυρόμενων για τη σφαγή παλαιστινίων, όπως οι απειλητικές νουθεσίες Πιερρακάκη προς την ΟΛΜΕ για φιλοπαλαιστινιακή (άρα οιονεί αντισημιτική ου μην αλλά και φιλοναζιστική) στάση, με πιο πρόσφατη την τρομοκρατική αστυνομική εισβολή σε φοιτητική κατοικία στο Ρέθυμνο και την προσαγωγή των ενοίκων της, ως υπόπτων αναγραφής φιλοπαλαιστινιακών συνθημάτων σε τοίχους της πόλης.

Εμείς που κινητοποιούμαστε μέσω της Πρωτοβουλίας Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ, εξεγειρόμαστε για τη συνεχιζόμενη σφαγή αμάχων παλαιστινίων στη Γάζα από το ισραηλινό κράτος σε συνέργεια με τους υπερατλαντικούς και τους εντεύθεν του Ατλαντικού εταίρους του. Η βάναυση δολοφονία ισραηλινών αμάχων από τη Χαμάς στις 7-10-2023 δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι ολοκληρωτικού πολέμου με ρατσιστικά μάλιστα χαρακτηριστικά, ιδίως κατά αμάχων παλαιστινίων, συχνά με ισραηλινή υπηκοότητα αλλά με αραβικά εθνοτικά χαρακτηριστικά.

Εξεγειρόμαστε κατά του κρατικού νέο-μακαρθισμού, τα όργανα του οποίου συκοφαντούν και καταδιώκουν τις «μάγισσες» της ειρήνης που υπερασπίζονται το δικαίωμα των αμάχων παλαιστίνιων στη ζωή και αποστρέφονται τον ρατσισμό και την σύγχρονη αποικιοκρατία.

Εξεγειρόμαστε, διπλά ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, για τον διωγμό φοιτητών, φοιτητριών και συναδέλφων μας διδασκουσών και διδασκόντων σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Καναδά, της Αυστραλίας που καταγγέλλουν το καθεστώς του ισραηλινού απαρτχάιντ κατά των παλαιστινίων, την εξολόθρευση αμάχων και την ισοπέδωση της Γάζας, τη στρατιωτική και οικονομική συνεργασία των χωρών τους με τον δολοφονικό ισραηλινό μιλιταρισμό. Είμαστε έμπρακτα αλληλέγγυοι μαζί τους και γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ανάπτυξη ανάλογου αντιπολεμικού, αντιρατσιστικού και αντιαποικιακού κινήματος στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Όχι στη γενοκτονία των Παλαιστινίων
Όχι στην ελληνική πολιτική και στρατιωτική συνέργεια με το ισραηλινό κράτος – δολοφόνο αμάχων
Κάτω το μιλιταριστικό, αποικιοκρατικό και ρατσιστικό ισραηλινό καθεστώς
Όχι στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας
Όχι στον νέο-μακαρθισμό, τη λογοκρισία και την καταστολή των αντιτιθέμενων στον αφανισμό των Παλαιστινίων.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις  θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.