Οι σύγχρονοι “Ελεύθεροι Πολιορκημένοι”

Το ακόλουθο ρεπορτάζ του BBC(!) παρουσιάζει την τραγική επισιτιστική κατάσταση στη Βόρεια Γάζα, καθώς οι άνθρωποι τρώνε ζωοτροφές, όταν καταφέρνουν να τις βρουν.

Ο ΟΗΕ ανεφέρει ότι πάνω από τις μισές αποστολές βοήθειας παρεμποδίζονται να φτάσουν εκεί από τις δυνάμεις κατοχής του Ισραήλ, των οποίων ο εκπρόσωπος, με το γνωστό απύθμενο σιω-ναζιστικό θράσος δήλωσε:

Δεν υπάρχει πείνα στη Γάζα. Τελεία και παύλα“, ενώ επέμεινε ότι κανένα τμήμα της βοήθειας δεν έχει αποκλειστεί από τις δυνάμεις κατοχής.

Όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) δήλωσε στο BBC αυτή την εβδομάδα ότι οι τέσσερις από τις πέντε τελευταίες αυτοκινητοπομπές βοήθειας προς το βορρά είχαν σταματήσει από τις ισραηλινές δυνάμεις, πράγμα που σημαίνει ένα κενό δύο εβδομάδων μεταξύ των παραδόσεων στην πόλη της Γάζας.

Το BBC στα πλαίσια της ‘αμεροληψίας’ ζήτησε από τον Ισραηλινό στρατό να σχολιάσει τις πληροφορίες του ρεπορτάζ.

Ο στρατός παρέπεμψε το BBC στην ισραηλινή υπηρεσία Cogat που είναι αρμόδια για τον έλεγχο και την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Αλλά, όπως γράφει το ρεπορτάζ, η Cogat τους έστειλε πίσω στον στρατό. Προφανώς το θράσος των σιω-ναζί πηγάζει από το χάιδεμα των ΗΠΑ και την αδυναμία(?) του υπόλοιπου κόσμου να βάλει ένα τέλος στην γενοκτονία.

Επιπλέον, οι κάτοικοι πίνουν νερό από πηγάδια που ανοίγουν, το οποίο δεν είναι πόσιμο ή σκάβουν σε μια απελπισμένη προσπάθεια να σπάσουν τους σωλήνες υδροδότησης και να αντλήσουν το όποιο νερό παραμένει σε αυτούς στάσιμο.

Εννοείται ότι το ρεπορτάζ του BBC δεν τολμά να ψελίσει την απαγορευμένη λέξη “παύση πυρός”, αλλά για τα πλαίσια αυτού του οργανισμού είναι μάλλον ‘τολμηρό’ φτάνοντας ένα κλικ από το να αποδώσει καθαρά τις ευθύνες στο κράτος-απαρτχάιντ για την συντελούμενη γενοκτονία. Διαβάστε τη μετάφραση ολόκληρου του ρεπορτάζ του BBC.

https://www.bbc.com/news/world-middle-east-68239320?fbclid=IwAR3lte023TCNXV45IoDwZYC4w-0TRvy6iBU6n6im1vEKe_4hHA57lmUjZrU


Οι κάτοικοι της Γάζας επιβιώνουν με ζωοτροφές και ρύζι καθώς τα τρόφιμα εκλείπουν

Από τη Lucy Williamson, BBC News, Ιερουσαλήμ

Άνθρωποι που ζουν στο απομονωμένο βόρειο τμήμα της Γάζας δήλωσαν στο BBC ότι τα παιδιά μένουν χωρίς φαγητό για μέρες, καθώς οι αυτοκινητοπομπές βοήθειας στερούνται όλο και περισσότερο τις άδειες εισόδου. Ορισμένοι κάτοικοι έχουν καταφύγει στο να αλέθουν ζωοτροφές σε αλεύρι για να επιβιώσουν, αλλά ακόμη και τα αποθέματα αυτών των σπόρων έχουν πλέον μειωθεί, λένε.

Οι άνθρωποι έχουν επίσης περιγράψει ότι σκάβουν στο έδαφος για να έχουν πρόσβαση σε σωλήνες νερού, για να πίνουν και να πλένονται. [ΣΗΜ. Στο σημείο του ρεπορτάζ που αναφέρεται το σχετικό μιλά επίσης για σκάψιμο πηγαδιών με ακατάλληλο νερό].

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι ο οξύς υποσιτισμός μεταξύ των μικρών παιδιών στο βορρά έχει αυξηθεί κατακόρυφα και είναι πλέον πάνω από το κρίσιμο όριο του 15%.

Η υπηρεσία συντονισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, η Ocha, αναφέρει ότι περισσότερες από τις μισές αποστολές βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Γάζας δεν είχαν πρόσβαση τον περασμένο μήνα και ότι υπάρχει αυξανόμενη παρέμβαση από τις ισραηλινές δυνάμεις στον τρόπο και τον τόπο παράδοσης της βοήθειας.

Λέει ότι 300.000 άνθρωποι που εκτιμάται ότι ζουν στις βόρειες περιοχές είναι σε μεγάλο βαθμό αποκομμένοι από τη βοήθεια και αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κίνδυνο λιμού.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας που έχει αναλάβει τον συντονισμό της πρόσβασης σε βοήθεια στη Γάζα δήλωσε σε ενημέρωση τον περασμένο μήνα ότι “δεν υπάρχει πείνα στη Γάζα. Τελεία και παύλα”.

Ο οργανισμός, η Cogat, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν περιορίζει την ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που αποστέλλεται στη Γάζα.

Το BBC μίλησε με τρία άτομα που ζουν στην πόλη της Γάζας και την Μπέιτ Λάχια και είδε υλικό και συνεντεύξεις που κινηματογράφησαν τοπικοί δημοσιογράφοι στην Τζαμπάλια.

Ο Mahmoud Shalabi, ένας τοπικός εργαζόμενος ιατρικής βοήθειας στην Beit Lahia, δήλωσε ότι οι άνθρωποι αλέθουν τους σπόρους που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές σε αλεύρι, αλλά ότι ακόμη και αυτό έχει πλέον εξαντληθεί.

“Ο κόσμος δεν το βρίσκει στην αγορά”, είπε. “Δεν είναι διαθέσιμο στις μέρες μας στο βόρειο τμήμα της Γάζας και στην πόλη της Γάζας”.

Είπε επίσης ότι τα αποθέματα κονσερβοποιημένων τροφίμων εξαφανίζονται.

“Αυτό που είχαμε [από αποθέματα τροφίμων] ήταν στην πραγματικότητα από τις έξι ή επτά ημέρες εκεχειρίας [τον Νοέμβριο], και όποια βοήθεια επιτράπηκε στο βόρειο τμήμα της Γάζας έχει στην πραγματικότητα καταναλωθεί μέχρι τώρα. Αυτό που τρώνε οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή είναι βασικά ρύζι και μόνο ρύζι”.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) δήλωσε στο BBC αυτή την εβδομάδα ότι οι τέσσερις από τις πέντε τελευταίες αυτοκινητοπομπές βοήθειας προς το βορρά είχαν σταματήσει από τις ισραηλινές δυνάμεις, πράγμα που σημαίνει ένα κενό δύο εβδομάδων μεταξύ των παραδόσεων στην πόλη της Γάζας.

Σοβαρός κίνδυνος λιμού

“Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος λιμού στη Γάζα, αν δεν παρέχουμε πολύ σημαντικές ποσότητες επισιτιστικής βοήθειας σε τακτική βάση”, δήλωσε ο περιφερειακός επικεφαλής του WFP, Matt Hollingworth.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) δήλωσε ότι σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των αποστολών βοήθειας στις οποίες απαγορεύεται η πρόσβαση στη βόρεια Γάζα: το 56% των παραδόσεων δεν είχαν πρόσβαση τον Ιανουάριο, από 14% τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο.

Είπε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός “κατά καιρούς απαιτεί δικαιολογίες” για τις ποσότητες καυσίμων που προορίζονται για τις υγειονομικές εγκαταστάσεις και “επιβάλλει μειώσεις στον όγκο της βοήθειας, όπως στην ποσότητα των τροφίμων”.

Το BBC ζήτησε απάντηση από τον ισραηλινό στρατό. Μας έστειλαν στην Cogat, η οποία μας είπε να απευθύνουμε τις ερωτήσεις μας στον στρατό.

Η Duha al-Khalidi, μια μητέρα τεσσάρων παιδιών στην Beit Lahia, δήλωσε στο BBC πριν από δύο εβδομάδες ότι περπάτησε έξι μίλια (9,5 χιλιόμετρα) μέχρι το σπίτι της αδελφής της στην πόλη της Γάζας, σε μια απελπισμένη αναζήτηση τροφίμων, αφού τα παιδιά της δεν είχαν φάει για τρεις ημέρες.

“Δεν έχω καθόλου χρήματα, και ακόμη και αν είχα, δεν υπάρχει τίποτα στην κεντρική αγορά της πόλης”, είπε. “[Η αδελφή μου] και η οικογένειά της υποφέρουν επίσης. Μοιράστηκε μαζί μου την τελευταία ποσότητα ζυμαρικών στο σπίτι της”.

“Νιώθουμε ότι ο θάνατος έχει γίνει αναπόφευκτος”, δήλωσε η αδελφή της, Waad. “Χάσαμε τον τελευταίο όροφο του σπιτιού μας, αλλά εξακολουθούμε να ζούμε εδώ παρά τον φόβο της κατάρρευσης. Εδώ και δύο εβδομάδες, δεν μπορούμε να βρούμε τίποτα στην αγορά- και αν κάποια προϊόντα είναι διαθέσιμα, είναι 10 φορές πιο ακριβά από την κανονική τους τιμή”.

Μια αξιολόγηση του κινδύνου λιμού, που διενεργήθηκε από διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ, εκτίμησε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των κατοίκων στις βόρειες περιοχές θα μπορούσε τώρα να αντιμετωπίσει “καταστροφική” έλλειψη τροφίμων, αν και οι περιορισμοί στην πρόσβαση στην περιοχή καθιστούν πολύ δύσκολες τις μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο.

Οι οικογένειες στις βόρειες περιοχές αγωνίζονται επίσης να βρουν αξιόπιστες προμήθειες νερού.

“Πολλοί από εμάς πίνουν τώρα μη πόσιμο νερό. Δεν υπάρχουν σωλήνες, πρέπει να σκάβουμε για νερό”, εξήγησε ο Mahmoud Salah στην Beit Lahia.

Βίντεο που τραβήχτηκε στη γειτονιά Jabalia βόρεια της πόλης της Γάζας δείχνει κατοίκους να βρίσκονται ανάμεσα στα χαλάσματα των βομβαρδισμένων δρόμων και να σκάβουν στη γη για να βρουν πρόσβαση σε μεγάλους υπόγειους σωλήνες ύδρευσης.

“Παίρνουμε νερό εδώ μια φορά κάθε 15 ημέρες”, δήλωσε ο Yusuf al-Ayoti. “Το νερό είναι βρώμικο. Τα παιδιά μας έχουν φλεγμονές και τα δόντια τους έχουν διαβρωθεί από το βρώμικο νερό. Υπάρχει άμμος μέσα σε αυτό και είναι πολύ αλμυρό”.

Μετά από τέσσερις μήνες πολέμου, οι πρόχειρες λύσεις για τη γεφύρωση των κενών πείνας έχουν αρχίσει να εξαντλούνται. Και υπάρχουν λίγοι τρόποι για να ξαναγεμίσει το κελάρι της Γάζας.

Η περιοχή εξαρτιόταν από την επισιτιστική βοήθεια πριν από τον πόλεμο- τώρα μεγάλο μέρος της γεωργικής της βιομηχανίας έχει καταστραφεί ή εγκαταλειφθεί.

Η καταστροφή είναι τεράστια

Νέα στοιχεία από τον ΟΗΕ δείχνουν ότι πάνω από το ήμισυ της γεωργικής γης στην κεντρική περιοχή της Ντέιρ αλ Μπαλάχ έχει καταστραφεί. Αυτό περιλαμβάνει ένα ελαιοτριβείο και καλλιεργήσιμες εκτάσεις που ανήκουν στον Bassem Younis Abu Zayed.

“Μοιάζει με τα επακόλουθα ενός σεισμού”, είπε. “Η καταστροφή είναι τεράστια, καλύπτοντας γειτονικά κτίρια και αγροτικά ζώα. Ακόμη και αν καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε το ελαιοτριβείο, το 80-90% των ελιών έχει χαθεί. Δεν είναι μόνο μια απώλεια για φέτος, είναι μια απώλεια για τα επόμενα πολλά χρόνια”.

Πιο νότια, στη συνοριακή πόλη Ράφα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που εκτοπίστηκαν από τις μάχες αλλού, στριμώχνονται τώρα για χώρο με τους 300.000 κατοίκους της πόλης.

Ο ισραηλινός στρατός δημοσιεύει τακτικά αυτά που ισχυρίζεται ότι είναι πρόσφατα πλάνα από πολυσύχναστες αγορές και εστιατόρια στα νότια κέντρα της Γάζας. Η πλειονότητα των 114 αποστολών βοήθειας προς τις νότιες περιοχές της Γάζας κατάφεραν να περάσουν τον περασμένο μήνα, αλλά οι κάτοικοι και οι οργανισμοί βοήθειας λένε ότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πεινάνε και ότι διαφαίνεται μια κρίση δημόσιας υγείας λόγω της έλλειψης στέγης, αποχέτευσης και ιατρικής περίθαλψης.

Η βοήθεια μπορεί [επίσης] να εμποδίζεται από τις μάχες, τη γραφειοκρατία ή τα χαλάσματα. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια αυτοκινητοπομπή τροφίμων που περίμενε να κατευθυνθεί βόρεια στη Γάζα χτυπήθηκε από ναυτικά πυρά [του Ισραήλ].

Αλλά οι παραδόσεις περιπλέκονται επίσης από την αυξανόμενη απελπισία των κατοίκων της Γάζας, λέει ο Matt Hollingworth.

“Πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα του νόμου και της τάξης, ώστε να μην χρειάζεται να διαπραγματευτούμε το δρόμο μας μέσα από πλήθη απελπισμένα πεινασμένων ανθρώπων, για να φτάσουμε σε άλλους ανθρώπους που δεν έχουμε φτάσει ακόμα”, είπε.

“Είναι μάλλον το επίπεδο της ανημπόριας που με ανησυχεί. Οι άνθρωποι έχουν χάσει την ελπίδα τους”.

Μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θεωρείται από πολλούς ως ο μόνος τρόπος για να φτάσει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα και να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι.

Καθώς το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Ράφα, πριν από μια ευρέως αναμενόμενη χερσαία επίθεση εκεί, οι ηγέτες και των δύο πλευρών δέχονται πιέσεις να τερματίσουν τα δεινά των ανθρώπων που είναι παγιδευμένοι στη Γάζα – των εχθρών τους και των δικών τους.

Costis Melolidakis

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.