Γεραπετρίτης, Διαπλοκή και Τέμπη

Τέμπη: Συγνώμη γαμπρέ, η ΤΕΡΝΑ φυλάει τα ρούχα της

Για να εξιλεωθεί για την τραγωδία των Τεμπών, η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για εγκαίνια σιδηροδρομικών έργων λίγο πριν τις πιθανολογούμενες εκλογές του Ιουλίου. Όμως, η ανάδοχος εταιρεία ΤΕΡΝΑ με επιστολή της προς την ΕΡΓΟΣΕ προειδοποιεί πως δεν θα φέρει «ουδεμία ευθύνη» αν δεν παραδοθεί το σύστημα προστασίας συρμών. Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης (γαμπρός του προέδρου της εταιρείας) απαντά στο Reporters United: «Δεν συντρέχει στο πρόσωπό μου σύγκρουση συμφερόντων».

Της Ευριδίκης Μπερσή
18 Μαΐου 2023

Να εγκαινιάσει έργα σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης και προστασίας συρμών (ETCS) τουλάχιστον σε ένα τμήμα του σιδηροδρομικού άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης τρεις μέρες πριν τις πιθανολογούμενες δεύτερες εκλογές της 2ης Ιουλίου επιδιώκει η κυβέρνηση. Αλλά η εταιρεία ΤΕΡΝΑ – παρά τους υφιστάμενους οικογενειακούς δεσμούς μεταξύ του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Γεραπετρίτη και της εταιρείας – παίρνει τα μέτρα της απέναντι στην ΕΡΓΟΣΕ και στο υπουργείο Μεταφορών.

Έγγραφο με ημερομηνία 9 Μαΐου 2023 και υπογραφή του διευθυντικού στελέχους της ΤΕΡΝΑ Αλέξανδρου Μιχαηλίδη χαρακτηρίζει «χρονικά αδύνατη» την προθεσμία της 30ης Ιουνίου που έχει θέσει η ΕΡΓΟΣΕ και σημειώνει ότι αν κάτι πάει στραβά, η εταιρεία δεν θα φέρει ευθύνη.

Ένα από τα αδυσώπητα ερωτήματα που βαραίνουν την απερχόμενη κυβέρνηση είναι γιατί, ενώ όλα τα διαδικαστικά εμπόδια είχαν εκλείψει από το 2019, τα συστήματα ασφαλείας που θα είχαν αποτρέψει την τραγωδία των Τεμπών δεν έχουν εγκατασταθεί. Η απάντηση είναι ότι η κυβέρνηση αδιαφόρησε και άφησε τις εταιρείες να διαμορφώνουν τους όρους του παιχνιδιού- αυτό φαίνεται ανάγλυφα από το τι συμβαίνει τώρα, που αναγκάστηκε να ενδιαφερθεί.

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.reportersunited.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.