Υεμένη: Ο συνασπισμός για την προστασία των ισραηλινών πλοίων δεν μας εκφοβίζει

24 Δεκεμβρίου 2023

Μαζικές διαδηλώσεις οργανώθηκαν, χθες Παρασκευή, στις επαρχίες Σαάντα και Ραϊμά στην Υεμένη με σύνθημα «ο συνασπισμός για την προστασία των ισραηλινών πλοίων δεν μας τρομάζει», σε αντίδραση για την ανακοίνωση, από τις ΗΠΑ, της σύστασης της πολυεθνικής δύναμης «Prosperity Guardian», για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν δύο ημέρες μετά την προειδοποίηση των Χούθι προς τις ΗΠΑ, να μην τολμήσουν να επιτεθούν στην Υεμένη και την απειλή ότι σε τέτοια περίπτωση δεν θα διστάσουν να χτυπήσουν αμερικανικά πολεμικά και φορτηγά πλοία αμερικανικών συμφερόντων.

«Εάν οι ΗΠΑ επιθυμούν να αντιπαρατεθούν στη στάση της Υεμένης για υποστήριξη της Παλαιστίνης, θα βρουν απέναντί τους ολόκληρο το έθνος της Υεμένης», ανέφερε ηγέτης των ανταρτών, τονίζοντας ότι η Υεμένη έχει πολλαπλασιάσει τις αμυντικές της ικανότητες με την πάροδο των ετών, μέσα από την εμπειρία της σε διάφορα μέτωπα μάχης, με πιο πρόσφατο αυτό ενάντια στην επιθετικότητα από την Σαουδική Αραβία.

Οι διαδηλωτές επιβεβαίωσαν ότι ο λαός της Υεμένης είναι έτοιμος για όλα τα σενάρια σε κάθε πιθανή αντιπαράθεση με την ισραηλινο-αμερικανική επιθετικότητα και προειδοποίησαν τις χώρες «που παρασύρονται από την Ουάσιγκτον» στον συνασπισμό που αναγγέλθηκε για την Ερυθρά Θάλασσα «να μην εμπλακούν σε οποιαδήποτε επίθεση» κατά της χώρας τους.

Παρόλα αυτά, σε τηλεοπτική ομιλία του την Τετάρτη, αξιωματούχος των Χούθι καθησύχασε τις ευρωπαϊκές εταιρείες, λέγοντας ότι «τα ευρωπαϊκά πλοία που δεν έχουν ισραηλινά λιμάνια ως τελικό προορισμό τους δεν κινδυνεύουν».

Σχετικά με τη ναυσιπλοΐα του αμερικανικού στρατού στην Ερυθρά Θάλασσα, ο Σαγιέντ αλ-Χούθι την χαρακτήρισε «παράνομη» και «απερίσκεπτη και ανόητη επίθεση που εξυπηρετεί μόνο το Ισραήλ», τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που είναι συνένοχοι στην κίνηση των ΗΠΑ διακινδυνεύουν τα συμφέροντά τους.

Υπογράμμισε δε, ότι ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμός στην Ερυθρά Θάλασσα, σκοπό δεν έχει την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας, αλλά στοχεύει μόνο να εμπλέξει χώρες στην προστασία των ισραηλινών πλοίων και επιδιώκει την στρατιωτικοποίηση της Ερυθράς Θάλασσας, του Κόλπου του Άντεν και του Μπαμπ αλ-Μαντάμπ.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τις χώρες που βρέχονται από την Ερυθρά Θάλασσα να καταδικάσουν την αμερικανική κίνηση γιατί παραβιάζει τα δικαιώματά τους, τονίζοντας ότι η μετατροπή της Ερυθράς Θάλασσας από τις ΗΠΑ σε πεδίο μάχης είναι επιζήμια για όλες τις χώρες.

Πηγή: kosmodromio.gr

«Βούλιαξε» η ναυτική δύναμη Ερυθράς Θάλασσας όπου σπεύσαμε ως «πρόθυμοι» των προθύμων»!

23 Δεκεμβρίου 2023

“Η Επιχείρηση Prosperity Guardian στην Ερυθρά Θάλασσα έχει ουσιαστικά καταρρεύσει καθώς η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τη Δομή Διοίκησης των ΗΠΑ για την Επιχείρηση, με τα Τρία Έθνη να δηλώνουν ότι θα διεξάγουν περαιτέρω Θαλάσσιες Επιχειρήσεις μόνο υπό τη Διοίκηση του ΝΑΤΟ και/ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι τις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Η είδηση κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες και εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση που έσπευσε χωρίς καν να της έχει ζητηθεί -τουλάχιστον δημοσίως- η συμμετοχή στη ναυτική δύναμη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αγνοώντας τις προειδοποιήσεις για το υψηλό ρίσκο της αποστολής σε συνδυασμό με τα προβλήματα του Στόλου έσπευσε να ανακοινώσει τη συμμετοχή μας. Τι θα κάνει τώρα;

Πηγή: militaire.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Διαβάστε επίσης

Αποσύρει όπλα από το Αιγαίο, στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά. Η πιο επικίνδυνη κυβέρνηση μετά το 1974