Ο Μητροπολίτης Κιέβου καθαγίασε εικόνα με συνεργάτες των Ναζί

20 Ιουνίου 2023

Χθες, στο μοναστήρι της ιδρυθείσας το 2018-19, μερικώς αναγνωρισμένης αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU) στους τάφους των Κοζάκων, ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος «αγίασε» μια νέα εικόνα, με το όνομα «Με όπλα στα χέρια και Θεό στην καρδιά», ανέφερε στη σελίδα της στο Facebook η 104η ταξιαρχία της εδαφικής άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, για τις οποίες ζωγραφίστηκε η εικόνα.

Οι στρατιωτικοί γράφουν ότι «επέλεξαν την Υπεραγία Θεοτόκο ως προστάτιδα της εικόνας, η οποία ακόμα και στην εποχή των Κοζάκων λειτουργούσε ως μεσολαβήτρια για τον ουκρανικό στρατό και προστάτιδα από τον εχθρό».

Εικονίζονται υπερασπιστές της Ουκρανίας διαφορετικών εποχών. Όπως γράφει η 104η ταξιαρχία, πρόκειται για Κοζάκους, στρατιώτες του Ουκρανικού Επαναστατικού Στρατού (UPA) και σύγχρονους Ουκρανούς ήρωες. Όπως επισημαίνει η Ένωση Ορθόδοξων Δημοσιογράφων (UOJ), στη δεξιά πλευρά εικονίζονται άνθρωποι που μοιάζουν με τους Στέπαν Μπαντέρα, Ρόμαν Σούκεβιτς και τον Γεβχέν Κονοβάλετς, ηγέτες της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (OUN), που συνεργάστηκε με τους Ναζί.

Πηγή: kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.