«Παρόμοια θεομηνία στην Αθήνα θα έφερνε ασύλληπτη καταστροφή»

«Σίγουρα για την Αθήνα δε νομίζω ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποια κουβέντα σήμερα» υπογράμμισε ο μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Στρατής Βουγιούκας.

9 Σεπτεμβρίου 2023

«Σίγουρα για την Αθήνα δε νομίζω ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποια κουβέντα σήμερα. Θα υπήρχε ασύλληπτη καταστροφή – Μιλάμε για τρεις φορές το νερό που πέφτει στην Αθήνα», υπογράμμισε ο Δημήτρης Εμμανουλούδης, διευθυντής Εγραστηρίου Ανάλυσης και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, μιλώντας στην εκπομπή ΕΡΤtalks και τους Απόστολο Μαγγηριάδη και Κατερίνα Χριστοφιλίδου, αναλύοντας τα πρωτοφανή ύψη βροχής τα περασμένα 24ωρα στη Θεσσαλία, εν μέσω της φονικής κακοκαιρίας Daniel.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ανέφερε: «Η αλήθεια είναι ότι στα προγνωστικά μοντέλα για αρκετές ημέρες φαινόντουσαν ποσότητες νερού τρομακτικές για εμάς που βλέπαμε τις προγνώσεις. Βλέπαμε βροχές της τάξης των 600, 700 και 800 χιλιοστών, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε (…) Υπήρξε ένα ”τρέξιμο” μοντέλου που μας έδωσε περίπου 1.100 χιλιοστά και πραγματικά φτάσαμε στα 1.096 χιλιοστά στη Ζαγορά, κάτι που ως νούμερο, ως μέγεθος για δύο – τρεις ημέρες είναι πραγματικά ασύλληπτο, γιατί μιλάμε για τρεις φορές το νερό που πέφτει στην Αθήνα».

Ενώ πρόσθεσε: «Σίγουρα για την Αθήνα δε νομίζω ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποια κουβέντα σήμερα. Θα υπήρχε ασύλληπτη καταστροφή καθώς με 100 και 200 χιλιοστά στην Αθήνα έχουμε δει τον Κηφισό. Με 100 χιλιοστά και 120 έχουμε δει τον Κηφισό να είναι στα όρια του στο παρελθόν. Και τώρα έπεσαν 100 χιλιοστά σε πολλές περιοχές της Αθήνας αλλά σε 4 κύματα μέσα στην ημέρα – δεν έπεσαν όλα σε ένα» (…)».

Για το κατά πόσο πρέπει να συνηθίσουμε πλέον στα εν λόγω φαινόμενα, ο κ. Βουγιούκας επισήμανε: «Όσο προχωράει το θέμα της κλιματικής αλλαγής, που είναι μια πραγματικότητα μετρήσιμη από τη στιγμή που είναι μετρήσιμο (…) Αν η συχνότητα τέτοιων καλοκαιριών αυξάνεται – που γενικά αυξάνεται όπως βλέπουμε – σίγουρα θα πρέπει να ενταχθεί και σε οποιοδήποτε έργο κατασκευάζεται, να έχει να περιμένει ότι πρέπει να αντέξει σοβαρότερα φαινόμενα».

Επισήμανε, ακόμη: «Αυτό το συγκεκριμένο που ζήσαμε τώρα είναι κάτι πολύ μοναδικό και ξεχωριστό στην ιστορία. Δηλαδή θα μείνει διαχρονικά, θα μνημονεύεται. Ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός ήταν ένας μεσογειακός κυκλώνας που είχε προβλήματα σε πολύ μικρότερη έκταση, καθώς οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι πιο εντοπισμένοι και ήταν ένας από τους μεσογειακούς κυκλώνες που έχουν πλήξει τη χώρα τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι γενικά στη Μεσόγειο αυξάνονται, όπως φαίνεται από τις μελέτες και αυξάνεται και η έντασή τους. Αλλά αυτό τώρα ήταν κάτι πολύ ισχυρότερο και πολύ ευρύτερο. Η έκταση που επηρέασε είναι πολλαπλάσια».

Πηγή: www.reader.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.