Πόσο κινδυνεύει από τον καπνό το Λεκανοπέδιο – Συστάσεις των ειδικών

Της Όλγας Μαύρου
23/8/2023

Χάρτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την ποιότητα του αέρα στην Αττική δείχνει πόσο επιβαρύνθηκε η ατμόσφαιρα πάνω από το Λεκανοπέδιο, από τη φωτιά στην Πάρνηθα, με μεγάλη αύξηση των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5, που είναι επικίνδυνα για πνευμονοπάθειες, εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια. Η κατάσταση είναι στο “κόκκινο” στη δυτική Αττική και τον Πειραιά.

Να τονίσουμε το θλιβερό γεγονός ότι σταθμοί μέτρησης λειτουργούν μόνο στην Αττική και ουδείς γνωρίζει τι έχουν εισπνεύσει οι άτυχοι κάτοικοι της Ρόδου επί δεκαήμερο ή τώρα οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης, καθώς και όσοι ζουν σε περιοχές της Μακεδονίας και της Ηπείρου από όπου λόγω των ανέμων ταξιδεύει το νέφος από την μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο.

Στις ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές συνιστάται για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, άτομα με καρδιοαναπνευστικές παθήσεις) η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους, με κλειστά παράθυρα. Οδηγίες για πνευμονοπαθείς και καρδιοπαθείς και γενικά μέτρα προστασίας μπορείτε να δείτε και εδώ. Χθες πάντως οι χάρτες του υπουργείου Περιβάλλοντος έδιναν μια σχεδόν ειδυλλιακή εικόνα για την ατμόσφαιρα στην Αττική, ενώ η κάπνα είχε απλωθεί στο μισό Λεκανοπέδιο.

Όλοι θα πρέπει στις περιοχές με πολλά μικροσωματίδια να φορούν μάσκα υψηλής προστασίας, γιατί αυτά μπορεί να επηρεάσουν το καρδιαναπνευστικό και σε υγιείς. Υπενθυμίζεται ο θάνατος υγιούς 39χρονου εθελοντή πυροσβέστη στη Ρόδο, που πέθανε αιφνιδίως (πιθανόν από έμφραγμα) δύο μέρες μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και όσους έχουν χρόνια νοσήματα, που καλό είναι να μην εκτεθούν ούτε μισή ώρα σε κάπνα. Όμως εν γένει, θεωρείται ότι ένας ένας υγιής οργανισμός δεν θα πάθει κάποια μόνιμη βλάβη από τα μικροσωματίδια αν είναι περαστικός από σημείο με πυρκαγιά ή αν αυτή κατασβεσθεί σύντομα. Το πρόβλημα για υγιείς -και πολύ περισσότερο βεβαίως για μη υγιείς, είναι η παρατεταμένη έκθεση σε νέφος από πυρκαγιά.

Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να προστατευτούν από τους καπνούς – Οι συμβουλές Μαγιορκίνη

23/8/2023

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε στο MEGA πως τα άτομα που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα είναι οι πιο ευάλωτοι στην εκρηκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί λόγω των πυρκαγιών

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης έδωσε πολύτιμες συμβουλές για το πώς θα προστατευτούν οι πολίτες από τους καπνούς που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα λόγω των πυρκαγιών που μαίνονται στη χώρα.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε στο MEGA πως τα άτομα που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα είναι οι πιο ευάλωτοι στην εκρηκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί λόγω των πυρκαγιών.

«Γενικά είναι δύσκολο σε τέτοιες συνθήκες ατμοσφαιρικές να προστατευτούν οι άνθρωποι. Καλό είναι να απομακρυνθούν οι άνθρωποι που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, όπως προβλήματα αναπνευστικά προβλήματα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρδιαγγειακά νοσήματα. Λογικά σε τέτοια γεγονότα αναμένεται και αύξηση στη θνησιμότητα στο λεκανοπέδιο από τέτοια νοσήματα», δήλωσε.

Ο επίκουρους καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ συμβούλεψε τους πολίτες να μείνουν μέσα στο σπίτι τους και να κλείσουν τα παράθυρα.

Διαβάστε τη συνέχεια στοwww.in.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.