Περισσότερα για το μεγάλο σκάνδαλο

Οι εμπλεκόμενοι στις υποκλοπές και οι διαγωνισμοί εκατομμυρίων

Του Δημήτρη Τερζή
10 Μαΐου 2023

Δύο από τα βασικά εμπλεκόμενα πρόσωπα στο σκάνδαλο των υποκλοπών, οι επιχειρηματίες Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος, φέρονται να είχαν άμεση εμπλοκή σε σειρά διαγωνισμών της κυβέρνησης Μητσοτάκη αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει σήμερα ότι οι εν λόγω επιχειρηματίες, που είχαν επαφές με τον ανιψιό του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, φέρονται να είχαν και συνεργασία με μέλη της οικογένειας του εμπόρου αμυντικών συστημάτων Σταύρου Κομνόπουλου, ιδιοκτήτη της εταιρείας ΚΕΣΤΡΕΛ, και μετείχαν την τελευταία τριετία ως «αφανείς διαμεσολαβητές» σε διαγωνισμούς εκατομμυρίων, όπως αυτοί των νέων ταυτοτήτων και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Κυβερνοασφάλειας, όπως επίσης και σε άλλες προμήθειες μεγάλου ύψους.

Κάποιοι από αυτούς τους διαγωνισμούς ακυρώθηκαν όταν αποκαλύφθηκε η εμπλοκή των Λαβράνου και Μπίτζιου στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Κάποιοι ολοκληρώθηκαν. Κάποιοι εκκρεμούν ακόμα.

Στο πλαίσιο των αποκαλύψεων της «Εφ.Συν.» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να απαντήσει ποια είναι η σχέση του ίδιου και του Γρηγόρη Δημητριάδη με τον Γιάννη Λαβράνο, τον Φέλιξ Μπίτζιο και τον Σταύρο Κομνόπουλο και τι γνώριζε για τις δραστηριότητες του «φαντομά» Λαβράνου σε ΕΥΠ, υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και υπουργείο Εθνικής Αμυνας, δραστηριότητες που πλέον διερευνώνται από τις εισαγγελικές αρχές σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.efsyn.gr


«Πρωταγωνιστής των υποκλοπών ο Φέλιξ Μπίτζιος»

24 Μαρτίου 2023

Σε αποκαλύψεις για ένα σκοτεινό πρόσωπο των υποκλοπών, τον επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιο, προχώρησε άτομο από το στενό συγγενικό του περιβάλλον.

Ο Φέλιξ Μπίτζιος, κεντρικό πρόσωπο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων της ΕΥΠ και του Predator, ο οποίος δεν εξετάστηκε ποτέ από τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ή την επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βάλλεται αυτή τη φορά από την πρώην σύζυγός του, Ήρα Μαρία Σνάιντερ, η οποία δεν διστάζει να τον χαρακτηρίσει «πρωταγωνιστή του σκανδάλου των παρακολουθήσεων» σε αγωγή που κατέθεσε.

Τα όσα αναφέρει η σύζυγος του Μπίτζιου, αποκαλύπτουν τον ενεργό ρόλο που είχε στην εταιρεία Intellexa η οποία εμπλέκεται στο σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα, κι όχι μόνο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.in.gr


Ποιος παρακολουθεί ποιον;

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
27 Δεκεμβρίου 2022

Πριν από έναν αιώνα περίπου, ο Ρώσος συγγραφέας και επαναστάτης Λέων Τρότσκι διέκρινε τον Τύπο σε δύο κατηγορίες. Τον σοβαρό, που λέει συνήθως την αλήθεια για να μπορεί να πει πειστικά ψέματα, όταν χρειάζεται και τον κίτρινο που γράφει κάθε μέρα ψέματα.

Από τότε βέβαια πολύ νερό κύλισε στ’ αυλάκι. Ο λεγόμενος σοβαρός Τύπος είναι όλο και λιγότερο σοβαρός, με την έννοια που έδινε ο Ρώσος επαναστάτης, μετατοπίστηκε σταδιακά στη θέση που κατείχε ο κίτρινος. Όσο για τον κίτρινο, δεν είναι απλώς κίτρινος, πολλαπλασιάζονται οι εστίες κατευθυνόμενου παραλογισμού και η μαζική χρήση fake news στις τάξεις του, καθώς η ανθρωπότητα, ανήμπορη να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της, μοιάζει να φεύγει στην παραφροσύνη. Αυτά βέβαια δεν αφορούν μόνο τον Τύπο, αφορούν επίσης – και πολύ περισσότερο – την τηλεόραση και τα κοινωνικά δίκτυα (social media).

Συζητάμε εδώ και ένα χρόνο σχεδόν τα πάντα για τις παρακολουθήσεις, όχι όμως τα πιο σημαντικά. Βέβαια, εδώ είναι και μια μεγάλη ευκαιρία για τον υποψιασμένο αναγνώστη. Σε περιόδους μεγάλων κρίσεων και μεγάλων ζητημάτων οι μάσκες πέφτουν. Παρακολουθώντας κανείς προσεκτικά τα δημοσιογραφικά όργανα, όπως και τους πολιτικούς, καταλαβαίνει εύκολα ποιος είναι τι και από αυτά που λένε και από αυτά που αποφεύγουν να πουν. Θίξαμε ακροθιγώς αυτή την πλευρά των πραγμάτων στο πρώτο άρθρο μας για το ζήτημα των παρακολουθήσεων.

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.konstantakopoulos.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.