Το ηχηρό μήνυμα από τα δέκα χρόνια της ΒΙΟΜΕ

Περίπου 10.000 άτομα βρέθηκαν στο εργοστάσιο, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα δέκα χρόνια λειτουργίας του υπό τη διαχείριση των εργαζομένων.

Του Αγησίλαου Κουλούρη
2 Μαΐου 2023

Περίπου 10.000 άτομα βρέθηκαν προχθές στο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα δέκα χρόνια λειτουργίας του υπό τη διαχείριση των εργαζομένων. Το 2013 οι εργάτριες και οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ κατέλαβαν το εργοστάσιο και συνέχισαν τη λειτουργία του οριζόντια και με αυτο-οργάνωση, χωρίς αφεντικά. Η ΒΙΟΜΕ αποτελεί το μόνο κατειλημμένο εργοστάσιο στα Βαλκάνια.

Ακολουθούν βίντεο και φωτογραφίες του Αγησίλαου Κουλούρη από τη προχθεσινή, τρίτη μέρα εκδηλώσεων όπου εμφανίστηκαν: Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Χαρούλης, Βάσω Βασιλειάδου, Χαϊνηδες, Koza Mostra και The Speakeasies Swing Band.

Από φυλλάδιο που μοιράστηκε στη συναυλία: «Εδώ και 10 χρόνια, στο κατειλημμένο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, γίνεται πράξη ο εργατικός έλεγχος στην παραγωγή και η αυτοδιαχείριση της εργασίας. Οι εργαζόμενες/-οι αντιστάθηκαν στο φόβο, όταν η ιδιοκτησία πτώχευσε δόλια το εργοστάσιο, μέσα στη χειρότερη, τις τελευταίες δεκαετίες, επίθεση της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας στις ζωές όλων μας. Πήραν τη ζωή τους στα χέρια τους και απέναντι στη βαρβαρότητα της σύγχρονης πραγματικότητας, αποφάσισαν να καταλάβουν το εργοστάσιο, για να απαλλαγούν από την εκμετάλλευση και την καταπίεση αιώνων.

Με τη στήριξη ενός τεράστιου κύματος αλληλεγγύης σε όλο τον πλανήτη, κράτησαν ζωντανό το ανακτημένο εργοστάσιο, χωρίς αφεντικά, με αυτοδιεύθυνση μέσω της συνέλευσης των εργαζόμενων και με κοινωνικό έλεγχο, την ώρα που τα εργοστάσια στην περιοχή έκλειναν το ένα μετά το άλλο».

Πηγή: kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.