Απαράδεκτη η απόφαση του κυπριακού Δικαστηρίου: Αποφάσισε να εκδοθεί ο Κούρδος μαχητής, Κενάν Αγιάς στην Γερμανία

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ενέκρινε σήμερα αίτημα της Γερμανίας για έκδοση του Κενάν Αγιάς, 49 ετών, κουρδικής καταγωγής, σχετικά με φερόμενη εμπλοκή του σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Αγιάς είχε συλληφθεί, στις 15 Μαρτίου στο αεροδρόμιο Λάρνακας, στη βάση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Μιχάλης Παπαθανασίου ανέγνωσε σήμερα μέρος της απόφασης του στην οποία αναφέρθηκε στα τεκταινόμενα της υπόθεσης, στους μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης που κατέθεσαν στο πλαίσιο της δικαστικής διαδικασίας και σημείωσε πως ενώπιον του Σώματος «δεν τέθηκαν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θέση ότι η Γερμανία θα προχωρήσει στην έκδοση του εκζητούμενου στη Τουρκία».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαθανασίου αναφέρθηκε στα συμπεράσματα του Σώματος και είπε πως «δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης των γεγονότων της υπόθεσης» και ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει διασφαλίσει ότι σε περίπτωση ποινής του εκζητούμενου, αυτή θα εκτελεστεί στην Κύπρο.

Ακόμα, το Δικαστήριο με βάση τις ανησυχίες του εκζητούμενου επιβάλλεται να θέσει ως όρο τη μη επαναπροώθηση του ή την έκδοση του στη χώρα καταγωγής του, δηλαδή την Τουρκία».

Σημείωσε επίσης ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των γερμανικών αρχών είναι «καθόλα έγκυρο, ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις και εγκρίνεται η έκδοση του εκζητούμενου στη Γερμανία».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου στα έγγραφα των γερμανικών αρχών αναφέρεται ως τρομοκρατική οργάνωση το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Ωστόσο σημειώνει πως:

«Η έκδοση του εκζητούμενου εγκρίνεται υπό δύο όρους. Πρώτον σε περίπτωση καταδίκης του στην Γερμανία αυτός θα διαμεταχθεί στην Κύπρο, ώστε να εκτίσει εδώ τη στερητική της ελευθερίας ποινή ή το στερητικό της ελευθερίας μέτρο ασφαλείας, που θα απαγγελθεί εναντίον του. Δεύτερον τη μη επαναπροώθηση ή μεταγενέστερη έκδοση ή κατά άλλον τρόπο παράδοση του εκζητούμενου στην χώρα καταγωγής του, δηλαδή την Τουρκία».

Το Δικαστήριο διέταξε όπως η παράδοση του εκζητούμενου στις γερμανικές αρχές γίνει το αργότερο εντός δέκα ημερών, ενώ μέχρι τότε θα παραμείνει υπό κράτηση.

Σημειώνεται ότι στην αίθουσα του Δικαστηρίου υπήρχαν περίπου 10 Κούρδοι, άνδρες και γυναίκες, ενώ μόλις ολοκληρώθηκε η ανάγνωση της απόφασης του Δικαστηρίου, συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο και φώναζαν συνθήματα υπέρ του Κενάν Αγιάς.

Πηγή: hellasjournal.com

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.