Μόνο του για «πρώτη φορά ρήξη» το ΜέΡΑ25

Της Νόρας Ράλλη

Το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη επιμένει ότι δεν συζητάει για μετεκλογικές συνεργασίες υπενθυμίζοντας τις 7+1 θέσεις του για προγραμματική σύγκλιση της Αριστεράς ● Διαφοροποιήσεις στελεχών που προέρχονται από τη ΛΑΕ.

Οταν ψηφίστηκε η απλή αναλογική (μόνο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τότε, και την Ενωση Κεντρώων), το ΜέΡΑ25 δεν ήταν στη Βουλή. Τώρα που είναι, υποστηρίζει μέσω του γραμματέα του κόμματος ότι θα τιμήσει μεν την απλή αναλογική, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προβεί σε μετεκλογικές συνεργασίες.

Πράγματι, εδώ και έναν χρόνο, το ΜέΡΑ25 έχει κάνει κάλεσμα για προγραμματική σύγκλιση της Αριστεράς πριν από τις εκλογές πάνω σε «επτά και μία» συγκεκριμένες θέσεις. Αυτές είναι οι εξής (πάντα με τις ορολογίες του κόμματος, που δεν είναι άμεσα πλήρως κατανοητές, αλλά ο κ. Βαρουφάκης έδειξε από πολύ νωρίς πως του αρέσει να εισάγει νέους όρους): Αμεση κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας – Κοινωνικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και επανασύσταση ενιαίας ΔΕΗ – Αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, μείωση ΦΠΑ και φόρων – Αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού με αναδρομική ισχύ από τις αρχές του 2021 – Κατάργηση «Ηρακλή»/Προστασία πρώτης κατοικίας /Ιδρυση Οργανισμού Κοινωνικής Στέγης – Καμία εξόρυξη/Κανένας αγωγός/Τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα – Κοινωνικοποίηση δημόσιας Υγείας, Παιδείας και ενημέρωσης – Ανάκτηση δημοκρατικής κυριαρχίας στο κράτος και στη δημόσια περιουσία – Ανεξάρτητη αδέσμευτη εξωτερική πολιτική.

Οταν ρωτήσαμε αν αυτές οι θέσεις είναι κοστολογημένες (κάτι στο οποίο επιμένουν όλοι οι δημοσιογράφοι για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι και το μόνο, έως τώρα έστω, πλήρως δημοσιοποιημένο με λεπτομέρειες), μας απάντησαν: «Οι θέσεις μας είναι κοστολογημένες και άμεσα εφαρμόσιμες. Πολλές από αυτές τις έχουμε ήδη καταθέσει ως τροπολογίες και νομοσχέδια τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το μόνο που στέκεται στον δρόμο τους είναι η υποταγή τού «ναι σε όλα» των μνημονιακών κομμάτων Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, τα οποία ακολουθούν τυφλά τις προσταγές των Βρυξελλών που φτωχοποιούν τον ελληνικό λαό ενώ πλουτίζουν τους ολιγάρχες, τις πολυεθνικές και τις κρατικές εταιρείες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Γι’ αυτό το ΜέΡΑ25 επιμένει: Πρώτη φορά ρήξη, γιατί όλα μπορούν να είναι αλλιώς».

Ακόμα κι αν ισχύει πως οι θέσεις αυτές είναι κοστολογημένες και άμεσα εφαρμόσιμες, για να γίνουν πράξη, ακόμα και ως «πρώτη φορά ρήξη», θα πρέπει το ΜέΡΑ25 να γίνει κυβέρνηση ή έστω κομμάτι της κυβέρνησης, ως κόμμα ή ως βουλευτές.

Γιατί μπορεί το κόμμα μέσω του κ. Βαρουφάκη να τονίζει εμφατικά ότι «από τη στιγμή όμως που δεν έχει προηγηθεί προεκλογικός διάλογος, εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σε καμία μετεκλογική διαδικασία», αλλά τα αποτελέσματα της κάλπης θα αλλάξουν το πολιτικό τοπίο και όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών των μετεκλογικών επιλογών τους.

Πάντως, έωςτώρα, το ΜέΡΑ25 έχει συνεργαστεί μόνο με τη ΛΑ.Ε. κομματικά, καθώς και με συγκεκριμένους ανθρώπους της ευρύτερης Αριστεράς. Προχθές, ωστόσο, εστάλη μια επιστολή με υπογραφή: «Παρέμβαση προερχομένων από τη ΛΑ.Ε., μπροστά στις εκλογές του Μαΐου 2023».

Πρόκειται για ένα κείμενο διαφωνίας και διαφοροποίησης της απόφασης τη ΛΑ.Ε. να συμπορευθεί εκλογικά με το ΜέΡΑ25. «Με την επιλογή αυτή εγκαταλείφθηκε ο δρόμος της Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και Δράσης, της συμπόρευσης δηλαδή με τις άλλες οργανώσεις της μαχόμενης Αριστεράς που ήταν η κύρια κατεύθυνση της ΛΑ.Ε. και των συνεργαζόμενων με αυτήν οργανώσεων τα τρία προηγούμενα χρόνια, καθώς και η προσπάθεια συμπόρευσης, μέσω της Πρωτοβουλίας για Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, στην οποία και συμμετείχε τους προηγούμενoυς μήνες», δηλώνουν και τονίζουν πως «η ηγεσία του ΜέΡΑ25 με βάση τις δημοσκοπήσεις και για τακτικούς λόγους εκλογικής επιβίωσης κατέφυγε στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά με στόχο την ενίσχυσή του, ώστε να περάσει το κατώφλι του 3% για είσοδο στη Βουλή!». Την παρέμβαση υπογράφουν 51 άτομα.

Πηγή: www.efsyn.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.