Στα μαχαίρια ο Νετανιάχου και με έφεδρους αξιωματικούς του στρατού

Το νομοσχέδιο δικαστικών μεταρρυθμίσεων φουντώνει τις ενδοϊσραηλινές κόντρες όχι μόνον στην πολιτική σκηνή αλλά και στο στρατό.

6 Μαρτίου 2023

Εντείνεται η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου όχι μόνον με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που διαδηλώνουν δύο και τρεις φορές εδώ και περίπου δύο μήνες κατά του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου δικαστικών μεταρρυθμίσεων αλλά και κατά αξιωματικών του στρατού και πιλότων επίλεκτων μονάδων της πολεμικής αεροπορίας.

Την Κυριακή δεκάδες πιλότοι της επίλεκτης μονάδας «Squadron 69» ξεκαθάρισαν πως θα αρνηθούν την Τετάρτη, 8 Μαρτίου, να πάρουν μέρος σε ασκήσεις επανεκπαίδευσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το «συνταγματικό πραξικόπημα» που ετοιμάζει.

«Θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος του Ισραήλ σε κάθε στιγμή και πέραν των συνόρων (…). Αποφασίσαμε να κάνουμε μία μονοήμερη παύση για να μιλήσουμε για τις ανησυχητικές εξελίξεις που περνά η χώρα» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σήμερα ο Νετανιάχου στη διάρκεια επίσκεψης σε βάση της λεγόμενης «μεθοριακής αστυνομίας» που καταδυναστεύει μεταξύ άλλων τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στον εποικισμό Μπέιτ Χορόν δήλωσε:

«Δεν υπάρχει χώρος σε αρνήσεις. Όταν είσαι στο πεδίο της μάχης και κοιτάς δεξιά ή αριστερά δε το κάνεις τσεκάροντας τις πολιτικές απόψεις των γειτόνων σου. Αυτό είναι το πρώτο και πιο σημαντικό θεμέλιο της ύπαρξης στη γη μας. Η άρνηση απειλεί το θεμέλιο της ύπαρξή μας. Στην κοινωνία υπάρχει χώρος για διαδήλωση, χώρος για αντιτιθέμενες απόψεις, αλλά όχι χώρος για άρνηση στο στρατό».

Η απάντηση των εφέδρων

Έφεδροι αξιωματικοί του στρατού αντέδρασαν αστραπιαία στα σχόλια του Νετανιάχου επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή τους που μετέδωσε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα  Ynet News πως «ο πρωθυπουργός στέκεται στο πλευρό ενός Καχανιστή εγκληματία που ζητά να εξαφανιστούν από προσώπου γης χωριά και μας κάνει εμάς κήρυγμα κατά της ανυπακοής και υπέρ της εθνικής ενότητας».

Ο Καχανιστής εγκληματίας και ο Μέιρ Καχάνε

Οι έφεδροι αναφερόμενοι στον «Καχανιστή εγκληματία» φωτογράφισαν με σαφήνεια τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας και αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος «Εβραϊκή Ισχύς» Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ που ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία ως μέλος του ρατσιστικού κινήματος του Αμερικανοεβραίου ραββίνου Μέιρ Καχάνε που το 1968 ίδρυσε την «Ένωση Εβραϊκής Προστασίας» (JDL), θέλοντας να απαντήσει με τη βία στα κρούσματα αντισημιτισμού που συναντούσαν οι Εβραίοι μεσοαστοί λόγω της φυγής τους από τα αστικά κέντρα στα αμερικανικά προάστια.

Ισραήλ: Ένας ακροδεξιός με στρατιωτικές υπεραρμοδιότητες | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο Μέιρ Καχάνε, πνευματικός «πατέρας» του νυν υπουργού Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, μετέβη το 1971 στο Ισραήλ και το 1980 εξελέγη στην Κνέσετ με το κόμμα του «Καχ» (που σημαίνει «Έτσι» ή «Αυτός είναι ο Δρόμος»).

Do Make Trouble: The Complex World of Radical Jewish 'Revenge Theologian,'  Meir Kahane | Religion Dispatches

Το 1984 αποπέμπεται από την Κνέσετ, που ψηφίζει νόμο που χαρακτηρίζει το Καχ ρατσιστικό καθώς μεταξύ άλλων το κόμμα αυτό ζητά την «επείγουσα μετανάστευση Εβραίων» από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ για να αντιμετωπισθεί η αυξημένη γεννητικότητα των Παλαιστινίων, και η εδαφική επέκταση του κράτους του Ισραήλ ώστε αυτό να περιλαμβάνει ολόκληρη την Ιορδανία και τμήματα του Λιβάνου και της Συρίας.
Τελικά, δολοφονήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1990 στη Νέα Υόρκη από ένοπλο Αμερικανό αιγυπτιακής καταγωγής.

Πηγή: kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.