Η κυβέρνηση Νετανιάχου «δεν αποκλείει» παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας

15 Φεβρουαρίου 2023

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συζήτησε με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Ελι Κοέν σχετικά με την εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ.

Ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι, ο πρόεδρος Ερντογάν και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπαν στον Ελι Κοέν ότι «μας ενδιαφέρει η συνεργασία σε θέματα φυσικού αερίου. Εχουμε εγκαταστάσεις και μπορούμε να σας βοηθήσουμε να εξαγάγετε το φυσικό αέριο στην Ευρώπη», σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Σε απάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δεν το απέκλεισε: «Θα εξετάσουμε το θέμα».

Οι Τούρκοι είχαν επίσης ζητήσει μακροπρόθεσμη συνεργασία Ισραήλ-Τουρκίας για το φυσικό αέριο κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Λαπίντ-Μπένετ, η οποία σχεδόν απέφευγε να μιλήσει για το θέμα. Τώρα που υπάρχει νέα κυβέρνηση, οι Τούρκοι διερευνούν αν θα καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας με τον Νετανιάχου, λένε τα ισραηλινά ΜΜΕ.

Η επίσκεψη της ισραηλινής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής των υπουργό Εξωτερικών της νέας κυβέρνησης Νετανιάχου, έρχεται εν μέσω της τεράστιας ανθρωπιστικής και οικονομικής καταστροφής που υπέστη η Τουρκία από τον φονικό σεισμό.

Το Ισραήλ ήταν από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν σε βοήθεια, με τον Ελι Κοέν να αναρτά στο Twitter: «Οι σχέσεις μεταξύ των χωρών είναι σημαντικές για την περιφερειακή σταθερότητα και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να τις ενισχύσουμε. Οι φίλοι μετρώνται ιδιαίτερα σε δύσκολες στιγμές και σε αυτή τη δύσκολη ώρα το Ισραήλ στέκεται στο πλάι του τουρκικού λαού».

Πηγή: www.kathimerini.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Διαβάστε επίσης

Από τον ελληνο-ισραηλινό στον τουρκο-ισραηλινό EastMed;