Το Ισραήλ αρνείται τη θεραπεία καρκινοπαθων στη Γάζα

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας κατηγόρησε το Σάββατο το Ισραήλ ότι αρνείται στους ασθενείς με καρκίνο το δικαίωμα ιατρικής περίθαλψης στο εξωτερικό.

5 Φεβρουαρίου 2023

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας κατηγόρησε το Σάββατο το Ισραήλ ότι αρνείται στους ασθενείς με καρκίνο το δικαίωμα ιατρικής περίθαλψης στο εξωτερικό, αναφέρει το Anadolu.

«Το Ισραήλ στερεί από το 40 τοις εκατό των καρκινοπαθών στη Γάζα το δικαίωμά τους για ιατρική περίθαλψη στο εξωτερικό», δήλωσε στο Anadolu ο Κάλεντ Θαμπέτ, επικεφαλής του τμήματος ογκολογίας του υπουργείου.

«Οι ασθενείς με καρκίνο στη Γάζα αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις που κάνουν την κατάσταση της υγείας τους ακόμη χειρότερη», είπε, επικαλούμενος τους ισραηλινούς περιορισμούς που «αποτρέπουν την είσοδο των απαραίτητων φαρμάκων» στους ασθενείς.

Σύμφωνα με το Middle East Monitor, ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας πρόσθεσε ότι τα νοσοκομεία στην παλαιστινιακή επικράτεια «αντιμετωπίζουν τεράστια έλλειψη υπηρεσιών ακτινοθεραπείας».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, υπήρχαν 5.320 ασθενείς με καρκίνο στα παλαιστινιακά εδάφη μέχρι το 2021, συμπεριλαμβανομένων 1.952 ασθενών στη Γάζα.

«Ο καρκίνος είναι η υψηλότερη τρίτη αιτία θανάτων στα παλαιστινιακά εδάφη», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά του, το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Al Mezan ζήτησε να σταματήσουν οι ισραηλινοί περιορισμοί στην πρόσβαση των Παλαιστινίων σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Σε ανακοίνωσή του, το κέντρο προειδοποίησε ότι «η συνέχιση της απαγόρευσης της εισόδου ιατρικού εξοπλισμού που απαιτείται για τη διάγνωση ογκολογικών ασθενών στη Γάζα συνεπάγεται πραγματικούς κινδύνους που επιδεινώνουν την ταλαιπωρία και τον πόνο των ασθενών».

Η Λωρίδα της Γάζας, η οποία φιλοξενεί σχεδόν 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους, βρίσκεται υπό τον ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007 που διαρκεί χρόνια, επηρεάζοντας άσχημα τα προς το ζην στην παραθαλάσσια επικράτεια.

Πηγή: kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.