26 Ιανουαρίου 2023
Χιλιάδες εργαζόμενοι βγήκαν σήμερα στους δρόμους όλων των επαρχιών, στο πλαίσιο της τρίωρης παναπεργίας που εξήγγειλαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες καλύπτουν 70.000 εργαζομένων σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Αιτία, το αδιέξοδο στο θέμα της καταβολής της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ).
Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, το πλήθος των εργαζομένων στη Λευκωσία, ξεκίνησε από το Υπουργείο Οικονομικών και κατευθύνθηκε, με πορεία, έξω από το Υπουργείο Εργασίας. Εκεί, οι εκπρόσωποι των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων παρέδωσαν το σχετικό ψήφισμα- που ετοιμάστηκε και υπογράφηκε- στον Υπουργό Εργασίας Κυριάκο Κούσιο.
«Οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις δεν επέτρεψαν μεσολαβητική πρόταση»
Παραλαμβάνοντας το ψήφισμα, από την ηγεσία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το περιεχόμενο του ψηφίσματος και πρόσθεσε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις γνωρίζουν ότι «το Υπουργείο Εργασίας κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να έχουμε μια επιτυχή κατάληξη στην διαπραγμάτευση για την ανανέωση της συμφωνίας της 28ης Ιουλίου του 2017».
«Δυστυχώς, οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, παρά τις επιμέρους μετακινήσεις που υπήρξαν, δεν επέτρεψαν την υποβολή μεσολαβητικής πρότασης», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι είναι ξεκάθαρη η θέση της Κυβέρνησης στο θέμα και «μάλιστα με δηλώσεις του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «επανάφερε τον θεσμό της ΑΤΑ το 2017» και «ξεκάθαρα δήλωσε ότι η Κυβέρνηση δεν τάσσεται υπέρ της κατάργησης της ΑΤΑ» και ότι «η Κυβέρνηση είναι υπέρ της σταδιακής επαναφοράς της ΑΤΑ, εφόσον λάβουμε υπόψη τις συγκεκριμένες οικονομικές και άλλες συνθήκες».
Ο κ. Κούσιος είπε ότι η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλήρως τα αιτήματα των απεργών, όμως αντιλαμβανόμαστε, όπως είπε, «και το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον το οποίο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε το 2023».
Το ψήφισμα υπογράφουν οι: ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΑΣΟ, ΠΑΣΥΚΙ, ΕΣΚ, ΣΑΚ, ΣΥΠΥΚ.
Μέσα από το ψήφισμα, τονίζεται η σταθερή προσήλωση τους στην προστασία του θεσμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) και δηλώνουν πως, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της στη βάση της φιλοσοφίας της, όπως ρητά αναφέρεται στη μεταβατική συμφωνία της 28ης Ιουλίου 2017.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν και διεκδικούν, «τη διασφάλιση της ποιότητας και της αξιοπρέπειας στην εργασία, τον σεβασμό στα συμφωνηθέντα και τον απαιτούμενο σεβασμό προς το σύνολο των εργαζομένων».
Ηχηρά τα μηνύματα που έστειλαν εκπροσώποι Συνδικαλιστικών Οργανώσεων
Κατά την διάρκεια της τρίωρης παναπεργίας, εκπροσώποι όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων προχώρησαν σε ομιλίες προς το πλήθος των εργαζομένων που βρισκόταν συγκεντρωμένο στα σημεία συνάντησης.
Ο Ανδρέας Μάτσας, ΓΓ της ΣΕΚ ξεκαθάρισε, μεταξύ άλλων, πως καταβλήθηκε μία τεράστια προσπάθεια για την ΑΤΑ. «Βρήκαμε πόρτες κλειστές. Είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι η προσπάθεια της εργοδοτικής πλευράς δεν αφορά μόνο την κατάργηση ή την αλλοίωση της ΑΤΑ αλλά την ίδια στιγμή και την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων και συλλογικών συμβάσεων. Ο αγώνας συνεχίζεται και θα τα καταφέρουμε», είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι θα αναμένουν δύο απαντήσεις, η μια από την Κυβέρνηση και η άλλη από τις εργοδοτικές οργανώσεις.
Με τη σειρά της, η Σωτηρούλα Χαραλάμπους ΓΓ της ΠΕΟ, φανερά αποφασισμένη μίλησε για όλους τους εργαζόμενους της Κύπρου, σημειώνοντας ότι «υπερασπιζόμαστε την ιστορία μας, το παρόν και το μέλλον μς. Τους αγώνας εκείνων των συναδέλφων που μας παρέδωσαν την ΑΤΑ από το 1944». Καταληκτικά, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο αγώνας σήμερα, είναι και για το «μέλλον των παιδιών μας». Σήμερα όλοι οφείλουν να πάρουν μία καθαρή απάντηση, σημείωσε, αναφέροντας πως «όχι, δεν πρόκειται ούτε την ΑΤΑ να την παραδώσουμε αλλά ούτε και τις συλλογικές συμβάσεις».
Για προειδοποίηση και απαίτηση σεβασμού στα εργασιακά τους δικαιώματα έκανε λόγο ο Ιωσήφ Αναστασίου, ΓΓ της ΔΕΟΚ. Μιλώντας με τη σειρά του, σημείωσε ότι, «στέλνουμε μήνυμα αγωνιστικότητας και ενότητας ότι όλες οι οργανώσεις θα αγωνιστούμε σαν μια γροθιά και θα υπερασπιστούμε στα εργασιακά μας δικαιώματα. Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι το δικαίωμα της ΑΤΑ δεν μας χαρίστηκε, κερδήθηκε με αγώνας και θυσίες σε εποχές βαρβαρότητας. Δεν πρόκειται για επιστρέψουμε ποτέ πισωγύρισμα και επιστροφή».
Μεταξύ των υπολοίπων, ο Στρατής Μανθαίου, ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, τόνισε ότι η σημερινή μέρα, είναι μία ιστορική μέρα καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η πρώτη φορά που το συνδικαλιστικό κίνημα ενωμένο στέλνει μηνύματα. «Μηνύματα σαφέστατα σε όλους: Η ΑΤΑ είναι αδιαπραγμάτευτη», τόνισε.
Μαζική κινητοποίηση σε κάθε επαρχία
Όσον αφορά τους χιλιάδες εργαζομένους που συμμετείχαν σήμερα στην τρίωρη στάση εργασίας, αξίζει να αναφερθεί ότι απέδειξαν τη θέλησή τους να στηρίξουν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε κάθε τους απόφαση για λήψη μέτρων.
Στη Λευκωσία, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν από νωρίς έξω από το Υπουργείο ΚΟικονομικών.
Στη Λεμεσό οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία μπροστά από την Επαρχιακή Διοίκηση.
Όσον αφορά τη Λάρνακα τα σημεία συγκέντρωσης ήταν δύο. Οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια πραγματοποιήσαν την στάση εργασίας τους έξω από το αεροδρόμιο ενώ οι υπόλοιποι, συγκεντρώθηκαν έξω από την Επαρχιακή Διοίκηση.
Όπως σε κάθε άλλη επαρχία, έτσι και στην Πάφο, αρκετοί ήταν οι εργαζόμενοι που συγκεντρώθηκαν έξω από την Επαρχιακή Διοίκηση.
Αυτούσιο το ψήφισμα των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων:
«Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΑΣΟ, ΠΑΣΥΚΙ, ΕΣΚ, ΣΑΚ, ΣΥΠΥΚ, που κατέρχονται σήμερα 26 Ιανουαρίου 2023, σε τρίωρη στάση εργασίας, εκφράζουν τη σταθερή προσήλωση τους στην προστασία του θεσμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) και δηλώνουν πως, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της στη βάση της φιλοσοφίας της, όπως ρητά αναφέρεται στη μεταβατική συμφωνία της 28ης Ιουλίου 2017.
Εκφράζουν παράλληλα την απογοήτευση τους, γιατί η εργοδοτική πλευρά καθ’ όλη τη διάρκεια του κοινωνικού διαλόγου τήρησε άτεγκτη, και αδιάλλακτη στάση, προτάσσοντας διαρκώς τη θέση για κατάργηση του θεσμού, γεγονός που θα οδηγήσει σε σοβαρή απορρύθμιση των συλλογικων συμβασεων εργασίας, αναπόσπαστο μέρος των οποίων είναι και η ΑΤΑ.
Εκφράζουν επίσης τη λύπη τους γιατί η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το βήμα που έκαναν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στο διάλογο που έγινε υπό την αιγίδα του Υπουργού Εργασίας και να καταθέσει μεσολαβητική πρόταση με βάση το πνεύμα της μεταβατικής συμφωνίας σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις με ενότητα και αποφασιστικότητα δηλώνουν πως, θα επιδιώξουν να επεκτείνουν την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους με στόχο την κάλυψη στο 80% του συνόλου της αγοράς εργασίας, όπως ρητά καθορίζεται και από την προτεινόμενη σχετική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που θα οδηγήσει και στην καταβολή της ΑΤΑ σε περισσότερους εργαζομένους.
Η εργοδοτική πλευρά καλείται έστω και τώρα να σεβαστεί την υπογραφή της και να προσέλθει στο διάλογο για εξεύρεση λύσης. Η βάση της απόδοσης της ΑΤΑ, θα πρέπει να προσεγγίζεται σε συνάρτηση με τη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, συνδράμοντας έτσι στη διασφάλιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και στη δημιουργία συνθηκών κοινωνικής συνοχής, στήριξης της κατανάλωσης, όπως και της πραγματικής οικονομίας.
Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις επισημαίνουν ότι η τήρηση των συμφωνηθέντων συμβάλλει στην αξιοπιστία και στην αξιοπρέπεια των κοινωνικών εταίρων. Παράλληλα, το συνδικαλιστικό κίνημα σημειώνει πως, δεν μπορεί να αποδεχτεί τη θέση της κυβέρνησης που παραπέμπει τη συζήτηση της ΑΤΑ στην επόμενη κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να ολοκληρώσει θέματα που είναι ανοιχτά στο διάλογο και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργοδοτών, όπως είναι για παράδειγμα το ζήτημα της στρατηγικής για την απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες.
Καταλήγοντας οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν και διεκδικούν, τη διασφάλιση της ποιότητας και της αξιοπρέπειας στην εργασία, τον σεβασμό στα συμφωνηθέντα και τον απαιτούμενο σεβασμό προς το σύνολο των εργαζομένων».
Πηγή: cyprustimes.com
Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.