Εκκρεμείς συντάξεις και… κυβέρνηση Μελένιου

Από τη Θεσσαλονίκη ήρθε ο κυβερνητικός ναρκισσισμός σχετικά με την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων.

Του Δημήτρη Κωστάκου
11 Νοεμβρίου 2022

Λίγο η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, λίγο η ανάγκη αιτιολόγησης των άστοχων επιλογών, λίγο η προσπάθεια αλλαγής της πολιτικής ατζέντας από τις υποκλοπές και την κρίση τιμών και βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια εκδήλωση κυβερνητικού ναρκισσισμού σχετικά με την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων.

Αυτοικανοποιημένοι οι αρμόδιοι χειροκροτούσαν ο ένας τον άλλο, όλοι μαζί τον πρωθυπουργό και αυτός με την σειρά του εκείνους για την «εξάντληση του στοκ των εκκρεμών συντάξεων», τον σημαντικό ρόλο των ιδιωτών στην όλη διαδικασία και τον «ριζοσπαστικό σχεδιασμό της κυβέρνησης».

Κατά τη διάρκεια του κυβερνητικού πάρτι, όπου περίσσεψε η αδικαιολόγητη χαρά, ακούσαμε ότι:

  • Τον Νοέμβριο οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς αιτήσεις για απονομές κύριων συντάξεων υποχώρησαν στα επίπεδα των 34.000.
  • Από τον Ιανουάριο του 2021 έως σήμερα, έχουν απονεμηθεί 470.000 κύριες συντάξεις, δηλαδή σχεδόν το 1/6 του συνόλου των συντάξεων.
  • Ο μέσος χρόνος για την έκδοση των συντάξεων, μειώθηκε στις 60 μέρες, ενώ
  • καθημερινά εκδίδονται 1.250 συντάξεις.

(Χειροκροτήματα)

Όμως τι δεν μας είπαν οι αρμόδιοι για να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε ολόψυχα στο πάρτι;

Δεν ανακοίνωσαν ότι το νέο, ριζοσπαστικό πλαίσιο για την έκδοση των συντάξεων, τοποθετεί κυριολεκτικά το κάρο μπροστά από το άλογο, αφού εκδίδει τις συντάξεις με βάση όποια στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Με τον τρόπο αυτό, απλά μετατίθεται χρονικά ο ενδελεχής έλεγχος των στοιχείων που αποτελούσε προαπαιτούμενο για την έκδοση συντάξεων, με συνέπεια η διαφορά σε βάρος του δικαιούχου (ή των κληρονόμων του, βρε αδερφέ) να αποκατασταθεί εντός της επόμενης πενταετίας από την έκδοση της σύνταξης.

Επιπλέον, δεν γνωρίζουμε το ποσοστό των συντάξεων που εκδόθηκαν με λάθη στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας. (Οι «κακές γλώσσες» αναφέρονται σε ποσοστό της τάξεως του 25%).

Ανωτάτη μπακαλική, δηλαδή.

(Κι άλλα χειροκροτήματα)

Υπερτονίζοντας τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα, οι αρμόδιοι υποβάθμισαν την προσφορά των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ, εκπροσώπους των οποίων -φυσικά- δεν μπήκαν στον κόπο να προσκαλέσουν προκειμένου να παραστούν στην εκδήλωση.

Δεν γνωστοποίησαν το κόστος της… καινοτομίας με την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ούτε φυσικά υπάρχει υπολογισμός σχετικά με το πόσο μειωμένο θα ήταν αυτό το κόστος αν μόνο ένα μέρος των κονδυλίων που εισέπραξαν οι ιδιώτες είχε χρησιμοποιηθεί για την ουσιαστική ενίσχυση των δημοσίων δομών. Δηλαδή, του ΕΦΚΑ.

(Επευφημίες)

Και φυσικά, το καλύτερο: Στην αγωνιώδη προσπάθεια να πείσουν ότι η «αποστολή εξετελέσθη», οι αρμόδιοι απέφυγαν επιμελώς να παρουσιάσουν αναλυτικά την άλλη όψη του νομίσματος, η οποία αποδεικνύει ότι η αποστολή… μόλις άρχισε.

Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΦΚΑ, οι συντάξεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα ανέρχονται στις 385.500!!!

Πρόκειται -κατά προσέγγιση- για:

  • Διεθνείς συντάξεις (περίπου 27.000).
  • Αιτήσεις κύριας σύνταξης με προβλήματα δικαιολογητικών (9.500) .
  • Αιτήσεις για κύρια σύνταξη, οι οποίες έχουν υποβληθεί το τελευταίο τρίμηνο και δεν έχουν μετατραπεί ακόμη σε ληξιπρόθεσμες (περίπου 60.000).
  • Επικουρικές συντάξεις (σχεδόν 125.000).
  • Εφάπαξ (50.000) και
  • παράλληλη ασφάλιση (80.000)

(Χειροκροτήματα, επευφημίες, χαλασμός)

«Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου ποιος είναι ο ικανότερος;»

Πηγή: kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.