Τσαβούσογλου προς Αθήνα: Μη γίνεστε όργανα άλλων

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:

«Αν και λέμε ότι τα δικαιώματα των γειτόνων θα πρέπει να γίνονται σεβαστά και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, οι Έλληνες συνεχίζουν να ξύνονται. Αν ξεκινήσετε μια περιπέτεια για λογαριασμό άλλων, θα υποστείτε τις συνέπειες όπως συνέβη και στο παρελθόν. Αυτή είναι μια προειδοποίηση προς την Ελλάδα».

Και συμπλήρωσε:

«Πριν από 951 χρόνια με την μάχη του Ματζικέρτ κάναμε πατρίδα μας την Ανατολία. Αυτό είναι το πνεύμα που 100 χρόνια προστάτεψε την πατρίδα, το ίδιο πνεύμα ισχύει και σήμερα. Γι’ αυτό μαζέψτε τα μυαλά σας και συνέλθετε. Απευθυνόμαστε κυρίως στην Ελλάδα. Μη γίνεστε όργανα άλλων, μη συνεχίζετε τις προκλήσεις. Γιατί η φιλία της Τουρκίας είναι καλή, αλλά η εχθρότητά της είναι τραγική».

Κλείνοντας, δήλωσε:

«Να το έχετε και αυτό στο νου σας».

Ο ‘Ελληνας κυβερνητικός Δημήτρης Οικονόμου απήντησε λέγοντας πως η Αθήνα δίνει «τη σημασία που πρέπει» στους ρητορικούς παροξυσμούς της Άγκυρας.

«Ξέρουμε ότι κυρίως γίνονται για εσωτερική κατανάλωση και προσπαθούν να κατασκευάσουν μια πραγματικότητα που βασίζεται σε μυθεύματα. Απαντώνται όπως και όταν πρέπει με τον κατάλληλο τρόπο. Η χώρα μας είναι παράγοντας σταθερότητας και είναι ανοιχτή σε διάλογο με επιχειρήματα και είναι ανυποχώρητη σε ότι αφορά τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.