Σαρηγιάννης: Έρχεται μαζική εισβολή κρουσμάτων – Η Ελλάδα επιμένει να μην κάνει testing

Blood sample with respiratory coronavirus positive

Χωρίς κανένα έλεγχο τα σημεία εισόδου – Έντονα αυξητική τάση στις κύριες χώρες προέλευσης τουριστών – Στα 315.000 σήμερα τα πραγματικά κρούσματα

Σε νέα προειδοποίηση για άμεση αυστηροποίηση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας ενόψει της κορύφωσης της τουριστικής κίνησης προχώρησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

 Όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης, «προφανέστατα βρισκόμαστε στη φάση της κορύφωσης αυτού του κύματος, στο τέλος αυτής της εβδομάδας, πανελλαδικά. Έχουμε ήδη φτάσει στην κορύφωση σε τουριστικές περιοχές όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Σαντορίνη, ενώ στις τρεις από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης έχουμε συνεχιζόμενη αύξηση. Ουσιαστικά, έχουμε δημιουργήσει τοπική ανοσία σε μεγάλο βαθμό στα νησιά που ηγήθηκαν αυτού του κύματος».

«Ο πραγματικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην χώρα» κατά τον ίδιο «είναι περίπου 21.000 Χ 14, δηλαδή 315.000. Ένα μεγάλο πρόβλημα, που δεν βοηθά στον έλεγχο της διασποράς, είναι το μικρότερο testing. Υπάρχουν περιοχές όπως η Πιερία, η Χαλκιδική, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Θάσος, όπου υπάρχει έντονη αυξητική τάση. Δεν θα αποκλιμακωθεί μέσα στο επόμενο 10ήμερο. Καλό είναι εκεί να αυξηθούν έντονα τα τεστ για να σταματήσει η διασπορά νωρίτερα … όχι μόνο για να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία, αλλά και το τουριστικό προϊόν».

Προέβλεψε ότι τον Αύγουστο «θα είμαστε καλύτερα από τις 12 Αυγούστου και έπειτα, αλλά θα εξαρτηθεί πολύ από το πώς θα χειριστούμε τις τουριστικές ροές. Τον Αύγουστο περιμένουμε τουρίστες από χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία … και στις τέσσερις έχουμε πολύ έντονη αυξητική τάση της πανδημίας … θα εμφανιστεί και στους τουρίστες, με δεδομένο ότι δεν γίνονται έλεγχοι».

Εξάλλου, για τον νέο τρόπο ανακοίνωσης των επιδημιολογικών μεγεθών από τον ΕΟΔΥ ανά εβδομάδα και ανά εκατομμύριο κατοίκων, ο κ. Σαρηγιάννης είπε χαρακτηριστικά ότι «θα βοηθήσει την καταπολέμηση της άνοιας, γιατί μας αναγκάζει να κάνουμε πνευματικές ασκήσεις» αναγωγής των αριθμών στον πραγματικό πληθυσμό της χώρας (10,7 εκατομμύρια).

Πηγή: www.avgi.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.