Σχέδιο απορρύθμισης του ΕΣΥ

Του Απόστολου Λυκεσά
10 Ιουνίου 2022

«Εχω δει ήδη ένα σχέδιο, το οποίο έχει ετοιμαστεί και φαίνεται πολύ λογικό, πιλοτικό για τη Δυτική Μακεδονία, για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τις υφιστάμενες δομές και από εκεί και πέρα πού χρειάζεται να δημιουργήσουμε καινούργια νοσοκομεία».

Η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε πρόσφατο συνέδριο για θέματα υγείας δεν έριξε κανέναν από τα σύννεφα. Και πολύ περισσότερο τους αναγνώστες και αναγνώστριες της «Εφ.Συν.» που έχουν διαβάσει το συγκεκριμένο σχέδιο έξι μήνες νωρίτερα, αποκάλυψη που ήταν μάλιστα το κεντρικό θέμα της εφημερίδας μας (07.01.2022, «Σχεδιάζουν “οικονομικότερο” μοντέλο δημόσιας περίθαλψης με είσοδο ιδιωτών»).

Κέντρα Υγείας

Τίποτα φυσικά από όσα είχαμε γράψει δεν είχε διαψευστεί, ενώ επιβεβαιώνονται πανηγυρικά –αν και είχαν ήδη επιβεβαιωθεί με δηλώσεις αρμόδιων υπουργών– και οι υποθέσεις που είχαμε κάνει για τον ρόλο του δημάρχου Κοζάνης, Λάζαρου Μαλούτα, ως «λαγού της κυβέρνησης». Θυμίζουμε συνοπτικά πως η μελέτη 190 σελίδων έγινε από την εταιρεία «Ascenti Way» (εταιρεία που ιδρύθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Οργάνωσης & Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), πραγματοποιήθηκε κατά παραγγελία του κ. Μαλούτα.

Καταγραφόταν μάλιστα η σημείωση πως αποτελεί «βάση για ανάπτυξη γόνιμου, εποικοδομητικού διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς και την Κοινωνία των Πολιτών». Κατά βάση ήταν, όπως από τότε σχολιάζαμε, «“τροχιοδεικτικό” υψηλής ευκρίνειας, που υπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο τον κυβερνητικό στόχο για κλείσιμο περιφερειακών νοσοκομείων ή μετατροπή τους σε “αγροτικά ιατρεία” και δημιουργία νέου, “οικονομικότερου” μοντέλου, με ταυτόχρονη είσοδο ιδιωτών». Ηρθε ο κ. Μητσοτάκης να επιβεβαιώσει τα πάντα.

Οι ψίθυροι με τους οποίους είχαν τότε προσπαθήσει να απαντήσουν οι νεοδημοκράτες βουλευτές και τα στελέχη της Δυτικής Μακεδονίας («Εφ.Συν.», 10.01.2022, «Κι όμως, η κυβέρνηση ξέρει») σήμερα έχουν μετατραπεί σε ηχηρή σιωπή. Δυστυχώς, η δήλωση, τότε, του Κωνσταντίνου Στόκκου, γραμματέα της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας και διευθυντή της ΜΕΘ του «Μαμάτσειου» νοσοκομείου Κοζάνης, ότι «τα προβλήματα είναι κοινά σαν τα συγκοινωνούντα δοχεία. Οταν παίρνει φωτιά το σπίτι του γείτονα, αργά ή γρήγορα θα πάρει και το δικό σου. Δυστυχώς, εδώ καίγεται όλη η γειτονιά κι εμείς σκεφτόμαστε πού θα χτίσουμε τον νέο πυροσβεστικό σταθμό, αντί να πάμε να τη σβήσουμε» αποκτά δραματική επικαιρότητα.

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Ολυμπία Τεληγιορίδου, σχολίασε: «Είναι ξεκάθαρο πως το πιλοτικό σχέδιο που έχει δει ο πρωθυπουργός, το σχέδιο “ακτίνα”, είναι η απαράδεκτη μελέτη του Δήμου Κοζάνης (σε προφανή συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας) που αναδείξαμε εδώ και μήνες και που προβλέπει τη μετατροπή των 5 περιφερειακών νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριάς, Γρεβενών, Φλώρινας, Μποδοσάκειο, Μαμάτσειο) σε Κέντρα Υγείας. Ας το ξεχάσει. Δεν θα προλάβει να καταστρέψει και την υγειονομική ασφάλεια στην ακριτική μας περιοχή. Θα ξεβολευτεί σύντομα».

Πηγή: www.efsyn.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.