Αντιδράσεις για τη βεβήλωση ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων από φανατικούς Εβραίους

Είναι η δεύτερη επίθεση φανατικών νεαρών Εβραίων σε περιουσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων μέσα σε περίπου τρεις μήνες.

8 Ιουνίου 2022

Οι τραμπουκισμοί και η βεβήλωση που έκαναν το πρωί της 6ης Ιουνίου νεαροί φανατικοί Ορθόδοξοι Εβραίοι στο παρεκκλήσι της Πεντηκοστής στο Όρος Σιών της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, που αποτελεί περιουσία του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, προκάλεσε σήμερα την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν τους φανατικούς Εβραίους να ρίχνουν σκουπίδια στο παρεκκλήσι, να σκάβουν και να βεβηλώνουν τάφους φωνάζοντας πως η περιοχή «ανήκει στον βασιλιά Δαυίδ». Αποχώρησαν τελικά από την περιοχή μόνον μετά την εμφάνιση της αστυνομίας.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκε σήμερα, με καθυστέρηση διημέρου, εκφράζεται «η πιο έντονη ανησυχία» για την εισβολή «μελών εβραϊκού ιεροδιδασκαλείου» σε κτήμα ιδιοκτησίας του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και τη βεβήλωση, από την πλευρά τους, του εκεί ευρισκόμενου Παρεκκλησίου.

«Αναμένουμε την ανάληψη κατάλληλων ενεργειών από πλευράς των ισραηλινών αρμόδιων Αρχών για τη διερεύνηση του συμβάντος, την προσαγωγή των υπευθύνων στη Δικαιοσύνη και την αποτροπή αντίστοιχων έκνομων ενεργειών στο μέλλον» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση πως η Ελλάδα «παγίως εκδηλώνει το ενδιαφέρον της για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τα ιδιοκτησίας του Ιερά Προσκυνήματα στους Αγίους Τόπους που περιλαμβάνονται στο παγιωμένο Καθεστώς των Αγίων Τόπων». Δεν προκάλεσε πάντως άμεση αντίδραση από το (αργών αντανακλαστικών σε τέτοιες περιπτώσεις…) ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων είχε αναφερθεί με ανακοίνωσή του στην νέα αποτρόπαια επίθεση των φανατικών νεαρών Εβραίων διαπιστώνοντας «νέες απειλές και βανδαλισμούς» σε περιουσία του, περίπου τρείς μήνες αφότου ομοϊδεάτες των δραστών από την εβραϊκή οργάνωση «Ατερέτ Κοχανίμ» (Ateret Cohanim) κατέλαβαν το Μάρτιο, επί ώρες, το ξενοδοχείο «Μικρή Πέτρα» («Little Petra») που βρίσκεται κοντά στην Πύλη Γιάφα της Ανατολικής Ιεροουσαλήμ και ανήκει επίσης στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Πηγή: kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.