Συνεχίζεται με αμερικανική συμμετοχή η τουρκική άσκηση που έχει σενάριο κατάληψης νησιού

Με κάθε τρόπο η τουρκική αστική τάξη κλιμακώνει την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, την ώρα που ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την ανάγκη της «συμμαχικής συνοχής», ζεσταίνοντας την πλάτη της Άγκυρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα έγινε γνωστό ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο κυβερνητικός εταίρος του, ηγέτης του εθνικιστικού ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί,  θα μεταβούν αύριο στη Σμύρνη, προκειμένου να παρακολουθήσουν την τελική φάση της πολυεθνικής αποβατικής άσκησης «EFES», που διεξάγεται με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

Σημειωτέον, ένα από τα σενάρια της άσκησης είναι η κατάληψη μικρού νησιού και ο ναυτικός αποκλεισμός μεγαλύτερου. Στην τουρκική άσκηση μετέχουν – άρα συνδράμουν τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στην …εμπέδωση του σεναρίου – οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά μετά το 2016, με το αποβατικό USS Arlington και με την 22η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών. Θυμίζουμε ότι το αμερικανικό πολεμικό πλοίο πριν πάει στη Σμύρνη, είχε καταπλεύσει για «αναψυχή» του πληρώματος στην Αλεξανδρούπολη, περιοχή που έχει μετατραπεί σε άλλη μια αμερικανοΝΑΤΟική βάση, η οποία, κατά τα κόμματα του αμερικανοΝΑΤΟικού τόξου, παρέχει δήθεν ασφάλεια στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν υποχωρεί από τα δικαιώματά της, δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της» και κατηγόρησε την Αθήνα ότι «έχει παραβιάσει τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων, καθώς στρατιωτικοποιεί τα νησιά. Έχει ευθύνες απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο», επιμένοντας ότι «η καρδιά και η όψη των Δωδεκανήσων είναι στραμμένα προς την Τουρκία» και καταλήγοντας ότι «ο Μητσοτάκης, σαν τους παππούδες του, γίνεται όργανο των ξένων δυνάμεων και με τις ενέργειες και τη ρητορική του οδηγεί την κατάσταση στο να ξεχειλίσει το ποτήρι. Επισκέπτεται τα νησιά που είναι αμφισβητούμενης κυριαρχίας (…) Προσπαθεί να κάνει προβοκάτσιες για να δημιουργήσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης εάν χρειαστεί, καθώς θέλει να κάνει το Αιγαίο ελληνική θάλασσα».

Επιπλέον μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, τη σκυτάλη πήρε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, με τον Χουλουσί Ακάρ να χαρακτηρίζει παράνομες τις επισκέψεις Ελλήνων υπουργών στα νησιά του Αιγαίου.

Ακόμα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε την Ελλάδα για 953 παραβιάσεις στο Αιγαίο μέσα στο 2022 και προκλητικά συμπλήρωσε ότι «παρά την καλοπροαίρετη και ειλικρινή προσέγγιση της Τουρκίας, στο πνεύμα της καλής γειτονίας και της συμμαχίας, δυστυχώς η Ελλάδα συνεχίζει να κλιμακώνει τις εντάσεις, τον προσβλητικό της λόγο, τις παράνομες ενέργειες και τις αβάσιμες κατηγορίες κατά της χώρας μας».

Αντίστοιχες προκλητικές παρεμβάσεις κάνουν και άλλοι. Π.χ. ο Ερκάν Καρακούς, αντιπτέραρχος ε.α., δήλωσε ότι Αγαθονήσι, Αρκιοί, Φαρμακονήσι, Ψέριμος, Λέβιθα, Κίναρος, νησίδες Λιάδι, Σύρνα, Αστακίδα, Οινούσσες, Πάσα, Θύμαινα και Γαβάθα «δεν υπάρχει αμφιβολία σε ποιον ανήκουν».

Πηγή: www.902.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.