Η σφαγή των αμνών συνεχίζεται

Κτηνοτρόφοι σε απόγνωση μειώνουν δραστικά τα κοπάδια γιατί δεν μπορούν να τα θρέψουν ● Τεράστιες οι αυξήσεις στις ζωοτροφές, ανεπαρκείς οι επιδοτήσεις του ενεργειακού κόστους ● Τι λένε στην «Εφ.Συν.» οι εκπρόσωποί τους.

Της Αφροδίτης Τζιαντζή
5 Ιουνίου 2022

Στο κενό φαίνεται πως έπεσαν οι κραυγές των κτηνοτρόφων προς την κυβέρνηση για άμεσα μέτρα στήριξης του κλάδου, προτού η κλιμακούμενη κρίση καταστεί μη αντιστρέψιμη. Πριν από το Πάσχα οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα εξέπεμπαν σήμα κινδύνου, αφού η εκτόξευση των τιμών εισροών τούς ανάγκαζε σε συνεχείς μειώσεις ζωικού κεφαλαίου – φαινόμενο που με τη σειρά του επιτείνει τις ελλείψεις στην αγορά και τροφοδοτεί τις κερδοσκοπικές πιέσεις.

Με απλά λόγια, οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονταν να σφάζουν τα ζώα τους πριν την ώρα τους, επειδή δεν είχαν να τα θρέψουν – αφού το κόστος των ζωοτροφών, της ενέργειας και των λοιπών λειτουργικών δαπανών έκανε ασύμφορη τη συντήρησή τους. Δραματικές ήταν οι εκκλήσεις τους, μέσω και της «Εφ.Συν.», ότι η πρόωρη σφαγή των αμνών και των βοοειδών έχει καταστροφικές συνέπειες για την εγχώρια παραγωγή, την ελληνική ύπαιθρο, ακόμα και την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας.

Πλέον οι συνέπειες είναι ορατές και από τους καταναλωτές, καθώς οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων και του νωπού κρέατος (κυρίως μοσχάρι, κοτόπουλο και χοιρινό) ανεβαίνουν στα ύψη, συντελώντας στη ραγδαία άνοδο του πληθωρισμού.

Πολεμικό ανακοινωθέν θυμίζει ο απολογισμός της πρόσφατης συνέλευσης της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, της μεγαλύτερης οργάνωσης του κλάδου πανελλαδικά. «Κάθε εβδομάδα πάνω από 600 παραγωγικές αγελάδες πηγαίνουν για σφαγή.

Παραγωγοί αιγοπροβατοτροφίας μειώνουν τα παραγωγικά ζώα για να μπορέσουν να κρατήσουν το υπόλοιπο κοπάδι», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο ΣΕΚ, κάνοντας λόγο για σημαντική μείωση της παραγωγής γάλακτος και κρέατος τους πρώτους μήνες του 2022. Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος, με βάση τα στοιχεία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) διαπιστώνεται μείωση της παραγόμενης ποσότητας γάλακτος κατά 5% στο αιγοπρόβειο και κατά 6% στο αγελαδινό το πρώτο δίμηνο του 2022, η οποία βαίνει επιδεινούμενη.

«Αν συνεχίσει να μειώνεται με αυτούς τους ρυθμούς η παραγωγή, οι γαλακτοβιομηχανίες θα αυξήσουν μεν τις ποσότητες εισαγόμενου αγελαδινού γάλακτος, όμως στο αιγοπρόβειο δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Ηδη κράτη, όπως η Ρουμανία, έχουν αυξήσει τις τιμές, ενώ λόγω του πολέμου μειώνουν τις εξαγωγές για να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού τους. Οι γαλακτοβιομηχανίες ψάχνουν να βρουν αιγοπρόβειο γάλα και δεν βρίσκουν, το πληρώνουν ακριβότερα και η αύξηση μετακυλίεται στον καταναλωτή».

Ο καταναλωτής μπορεί να πληρώνει τσουχτερή αύξηση στο ράφι (τουλάχιστον 10% στα γαλακτοκομικά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ), όμως η αύξηση που παίρνει ο παραγωγός δεν επαρκεί για να καλύψει την εκτόξευση του κόστους των ζωοτροφών, από 70% έως και πάνω από 100%. «Το κριθάρι από 17 λεπτά το κιλό, σε τρεις μήνες έφτασε στα 35-40 λεπτά. Το καλαμπόκι, που είναι δυσεύρετο λόγω του πολέμου, από 20 λεπτά το κιλό πέρυσι έχει φτάσει πάνω από 40 λεπτά το κιλό. Η σόγια από 40 λεπτά τώρα πωλείται στα 57, ενώ είχε φτάσει και τα 65», λέει ο κ. Πεβερέτος. Το κόστος είναι δυσβάσταχτο, αν υπολογίσουμε ότι ένας μέσος παραγωγός με περίπου 400 πρόβατα χρειάζεται περίπου 8 τόνους ζωοτροφής τον μήνα, μόνο σε δημητριακά.

Η δεύτερη μέγκενη που σφίγγει τους κτηνοτρόφους, μαζί με το ενεργειακό πρόβλημα που επιμένει αφού οι επιδοτήσεις κρίνονται ανεπαρκείς, είναι η έλλειψη ρευστότητας. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο για χιλιάδες αγελαδοτρόφους με «κόκκινα» δάνεια, κυρίως στην πρώην Αγροτική Τράπεζα, των οποίων έχουν δεσμευτεί οι λογαριασμοί από τον ειδικό διαχειριστή.

Ο ΣΕΚ χαρακτηρίζει «κοροϊδία» τη χρηματοδότηση στο 2% του τζίρου της προηγούμενης χρονιάς και υπογραμμίζει ότι απαιτούνται τουλάχιστον άλλα 150 εκατ. ευρώ πλάι στα 37 που έχουν δοθεί, ενώ περίπου 15.000 παραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι. Επιμένουν ιδιαίτερα στο αίτημα για συνδεδεμένες ενισχύσεις (ανάλογα με τις ποσότητες που παραδίδουν για μεταποίηση), ως «ένα από τα κλειδιά της διατήρησης της βιωσιμότητας και της αναπαραγωγικής δραστηριότητας τόσο στην αγελαδοτροφία όσο και στην αιγοπροβατοτροφία».

Τέλος, προειδοποιούν ότι η ενίσχυση της κτηνοτροφίας είναι μονόδρομος για τη θωράκιση της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας, αλλά και για να προληφθούν «νέα δράματα», όπως η πρόσφατη αυτοχειρία κτηνοτρόφου σε περιοχή της Ηπείρου εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών.

Πηγή: www.efsyn.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.