Αναλγησία για τους ανασφάλιστους

Την ώρα που το ΕΣΥ παλεύει με πανδημία και γρίπη, η κυβέρνηση στέλνει στα νοσοκομεία και τους ανασφάλιστους πολίτες για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, καθώς τους αποκλείει από τους ιδιώτες γιατρούς. ● Εκτός συστήματος και χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που ενώ έχουν πληρώσει εμφανίζονται ως ανασφάλιστοι. ● Βολές από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Ξανθό και Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Γράφει η Ντάνι Βέργου
18 Μαρτίου 2022

Το ΕΣΥ και οι άνθρωποί του έχουν γονατίσει, η γρίπη δείχνει τα δόντια της, το πέμπτο κύμα Covid-19 ανεβαίνει κι αυτήν ακριβώς την ώρα η κυβέρνηση επιβαρύνει το σύστημα υγείας και με τη συνταγογράφηση φαρμάκων και εργαστηριακών εξετάσεων της ευαίσθητης μερίδας του πληθυσμού, των ανασφάλιστων, τους οποίους αποκλείει από τις επισκέψεις σε ιδιώτη γιατρό.

Χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 24.256 νέες λοιμώξεις –8.254 στην Αττική και 2.495 στη Θεσσαλονίκη–, 62 θανάτους, ενώ 348 συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ της χώρας.

Από προχθές οι ανασφάλιστοι πολίτες έχασαν το δικαίωμά τους να λάβουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι δεν μπορούν πια να συνταγογραφούν φάρμακα σε όσους δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να απευθύνονται στο ΕΣΥ προκειμένου να λάβουν τις αναγκαίες φαρμακευτικές συνταγές.

Ταυτόχρονα, ο ΕΦΚΑ πέταξε έξω και χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που, ενώ έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τις εισφορές τους, εμφανίζονταν ως ανασφάλιστοι, με αποτέλεσμα να στερούνται ασφαλιστικής ικανότητας και της προβλεπόμενης ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, τόσο οι ίδιοι όσο και τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη των οικογενειών τους (παιδιά, σύζυγοι).

Επικράτησε αναστάτωση, με τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους ιδιώτες ελευθεροεπαγγελματίες να ζητούν από την κυβέρνηση να επανορθώσει και για τις περιπτώσεις των ανασφάλιστων αλλά και των δήθεν ανασφάλιστων. Από την πλευρά της, η διοίκηση του ΕΦΚΑ επέρριψε την ευθύνη στην «έλλειψη διαλειτουργικότητας των συστημάτων του ΕΦΚΑ με το ΚΕΑΟ»!

«Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβεβαιώνει ότι μπορεί να είναι συγχρόνως ιδεοληπτική, κοινωνικά ανάλγητη και διαχειριστικά ανεπαρκής», υπογράμμισαν σε κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες Υγείας και Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ανδρέας Ξανθός και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, και έκαναν λόγο για επαναφορά εμποδίων πρόσβασης και αποκλεισμούς των ανασφάλιστων πολιτών στη διαγνωστική και φαρμακευτική φροντίδα.

«Σε μια περίοδο πολυεπίπεδης και παρατεταμένης κρίσης (πανδημία – ακρίβεια – ενεργειακό κόστος) με δραματικές επιπτώσεις στο εισόδημα των πολιτών, τέτοια φαινόμενα καθιστούν ακόμη πιο άμεση και επιτακτική την ανάγκη πολιτικής αλλαγής και νέων προτεραιοτήτων, για την “επούλωση των πληγών” της κοινωνίας, την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, του Κοινωνικού Κράτους και της χώρας», αναφέρουν οι τομεάρχες και σημειώνουν: «Η κοινωνική αδικία, η φτωχοποίηση των ανθρώπων και οι υγειονομικές ανισότητες δεν είναι αυτό που μας αξίζει. Η πρόκληση της προοδευτικής διακυβέρνησης είναι πιο επίκαιρη από ποτέ».

Πηγή: www.efsyn.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.