Ακρίβεια-μισθοί, οικονομία βγάζουν Πρόεδρο, το Κυπριακό υποχώρησε

Κυπρος: Προς «αλλαγη καθεστωτος»;
Κυπρος: Προς «αλλαγη καθεστωτος»;

Η ακρίβεια, η ανεργία, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αποτελούν το πρώτο θέμα που απασχολεί τους πολίτες, όπως είναι προφανές.

Αυτό δεν είναι νέο. Εκείνο όμως που είναι εντυπωσιακό είναι ότι το συγκεκριμένο θέμα ιεραρχείται πολύ πολύ ψηλά από τους πολίτες, οι οποίοι βιώνουν στο πετσί τους την ακρίβεια, όπως προκύπτει από τις έρευνες της κοινής γνώμης, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αλλά κυρίως από τις μυστικές δημοσκοπήσεις που γίνονται για λογαριασμό των κομμάτων.

Σε πολλές περιπτώσεις το θέμα της ακρίβειας και τα παρεπόμενά του, κατατάσσεται ως πρώτο θέμα από τους πολίτες σε ποσοστό που ξεπερνά το 70%. Στην ίδια κατηγορία κατατάσσονται η αισχροκέρδεια, οι χαμηλοί μισθοί, η οικονομική αστάθεια και αβεβαιότητα, η ανεργία και οι επιπτώσεις που έχουν όλα αυτά στον κάθε πολίτη. Η εκτόξευση του πληθωρισμού και της ακρίβειας λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι συνέπειες από τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας και ασφαλώς, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα οποία προϋπήρχαν από την περίοδο της πανδημίας, προκαλούν ασφυκτικές πιέσεις στην οικονομία σε παγκόσμια κλίμακα.

Όσοι απορούν για την κατάταξη του Κυπριακού πρέπει να ξέρουν ότι ακολουθεί με μεγάλη διαφορά πιο πίσω, (κοντά στο 20%) και τη σειρά συμπληρώνει η διαφθορά, η υγεία, το μεταναστευτικό.

Γίνεται αντιληπτό βεβαίως ότι αυτή η καυτή ατζέντα με τα θέματα αιχμής, θα βρεθεί στα ψηλά της προεκλογικής εκστρατείας, και θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για την επιλογή που θα κάνει μια καθόλου ευκαταφρόνητη ομάδα του εκλογικού σώματος. Δεν είναι καθόλου τυχαίες, λοιπόν, οι καθημερινές παρεμβάσεις των κομματικών επιτελείων, και οι καβγάδες μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης από τη μια και του κυβερνώντος κόμματος και της κυβέρνησης, από την άλλη.

Πηγή:cyprustimes.com

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.