Ταμείο συγκροτεί ο Ντράγκι για τα θύματα του ναζισμού στην Ιταλία

H κυβέρνηση του Ιταλού Πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι δημιούργησε σήμερα, με σχετικό διάταγμα, τις προϋποθέσεις για την ίδρυση ενός ειδικού ταμείου για την αποζημίωση των θυμάτων του ναζισμού. Η εξέλιξη αναμένεται να εντείνει τις τριβές με τη Γερμανία που έχει ήδη προσφύγει σχετικά κατά της Ιταλίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης…

Στην απόφαση της κυβέρνησης Ντράγκι αναφέρεται ότι «στο υπουργείο Οικονομικών δημιουργείται ειδικό ταμείο για την κάλυψη των ζημιών που υπέστησαν πολίτες κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Στο ταμείο θα έχουν πρόσβαση θύματα εγκλημάτων πολέμου και κατά της ανθρωπότητας, που διαπράχθηκαν στην ιταλική επικράτεια, από τις δυνάμεις του Τρίτου Ράιχ, στη χρονική περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 μέχρι τις 8 Μαΐου του 1945.

Στόχος, είναι «να τύχει εγγύησης η συνέχεια της εφαρμογής της συμφωνίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας με την Ιταλική Δημοκρατία» που τέθηκε σε ισχύ με διάταγμα του Ιταλού στις 14 Απριλίου του 1962.  Όπως αναφέρεται στο διάταγμα της κυβέρνησης Ντράγκι, δικαιούχοι θα είναι οι πολίτες που προσέφυγαν στην ιταλική δικαιοσύνη και έχουν στα χέρια τους την απόφαση του ιταλικού Ανώτατου Δικαστηρίου.

Το σχετικό διάταγμα ισχύει από τις 2 Μαΐου και μέσα στους επόμενους έξι μήνες, τα ιταλικά υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης θα πρέπει να ορίσουν -λεπτομερώς- διαδικασίες και κριτήρια για να μπορούν να γίνουν οι αιτήσεις αποζημίωσης. Μένει να εξακριβωθεί αν οι αποζημιώσεις αυτές θα καταβληθούν μόνον σε επιζώντες ή και στους απογόνους των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.

Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, για το 2023 το συγκεκριμένο ταμείο θα χρηματοδοτηθεί με 20 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της χώρας και με 11,8 εκατομμύρια ευρώ για κάθε έτος, από το 2024 μέχρι το 2026.

Η προσφυγή της Γερμανίας κατά της Ιταλίας στη Χάγη

Στις 30 Απριλίου 2022 η γερμανική κυβέρνηση προσέφυγε κατά της Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης επειδή οι ιταλικές αρχές επιτρέπουν στα θύματα των ναζιστικών εγκλημάτων πολέμου να διεκδικούν αποζημίωση από το γερμανικό κράτος, ακόμη και μετά από προηγούμενη απόφαση ότι οι αξιώσεις αυτές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Το Βερολίνο αναφέρει ότι μετά την απόφαση του 2012, έχουν κατατεθεί στην Ιταλία περισσότερες από 25 νέες αγωγές αποζημίωσης κατά του γερμανικού κράτους για ζημιές που προκύπτουν από τα εγκλήματα των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε πολλές από αυτές τις υποθέσεις, τα δικαστήρια έχουν διατάξει τη Γερμανία να καταβάλει αποζημίωση.

Για την ικανοποίηση των αξιώσεων σε δύο τέτοιες υποθέσεις, ιταλικά δικαστήρια προσπαθούν να κατασχέσουν ακίνητα στη Ρώμη που ανήκουν στο γερμανικό κράτος.

Πηγή: kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.