Νέο μέτωπο ετοιμάζει το ΝΑΤΟ

Άγνωστοι ανατίναξαν περιφερειακό ραδιοφωνικό κέντρο στην Υπερδνειστερία, το οποίο, σύμφωνα με αναφορές του πρακτορείου Tass, αναμετέδιδε ρωσικά ραδιοφωνικά προγράμματα, με αποτέλεσμα να βγουν εκτός λειτουργίας δύο κεραίες αναμετάδοσης, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα ή τραυματισμοί.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι εκρήξεις σημειώθηκαν στις 6:40 και 7:05 ώρα Μόσχας.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά κέντρα στην Ευρώπη, το οποίο βρίσκεται στον οικισμό Μαϊάκ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, 50 περίπου χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της αυτόκλητης δημοκρατίας Τιρασπόλ, και προηγουμένως ανήκε στο Ρωσικό τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό δίκτυο, μέσω του οποίου μεταδίδονταν τα προγράμματα της Voice of Russia.

Η επίθεση έρχεται μία ημέρα μετά το χτύπημα κατά του κτιρίου του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας στην Τιρασπόλ, κατά την οποία δεν υπήρξαν θύματα, αλλά σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Υπερδνειστερίας επιβεβαίωσε, επίσης μία τρίτη επίθεση σε στρατιωτική μονάδα κοντά στο χωριό Παρκάνι, τη νύχτα της Δευτέρας.

Μετά τα τελευταία γεγονότα, η διοίκηση της αυτόνομης περιοχής της Υπερδνειστερίας, θέσπισε κόκκινο τρομοκρατικό συναγερμό διάρκειας 15 ημερών, εγκαθιστώντας σημεία ελέγχου εντός της περιοχής, επιτρέποντας έρευνες σε αυτοκίνητα και ακυρώνοντας την παρέλαση της 9ης Μαΐου, για την Ημέρα της Νίκης.

Τα γεγονότα στην προκαλούν ανησυχία, το Κρεμλίνο, που παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, δήλωσε ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Πεσκόφ, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Ευρασιατική Ολοκλήρωση Λεονίντ Καλάσβνικοφ έκανε λόγο για μια «δυσάρεστη πρόκληση» προκειμένου να παρασυρθεί η Ρωσία σε περαιτέρω εχθροπραξίες.

Ανησυχία μετά τις δύο διαδοχικές επιθέσεις επικρατεί στη Μολδαβία, από την οποία αποσχίστηκε η Υπερδνειστερία έπειτα από σύντομη εμφύλια σύρραξη μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, με την πρόεδρο της χώρας Μάια Σαντού να συγκαλεί το μεσημέρι, εκτάκτως, το Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς εκφράζονται φόβοι για επέκταση των πολεμικών συγκρούσεων στα εδάφη της αυτόκλητης δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας.

Από την πλευρά του ο εκτελεστικός γραμματέας του αντιπολιτευόμενου Κόμματος των Σοσιαλιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, δήλωσε πως οι εκρήξεις αποτελούν μια προσπάθεια να συρθεί η χώρα σε ένοπλη σύγκρουση.

Πηγή: kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.