Δωρεάν μετακινήσεις σε νέους και ηλικιωμένους αποφάσισε η Λισαβόνα. Η Αθήνα ακούει;

Στο Ταλίν και στο Λουξεμβούργο οι μετακινήσεις με τη συγκοινωνία είναι δωρεάν για όλους. Σε Λονδίνο και Παρίσι ισχύει για ορισμένες κατηγορίες.

Δωρεάν μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε παιδιά, φοιτητές και ηλικιωμένους υπόσχεται ο 51χρονος δήμαρχος της Λισαβόνας Κάρλος Μοέδας στο πλαίσιο της μάχης αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Δεν πρόκειται για ευρωπαϊκή πρωτοτυπία!

Ήδη άλλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν εφαρμόσει εδώ και καιρό ένα ανάλογο πρόγραμμα χωρίς ηλικιακά όρια όπως είναι η πρωτεύουσα της Εσθονίας, Ταλίν, και η πόλη του Λουξεμβούργου που προσφέρουν δωρεάν μετακινήσεις με τις δημόσιες συγκοινωνίες σε όλους τους κατοίκους. Άλλες πόλεις, όπως το Λονδίνο και το Παρίσι, παρέχουν δωρεάν μετακινήσεις σε ορισμένες ομάδες παιδιών και ηλικιωμένων.

Την απόφαση του δημάρχου Μοέδας ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο της Λισαβόνας που συμφώνησε ομόφωνα με το σχέδιο, βάσει του οποίου όλοι οι κάτοικοι ηλικίας κάτω των 18 ετών, οι φοιτητές έως την ηλικία των 23 ετών και οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών θα έχουν το δικαίωμα δωρεάν μετακινήσεων στο μετρό, στα δημόσια λεωφορεία, στα περισσότερα δρομολόγια των τρένων και στα τραμ που διασχίζουν την πόλη.

Το μέτρο υπολογίζεται ότι θα κοστίσει στη Λισαβόνα, με έναν πληθυσμό άνω του μισού εκατομμυρίου κατοίκων, περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και θα τεθεί σε ισχύ έως το καλοκαίρι.

Ο Μοέδας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρωτοβουλία αυτή της Λισαβόνας θα ωθήσει την υπόλοιπη χώρα να υιοθετήσει ανάλογα μέτρα Όπως είπε: «Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή. Το να αποκτήσει θέση η Λισαβόνα σε αυτό το Τσάμπιονς Λινγκ πόλεων κατά της κλιματικής αλλαγής είναι απαραίτητο».

Εκτίμησε επίσης, ότι το μέτρο θα βοηθήσει τους φτωχότερους πολίτες έναντι των αυξανόμενων τιμών των καυσίμων.

Στον Δήμο Αθηναίων όλα καλά;

Αναρωτιέται κανείς εάν στον Δήμο Αθηναίων ενημερώνονται για τέτοιες πρωτοβουλίες και εάν διδάσκονται κάτι από τα μέτρα που αποφασίζουν οι δημοτικές αρχές ευρωπαϊκών πόλεων για να ανακουφίσουν αφενός τους πολίτες τους (από άποψη οικονομική) και αφετέρου να μειώσουν την κίνηση στους δρόμους και τις εκπομπές ρύπων που επιβαρύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Πηγή: kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.