Φωτιά στα Βαλκάνια: Η Ρωσία απειλεί με επέμβαση στη Βοσνία εάν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ – Σφοδρή αντίδραση ΗΠΑ

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις των μελών του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, που ανήκουν στη βοσνιακή και κροατική κοινότητα, καθώς και των ΗΠΑ, στις ευθείες απειλές της Ρωσίας για επέμβαση εάν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αυτή η χώρα των Βαλκανίων, χρησιμοποιώντας μάλιστα το παράδειγμα της Ουκρανίας.

Καθώς μαίνεται ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, η οποία εκδήλωσε την επιθυμία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δέχθηκε απειλές από τη Ρωσία.

«Εχει το δικαίωμα να αντιδράσει»

Ο ρώσος πρεσβευτής στο Σεράγεβο, Ιγκόρ Καλαμπούχοφ, δήλωσε ότι η Μόσχα έχει το δικαίωμα να αντιδράσει σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα, στο σχέδιο της Βοσνίας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ (φωτογραφία, επάνω, από τη συνέντευξή του).

«Η Βοσνία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει εάν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά η Μόσχα έχει το δικαίωμα να αντιδράσει σε αυτήν την απόφαση με βάση τα δικά της συμφέροντα», τόνισε, μιλώντας στο βοσνιακό τηλεοπτικό κανάλι Federalna, όπως μεταδίδει το echedoros-a.gr.

«Δείξαμε ποιες είναι οι προσδοκίες μας»

Και εξήγησε ότι η Ρωσία θα ενεργήσει ανάλογα: «Δείξαμε ποιες είναι οι προσδοκίες μας στο παράδειγμα της Ουκρανίας».

Ο Ιγκόρ Καλαμπούχοφ υπογράμμισε ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για ένα νέο σχέδιο που καταστρώνεται από τους Δυτικούς στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί τον «μεγαλύτερο κίνδυνο».

Σφοδρές αντιδράσεις

Ο Βόσνιος, μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Σεφίκ Τζαφέροβιτς, ερμηνεύοντας το παράδειγμα της Ουκρανίας που έθεσε ο Καλαμπούχοφ, κατήγγειλε ότι η παρέμβαση του ρώσου πρεσβευτή συνιστά «επίθεση στην εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης».

Ο Τζαφέροβιτς ανέφερε ότι «η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι μια κυρίαρχη χώρα, θα λάβει τις δικές της αποφάσεις για το μέλλον της στο πλαίσιο του συντάγματος και των νόμων και θα ενεργήσει βάσει των εντολών και των συμφερόντων των πολιτών της. Δεν προχωράμε σύμφωνα με τα συμφέροντα των άλλων, και η Ρωσία δεν έχει το δικαίωμα να καθορίσει το μέλλον της Βοσνίας».

Πρόσθεσε δε ότι η διαδικασία αίτησης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης τόσο για την ευρωπαϊκή πορεία της όσο και για την ένταξη στο ΝΑΤΟ γίνεται με απόφαση των δικών της θεσμών:

«Αυτό το ακολουθούμε με δημοκρατικές διαδικασίες και θεμέλια. Ετσι θα παραμείνουμε. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν διοικείται από τη ρωσική πρεσβεία».

Επίσης, ο Κροάτης, μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ζέλικο Κόμσιτς χαρακτήρισε τις δηλώσεις του ρώσου πρεσβευτή ως «απαράδεκτες».

«Το μήνυμα του ρώσου πρεσβευτή, στο οποίο αναφέρει το παράδειγμα της Ουκρανίας εναντίον της οποίας επιτίθεται η Ρωσία, είναι ξεκάθαρο, αλλά και απαράδεκτο για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη» είπε ο Κόμσιτς.

Οι ΗΠΑ

Στις δηλώσεις του πρεσβευτή της Ρωσίας αντέδρασε άμεσα και με σφοδρότητα η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη:

«Οι τελευταίες απειλές του ρώσου πρεσβευτή προς τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι επικίνδυνες, ανεύθυνες και απαράδεκτες. Κανένα τρίτο μέρος δεν έχει λόγο στις συμφωνίες ασφάλειας μεταξύ του ΝΑΤΟ και κυρίαρχων χωρών».

Και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης καθώς κάνει τα απαραίτητα βήματα για να εξασφαλίσει τη θέση της στην ευρωατλαντική κοινότητα των εθνών».

Πηγή: www.in.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.