Εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για εργαστήρια βιολογικών όπλων των ΗΠΑ στην Ουκρανία ζητά η Κίνα

Στην Ουκρανία οι Ρώσοι εντόπισαν 26 αμερικανικά στρατιωτικά εργαστήρια και άλλες εγκαταστάσεις βιολογικών όπλων. Οι ΗΠΑ τηρούν σιγή ιχθύος.

9 Μαρτίου 2022

O εκπρόσωπος του σινικού υπουργού Εξωτερικών, Ζιάο Λιτζιάν, εξέφρασε σήμερα έντονη ανησυχία για ρεπορτάζ ρωσικών Μέσων Ενημέρωσης που αποκαλύπτουν πως στη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία εντοπίστηκαν 26 αμερικανικά στρατιωτικά εργαστήρια και άλλες εγκαταστάσεις βιολογικών όπλων. Κάλεσε τις ΗΠΑ να δημοσιοποιήσουν το συντομότερο δυνατόν όλες τις λεπτομέρειες σε σχέση με τα βιολογικά εργαστήρια που είχαν στην Ουκρανία και τι ακριβώς έρευνες πάνω σε ιούς έκαναν.

Απηύθυνε επίσης έκκληση για μέτρα ασφαλείας που θα μειώσουν τους προφανείς κινδύνους από πειράματα και άλλες δραστηριότητες σε ιούς για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν 336 εργαστήρια σε 30 χώρες του κόσμου υπό τον έλεγχό τους. Τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει πειράματα και έρευνες με βιολογικά όπλα στα εργαστήρια του Πενταγώνου στο στρατόπεδο Ντέτρικ. Αναρωτήθηκε ποιους σκοπούς έχει το Πεντάγωνο και τι ακριβώς έχει κάνει σε αυτόν τον τομέα.

«Ποια είναι η πραγματική πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών; Τι ακριβώς έκαναν; Αυτά ήταν πάντα η πηγή προβληματισμού για τη διεθνή κοινότητα» αναρωτήηκε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως παρεμποδίζουν και αρνούνται τις επιθεωρήσεις διεθνών οργανισμών ώστε να εξακριβωθεί εάν τηρούν διεθνείς συμβάσεις απαγόρευσης βιολογικών όπλων. Τις κάλεσε έτσι να δώσουν πλήρεις πληροφορίες για τις δραστηριότητές τους εντός και εκτός ΗΠΑ σε σχέση με βιολογικά όπλα.

Επανέλαβε τέλος πως μία από τις βασικές αιτίες για τη σημερινή κρίση και σύγκρουση στην Ουκρανία οφείλεται στην επιλογή του ΝΑΤΟ να διευρυνθεί προς τα ανατολάς με χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Καταγγελίες για αμερικανικά βιολογικά όπλα και από τον Κονασένκοφ

Αξιωματούχοι του ρωσικού στρατού είχαν αναφερθεί σε αυτό το θέμα πριν λίγες μέρες, μεταξύ των οποίων ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Ο Κονασένκοφ επικαλέστηκε πληροφορίες από υπαλλήλους ουκρανικών βιολογικών εργαστηρίων στις 24 Φεβρουαρίου (κατά την έναρξη των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία) σχετικά με την επείγουσα καταστροφή ιδιαίτερα επικίνδυνων παθογόνων, όπως πανώλη, άνθρακας, τουλαραιμία, χολέρα και άλλες θανατηφόρες ασθένειες.

Μάλιστα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤASS παρουσίασε και ένα σχετικό στρατιωτικό έγγραφο.

Πηγή: kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.