Ε.Ε.: Σκοπεύει να βοηθήσει με μαχητικά αεροσκάφη την Ουκρανία
27 Φεβρουαρίου 2022
Στρατιωτική βοήθεια, μεταξύ της οποίας θα περιλαμβάνονται και μαχητικά αεροσκάφη, θέλει να στείλει στην Ουκρανία η Ε.Ε. όπως ανακοίνωσε, την Κυριακή (27/02), ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Η Ε.Ε. σκοπεύει να βοηθήσει με μαχητικά αεροσκάφη ως μέρος της δηλωμένης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων, όπως δήλωσε την Κυριακή (27/02) ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της διπλωματίας του οργανισμού.
Συγκεκριμένα, ο ίδιος δήλωσε για την Ουκρανία μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ε.Ε.: «Σκοπεύουμε να προμηθεύσουμε όπλα, συμπεριλαμβανομένων πολεμικών αεροσκαφών».
Ακόμα, ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συμφώνησαν να στείλουν άνευ προηγουμένου βοήθεια στον ουκρανικό στρατό, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης της προμήθειας όπλων ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και εξοπλισμού ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με τον Ζοζέπ Μπορέλ, οι υπουργοί Άμυνας της Ε.Ε. θα συναντηθούν και θα συζητήσουν πώς να παραδώσουν όπλα στον ουκρανικό στρατό, με την Πολωνία να γίνεται κόμβος συλλογής όπλων για την Ουκρανία.
Όπως επισημαίνεται, η συγκεκριμένη απόφαση θα επισημοποιηθεί και θα δημοσιευτεί τις επόμενες ώρες.
LIVE NOW: HR/VP @JosepBorrellF press conference following today's extraordinary meeting of EU Foreign Ministers #FAC https://t.co/rzdiiJQEUT
— EUSecurityDefence (@EUSec_Defence) February 27, 2022
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, τη Δευτέρα (21/02), υπέγραψε διατάγματα για την αναγνώριση της κυριαρχίας των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και, την Πέμπτη (24/02), ανακοίνωσε την έναρξη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στο Ντονμπάς.
Επίσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι τα σχέδια της Μόσχας δεν περιλαμβάνουν την κατοχή της Ουκρανίας, παρά μόνο την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίησή της, καθώς χαρακτήρισε ως στόχο της επιχείρησης την προστασία των κατοίκων των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, οι οποίοι έχουν υποστεί γενοκτονία για οκτώ χρόνια.
Στη συνέχεια, ο Ρώσος Πρόεδρος κάλεσε τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να καταθέσουν τα όπλα και έτσι θα μπορούν να εγκαταλείψουν ελεύθερα τη ζώνη μάχης και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.
Ακόμα, σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όλη η ευθύνη για την αιματοχυσία θα βαρύνει τη συνείδηση του καθεστώτος του Κιέβου.
Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν εξαπολύουν καμία επίθεση με πυραύλους, από αέρος ή με πυροβολικό σε πόλεις της Ουκρανίας, καθώς η στρατιωτική υποδομή απενεργοποιείται από όπλα υψηλής ακρίβειας και τίποτα δεν απειλεί τον άμαχο πληθυσμό.
Πηγή:sputniknews.gr
Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.