Η Σερβία ακόμη να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η Σερβία δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί σχετικά με τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, παρά το γεγονός ότι αναμενόταν σχετική δήλωση από τον Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς την Πέμπτη.

Η διαδικασία των διαβουλεύσεων του προέδρου με τους παγκόσμιους ηγέτες βρίσκεται σε εξέλιξη και η Σερβία ετοιμάζει ένα ακριβές έγγραφο με το οποίο θα καθορίσει τις θέσεις και την πολιτική της, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος είχε συνομιλίες με πρεσβευτές των ΗΠΑ και των «τεσσάρων μεγάλων» της Ευρώπης γνωστών ως Quint, και με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία «για μια σειρά ζητημάτων» και όλες οι πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις που έχουν παρουσιάσει οι πλευρές θα ανακοινωθούν εντός τις επόμενες 36 ώρες.

Αυτό περιέχεται σε σύντομη δήλωση που εξέδωσε η υπηρεσία Τύπου του Σέρβου προέδρου μετά τη συνάντηση με τους πρέσβεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της ΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Βούτσιτς δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι «θα παρουσιάσει την πλήρη θέση για την ουκρανική κρίση τις επόμενες 48 ώρες». «Η στάση μας θα βασίζεται στον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, με απόλυτη αρχή και δεν θα διαφέρει από αυτό που πιστεύαμε και λέγαμε το 2000, το 2015 και σήμερα», είπε.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε επίσης συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για να συζητηθεί η σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία και η κατάσταση στην περιοχή. Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή (25 Φεβρουαρίου).

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας και πρώην πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία διέπραξε επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας.

Η Σερβία δεν μπορεί να υποστηρίξει την αναγνώριση του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ επειδή είναι αντίθετη με τα συμφέροντά της λόγω του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια, δήλωσε ο Τάντιτς στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS.

«Εάν καταδικάζαμε την εισβολή στη Σερβία, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτήν την αναγνώριση τώρα. Πρέπει να έχουμε μια ισορροπημένη πολιτική», είπε, προσθέτοντας ότι θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα όταν η ΕΕ αρχίσει να πιέζει τη Σερβία να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Από την Πρίστινα, ένας εμπειρογνώμονας σε θέματα ασφάλειας με έδρα το Κοσσυφοπέδιο, ο Ramadan Qehaja, είπε ότι η Σερβία μπορεί να χρησιμοποιήσει την τρέχουσα εστίαση της Δύσης στην Ουκρανία για να μεταφέρει στρατιωτικές δυνάμεις στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και έτσι να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για μελλοντικές διαπραγματεύσεις, με σκοπό την διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι θα καταδικάσει την κίνηση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία, εάν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδικάσει δημόσια και συγκεκριμένα στην τηλεόραση, τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας το 1999.

Πηγή: www.euractiv.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.