Κόντρες Ισπανίας και Δανίας με την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ

Θεωρούν ότι «το να εκλαμβάνονται το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια ως ανανεώσιμες πηγές ενέργειες στέλνει λάθος μήνυμα στους επενδυτές».

21 Φεβρουαρίου 2022

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην ένταξη του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στις “πράσινες” ενέργειες της ΕΕ εξέφρασαν απόψε οι ηγέτες Δανίας και Ισπανίας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη Δανή ομόλογό του Μέτε Φρεντέρικσεν, που επισκέπτεται τη Μαδρίτη, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ τόνισε ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα αυτό.

Η Δανία και η Ισπανία «θεωρούν ότι το να εκλαμβάνονται το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια ως ανανεώσιμες πηγές ενέργειες στέλνει λάθος μήνυμα στους επενδυτές και στο σύνολο της κοινωνίας» είπε ο Σάντσεθ μετά τη συνάντηση με την Μέτε Φρεντέρικσεν.

Aντιδράσεις από Γερμανία, Αυστρία, Λουξεμβούργο

Στους κόλπους της ΕΕ, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (τη λεγόμενη πράσινη ταξινόμηση), που παρουσιάστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, με στόχο να χαρακτηριστούν “βιώσιμες” οι επενδύσεις σε πυρηνικούς σταθμούς και σταθμούς φυσικού αερίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο Σάντσεθ και η Φρεντέρικσεν εκτιμούν ότι οι αποφάσεις για την ταξινόμηση πρέπει να έχουν αυστηρά επιστημονική βάση, διευκρινίζει ανακοίνωση της προεδρίας της ισπανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι αυτή τη θέση «συμμερίζεται η Αυστρία και το Λουξεμβούργο».

Μετά την ανάλυση των παρατηρήσεων των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει — εντός προθεσμίας που δεν διευκρινίζεται — το τελικό της κείμενο για την ταξινόμηση, το οποίο θα θεωρηθεί ως εγκριθέν οριστικά τέσσερις μήνες αργότερα, εκτός εάν απορριφθεί με απλή πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή με ειδική πλειοψηφία 20 κρατών.

Δεν θεωρείται πιθανό να επιτευχθεί μια τέτοια πλειοψηφία, καθώς δώδεκα κράτη, με πρώτη τη Γαλλία, υποστηρίζουν να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια στην ταξινόμηση.

Πηγή: kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.