Κροατία, μια αξιοπρεπής χώρα

Πρόεδρος της Κροατίας: Τάχθηκε κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ – «Φτάνει πια, πού είναι το τέλος»

19 Φεβρουαρίου 2022

Οπλίζουμε τους ανθρώπους με σφεντόνες και τους ενθαρρύνουμε να πολεμήσουν ενάντια σε πυρηνική δύναμη, τόνισε ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος τάχθηκε κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι η διεύρυνσή του είναι μια εικονική επίθεση.

Ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς δήλωσε χθες Παρασκευή ότι τάσσεται κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ οπουδήποτε και ότι θα είναι αντίθετος όσο βρίσκεται σε αυτήν τη θέση.

«Εικονική επίθεση»

«Αρκετά με την επέκταση του ΝΑΤΟ. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι μια εικονική επίθεση. Ως πρόεδρος, θα είμαι κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ οπουδήποτε», είπε ο Μιλάνοβιτς, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην Ποζέγκα.

Οταν δημοσιογράφος παρατήρησε ότι ο Μιλάνοβιτς δικαιολογούσε με αυτόν τον τρόπο τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο κροάτης πρόεδρος απάντησε:

«Νομίζω ότι αυτός που υποστηρίζει την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο και το συμφέρον της Κροατίας. Επειδή είμαστε στο ΝΑΤΟ, κάποιος μπορεί να στείλει τους ανθρώπους μας εκεί αύριο. Ο Πούτιν είναι άντρας σε μεγάλη ηλικία, μια μέρα θα φύγει. Η Ρωσία δεν θα φύγει. Κάποια στιγμή πρέπει να πούμε: φτάνει πια, πού είναι το τέλος για το ΝΑΤΟ».

Επίσης, ο Μιλάνοβιτς ρώτησε τους δημοσιογράφους αν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη και να στείλουν εκεί το παιδί τους.

«Φτάνει πια»

«Από τη στιγμή που δεσμευτείς, δεν υπάρχει επιστροφή. Το ΝΑΤΟ έχει φτάσει αρκετά στην Ανατολή, φτάνει πια», τόνισε, όπως αναφέρει το Tanjug. Σημείωσε, επίσης, ότι αυτά που λέει σήμερα, τα λέει με την κοινή λογική, εκ πείρας, ως πρόεδρος της Κροατίας και πρόσθεσε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ γίνεται για πολιτικούς λόγους.

«Αυτά είναι λεπτά πράγματα, μην αστειεύεστε με αυτό. Οταν παίρνω κάποιον στην οικογένειά μου, θέλω να μάθω ποιος είναι. Ενταξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στο ΝΑΤΟ; Πώς, λοιπόν; Αυτή η χώρα είναι δυσλειτουργική. Εχουν την ψευδαίσθηση ότι θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ έτσι», είπε ο Μιλάνοβιτς. Η Ρωσία, υπογράμμισε, ενοχλείται τρομερά από αυτό και είναι ένα επικίνδυνο κράτος.

«Δεν εξετάζουμε το ερώτημα αν κάτι δικαιολογείται, εμείς έχουμε πρόβλημα. Και όχι να οπλίζουμε τους ανθρώπους με σφεντόνες και να τους ενθαρρύνουμε να πολεμήσουν ενάντια σε πυρηνική δύναμη», δήλωσε.

Σχετικά με το ΝΑΤΟ και την αποστολή κροατικών μονάδων σε ομάδες μάχης, ο Μιλάνοβιτς επισήμανε: «Θα δούμε πού θα πάνε οι κροάτες στρατιώτες».

«Πώς μια φτωχή καταστρέφεται»

Ανέφερε ότι «δεν είναι το ίδιο να είσαι μέλος ομάδας μάχης στην Ουγγαρία, στη λίμνη Μπάλατον ή στον Κροατικό Στρατό στην πρώτη γραμμή εν αναμονή μιας επίθεσης. Γιατί να τους στείλουν εκεί; Θα δούμε, θα τα προσδιορίσουμε όλα ad hoc. Η Βουλή μπορεί πάντα να πηγαίνει σε μια τρελή περιπέτεια, αλλά μετά θα απαντήσει».

Ο Μιλάνοβιτς είπε ότι η Ουκρανία ζητά να κατευναστούν οι εντάσεις και στην πραγματικότητα βλέπουμε πώς μια φτωχή χώρα καταστρέφεται πυροδοτώντας τον πανικό, και τόνισε ότι όπως λέγεται αρκετές δεκάδες χιλιάδες ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται κοντά σε πόλεις με πληθυσμό εκατομμυρίων.

«Μετά από αυτό, κάποια πράγματα θα είναι δύσκολο να τα πιστέψουμε. Πολύ απλά, η αξιοπιστία χάνεται σε τέτοια πράγματα, αν αποδειχθεί ότι δεν ήταν όλα αληθινά. Δημιουργούν την ψευδαίσθηση στην Ουκρανία ότι μπορεί να αμυνθεί από τη Ρωσία, την ενθαρρύνουν σε σύγκρουση και την ίδια στιγμή λέγεται ότι οι στρατιώτες μας δεν θα είναι εκεί», κατέληξε ο Μιλάνοβιτς.

Πηγή: politika.rs, tanjug.rs, ertnews.gr / www.in.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.