Οι Αμερικανοί τρελλάθηκαν!

Σερβικά ΜΜΕ: Οι ΗΠΑ ζητούν από τη Σερβία να εγκαταλείψει το ρωσικό φυσικό αέριο

18 Φεβρουαρίου 2022

Οι ΗΠΑ ζητούν από τη Σερβία να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις στο ρωσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του υγροποιημένου φυσικού αερίου και τονίζουν ότι σε αυτήν τη διαδικασία υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για τις αμερικανικές εταιρείες.

Οι αμερικανικές αρχές καλούν τη Σερβία να αναζητήσει εναλλακτική λύση στο ρωσικό αέριο και, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, να επιδείξει πρόοδο προς αυτήν την κατεύθυνση, δήλωσε ο αμερικανός αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Γκάμπριελ Εσκομπάρ, μιλώντας σε μία από τις υποεπιτροπές εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, γράφει η σερβική Informer (στη φωτογραφία του Reuters, επάνω, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράφει σε αγωγό φυσικού αερίου).

Κακόβουλη επιρροή

Η επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στα Δυτικά Βαλκάνια είναι κακόβουλη, ισχυρίστηκε ο Εσκομπάρ.

«Οσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια, καλούμε τη Σερβία να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις στο ρωσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Εχουμε κάνει κάποια πρόοδο σε αυτό», συνέχισε ο αμερικανός αξιωματούχος.

«Το θέμα της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια δεν είναι πρόβλημα μόνο για τα Δυτικά Βαλκάνια, είναι πρόβλημα για μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Υπάρχει ένα επιπλέον πρόβλημα στην κατάσταση με τα Βαλκάνια: εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ενέργεια του άνθρακα» πρόσθεσε.

Ο ίδιος ανέφερε πως «έχουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας στην οποία δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, στους εναλλακτικούς προμηθευτές και στους δρόμους (προμηθειών)…

«Τεράστιες ευκαιρίες»

»Είμαστε κοντά στο να απελευθερώσουμε ορισμένες χώρες από την πλήρη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Και θα προσθέσω ότι υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για τις αμερικανικές εταιρείες σε αυτήν τη διαδικασία», σημείωσε ο Εσκομπάρ κατά τη διάρκεια της ακρόασης.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως μέσο πίεσης, γράφει η σερβική ιστοσελίδα.

«Οσον αφορά την πολιτική επιρροή (της Ρωσίας), τον τελευταίο χρόνο η Σερβία προσανατολίστηκε περισσότερο στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει τη μη αναγνώριση της Κριμαίας. Προχωράμε λοιπόν προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε ο Εσκομπάρ.

Μιλώντας γενικά για τα Δυτικά Βαλκάνια, υποστήριξε ότι η Ρωσία «προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ευάλωτα σημεία στον ευρωατλαντικό χώρο».

«Εχουν βρει εταίρους σε ορισμένες χώρες που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν στην προώθηση αυτών των στόχων, προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή από άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Ουκρανίας», είπε ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το σερβικό δημοσίευμα.

Πηγή: informer.rs, echedoros-a.gr / www.in.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.