Σχεδιάζεται Σύνοδος των Πρωτογενών Πατριαρχείων να αποφασίσει για τα Ρωσικά Εξαρχεία

Του Νίκου Σταματάκη
11 Φεβρουαρίου 2022

Σχεδιάζεται μια έκτακτη Σύνοδος των Αρχαίων Πατριαρχείων (Κωνσταντινούπολη, Ιερουσαλήμ, Αλεξάνδρεια, Αντιόχεια) συμπεριλαμβανομένης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου (η οποία απολαμβάνει ειδικό καθεστώς καθώς το αυτοκέφαλό της δόθηκε από Οικουμενική Σύνοδο), ανέφεραν πηγές στο Helleniscope. Στα παρασκήνια, τώρα γίνονται προετοιμασίες και μια επιτροπή παραδίδει μια επιστολή του Πατ. Βαρθολομαίου στους άλλους ηγέτες των λεγόμενων Πρωτογενών Πατριαρχείων, επισκεπτόμενοι τους αυτοπροσώπως, σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί ένα ενιαίο όσο το δυνατόν μέτωπο όταν γίνει η πραγματική Σύνοδος. Μόνο ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως έχει το δικαίωμα να συγκαλέσει τέτοια Σύνοδο.

Η ατζέντα της σχεδιαζόμενης Συνόδου θα επικεντρωθεί σε επίσημη αντίδραση στην ίδρυση εξαρχίας από το Ρωσικό Πατριαρχείο στην Αφρική, με το όνομα «Μητρόπολη Κλιν» και επικεφαλής τον Μητροπολίτη Λεονίντ. Προς το παρόν, η Μητρόπολη του Κλιν στεγάζεται στη Μόσχα, αλλά ακούστηκε ότι το Ρωσικό Πατριαρχείο έχει ζητήσει από τις αιγυπτιακές αρχές άδεια για την ανέγερση Εκκλησίας και Επισκοπικού κτιρίου στην Αίγυπτο. Αρχικά πάνω από 102 ιερείς με τις ενορίες τους δέχτηκαν το «ωμοφόριο» από το Πατριαρχείο Μόσχας, αλλά πρόσφατα άλλοι τουλάχιστον 15 ιερείς έκαναν την ίδια επιλογή.

Μια επιτροπή από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας επισκέφθηκε το Φανάρι στα τέλη Ιανουαρίου για να συζητήσει αυτά τα θέματα. Κάποιοι πρότειναν Πανορθόδοξη Σύνοδο αλλά η ιδέα δεν άρεσε στον Πατ. Βαρθολομαίο και άλλους, γιατί οι Ρώσοι, ακολουθούμενοι από τις πολλές Ορθόδοξες Εκκλησίες της Ανατολικής Ευρώπης θα ήταν πιο ισχυροί σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα, ο Πατ. Βαρθολομαίος, που θα μείνει στην ιστορία ως «ο Πατριάρχης του Σχίσματος», αποφάσισε μια ευκολότερη οδό: Μια Σύνοδο των Αρχαίων Πατριαρχείων συμπεριλαμβανομένης της Εκκλησίας της Κύπρου, όπου οι διχαστικές του απόψεις θα έχουν την πλειοψηφία.

Ακόμη και σε ένα τέτοιο περιβάλλον όμως, οι Πατριάρχες Αντιοχείας και Ιεροσολύμων πιθανότατα θα υποστηρίξουν τη Ρωσική Εκκλησία, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, που σύντομα θα αντικατασταθεί, θα καταλήξει να αντιμετωπίσει μια ρωσική Εξαρχία στην Κύπρο, εάν ληφθούν ακραία μέτρα κατά της Μόσχας. Η Κύπρος φιλοξενεί τουλάχιστον 50.000 Ρώσους. Η Εκκλησία της Κύπρου είναι διχασμένη στο ουκρανικό αυτοκέφαλο και αρκετοί Μητροπολίτες μαζί με την ισχυρή Μονή Κύκκου υποστηρίζουν τις ρωσικές θέσεις.

Ο Μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος (Ελληνική Εκκλησία) πρότεινε πρόσφατα να στερηθεί η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία της αυτοκεφαλίας για μια περίοδο πέντε ετών και αμέσως μετά να συγκληθεί Πανορθόδοξη Σύνοδος για την επίλυση του «ρωσικού σχίσματος» που προέκυψε λόγω της δημιουργίας της Εξαρχίας. της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρική. Τέτοιες ιδέες απλώς θα επιδεινώσουν τις διαιρέσεις καθώς δεν αναγνωρίζει ότι το Σχίσμα ήταν το άμεσο αποτέλεσμα των ενεργειών του Πατ. Βαρθολομαίου στην Ουκρανία. Η Ρωσική Εκκλησία απέρριψε αμέσως αυτές τις ιδέες και ο Μητροπολίτης Λεονίντ του Κλιν πρότεινε ότι η αυτοκεφαλία δεν είναι ένα προνόμιο που μπορεί να δίνεται και να αφαιρείται κατά βούληση

Published at www.helleniscope.com

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.