«Όχι» Βουλγαρίας σε πρόσθετες νατοϊκές δυνάμεις στη χώρα – Πυρά της αντιπολίτευσης

27 Ιανουαρίου 2022

Με το πρόσχημα ότι η Βουλγαρία δεν θα καταστεί «καταναλωτής ασφάλειας», η Σόφια αρνήθηκε την πρόσθετη παρουσία δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο έδαφος της χώρας εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία και δεσμεύτηκε να την επιλύσει διπλωματικά.

Η θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης είναι σαφής – θα είμαστε ένας εποικοδομητικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και μέλος της ΕΕ. Η Βουλγαρία είναι και θα είναι ένας υπεύθυνος σύμμαχος. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του κοινοβουλίου για την Ουκρανία την Τετάρτη.

«Η πρώτη και πιο σημαντική θέση είναι να εργαστούμε για τη μείωση των εντάσεων με όλα τα διπλωματικά μέσα. Η αποκλιμάκωση είναι η προτεραιότητά μας, διότι η κλιμάκωση είναι πραγματική. Για πρώτη φορά, η ιδέα της στρατηγικής μας δεν είναι να είμαστε καταναλωτές ασφάλειας, αλλά εταίροι», δήλωσε ο Πέτκοφ.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι 8.500 Αμερικανοί στρατιώτες είναι έτοιμοι να σταλούν στην Ευρώπη.

«Για πρώτη φορά, η κύρια προτεραιότητά μας είναι να έχουμε βουλγαρικά στρατεύματα, υπό βουλγαρική στρατιωτική ηγεσία με βουλγαρική διοίκηση. Ο στρατός μας πρέπει να έχει πλήρη μαχητική ικανότητα στην άμυνά του. Έχουμε επίσης ενημερώσει τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε ότι υπάρχουν σαφείς ελλείψεις σε εξοπλισμό στον βουλγαρικό στρατό. Μέχρι στιγμής, οι επενδύσεις στην άμυνα έχουν γίνει ασυντόνιστα. Αλλά, όπως είπε, «οι επενδύσεις στην άμυνα θα βασίζονται στο πού υπάρχουν οι μεγαλύτερες ελλείψεις».

Συμπεριφέρεστε σαν «μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας»

Ο Ντάνιελ Μίτοφ του αντιπολιτευόμενου GERB, το οποίο ήταν στην εξουσία μέχρι την άνοιξη του 2021, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συμπεριφέρεται σαν μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας και όχι του ΝΑΤΟ.

«Κανένας Βούλγαρος στρατιώτης δεν θα λάβει μέρος σε οποιουδήποτε είδους σύγκρουση ή επιχείρηση στο έδαφος της Ουκρανίας ή άλλης χώρας, χωρίς η απόφαση να ληφθεί από την Εθνοσυνέλευση ή το Συμβούλιο Υπουργών», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Στέφαν Γιάνεφ από το βήμα της Βουλής. Επισήμανε ότι η Βουλγαρία υπολογίζει στη συνέχιση των διπλωματικών προσπαθειών.

Την ίδια θέση υποστήριξε και η υπουργός Εξωτερικών Τεοντόρα Γέντσκοβα. Σύμφωνα με την ίδια, η Ρωσία προσπαθεί σήμερα να διχάσει τους συμμάχους χωρίζοντάς τους σε κατηγορίες. Η θέση της Βουλγαρίας σε αυτή την κατάσταση είναι σαφής – υποστήριξη της κυριαρχίας της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας.

Η Γέντσκοβα υπογράμμισε επίσης ότι η Βουλγαρία απορρίπτει τη ρωσική ιδέα των σφαιρών επιρροής. Η Ρωσία ζήτησε πρόσφατα από το ΝΑΤΟ να σταματήσει την επέκτασή του προς τα ανατολικά και να επιστρέψει στα σύνορά του 1997.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι επίσης της άποψης ότι οι διαφωνίες με τη Ρωσία θα πρέπει να επιλύονται διπλωματικά, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα στην περίπτωση της Ουκρανίας. Συζητείται, επιπλέον, η επιβολή αυστηρών οικονομικών κυρώσεων.

Οι φόβοι της Βουλγαρίας

Οι κίνδυνοι για τη Βουλγαρία σχετίζονται με την ενέργεια και ειδικότερα με την προμήθεια φυσικού αερίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέτκοφ.

Διαβεβαίωσε όμως ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μια στρατηγική που περιλαμβάνει την επιλογή της διακοπής των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου λόγω της κρίσης.

«Έχουμε ένα σαφές σχέδιο και βρισκόμαστε σε επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ποια μέτρα θα λαμβάναμε σε περίπτωση διακοπής της παροχής», δήλωσε ο Πέτκοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα έχουν εναλλακτική λύση σε ένα τέτοιο σενάριο. Πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία έχει επίσης σχέδια για την απομάκρυνση των διπλωματών της από την Ουκρανία, αν αυτό χρειαστεί.

Πηγή: www.euractiv.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.