Aπαρτχάιντ στην κατεχόμενη Παλαιστίνη

«Βόμβα σκατών»: Η διεστραμμένη εφεύρεση των ισραηλινών δυνάμεων καταστολής

14 Μαΐου 2021
Το skunk, αυτή την εφεύρεση αρρωστημένων μυαλών, θυμίζει με ανάρτησή του ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, γνωστός από τη συμμετοχή του σε επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων στη Μεσόγειο:
«Την ώρα που οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην Γάζα έχουν σκοτώσει 103 ανθρώπους εκ των οποίων 27 παιδιά, στην Ιερουσαλήμ, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» αναφέρουν ότι τις τελευταίες μέρες έχουν περιθάλψει εκατοντάδες τραυματίες Παλαιστινίους, με χτυπήματα από πλαστικές σφαίρες, γκλοπς και δηλητηρίαση από λύματα. Ναι, καλά διαβάσατε, λύματα ή αλλιώς skunk weapon.
Η «βόμβα σκατών» κατασκευάζεται από την ισραηλινή εταιρία Odortec και ρίχνεται από αύρες της αστυνομίας με κανόνια.
Η μυρωδιά θυμίζει νεκρό ζώο ή βόθρο και παραμένει στον ψεκασμένο χώρο μέχρι και βδομάδες ενώ στα ρούχα για μήνες.
Η επαφή με το δέρμα προκαλεί ερεθισμούς, και η κατάποση, συμπτώματα δηλητηρίασης, ναυτία, εμετούς ακόμα και θάνατο.
Διαβάστε τη συνέχεια στο left.gr

Το απαρτχάιντ και οι συμβολισμοί

20 Μαρτίου 2021
Το διεθνές κίνημα υπεράσπισης των δικαιωμάτων του λαού της Παλαιστίνης ξεκινά από την κοινωνία των πολιτών στην ίδια την Παλαιστίνη και αναπτύσσεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο με διάφορες μορφές. Μερικές από αυτές είναι το παγκόσμιο κίνημα του BDS, η Εβραϊκή φωνή για την Ειρήνη, το Black Lives Matter και πολλά άλλα.
Τα κινήματα αυτά είναι φανερό ότι έχουν τραυματίσει την -υποστηριζόμενη από πολλές κυβερνήσεις- υπεροχή της κυβέρνησης του Ισραήλ. Το Ισραήλ αποφάσισε να αμυνθεί με το να χαρακτηρίσει όποια και όποιο διαμαρτύρεται για την κατάσταση απαρτχάιντ στη Παλαιστίνη ως «αντισημίτη». Είσαι αντισημίτης αν υποστηρίξεις την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, να εξετάσει τις παράνομες συνεχιζόμενες κακουργηματικές πράξεις ενάντια στον παλαιστινιακό λαό. Είσαι αντισημίτης αν θελήσεις να πας να καταθέσεις μάρτυρας στο Διεθνές Δικαστήριο. Είσαι αντισημίτης αν καταγγείλεις τα εγκλήματα σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Είσαι αντισημίτης αν θεωρείς ότι το σχέδιο Τραμπ-Νετανάχιου είναι καταστροφικό για τον παλαιστινιακό λαό και παράνομο σε σχέση με διεθνείς συμφωνίες του ΟΗΕ.
Διαβάστε τη συνέχεια στο www.epohi.gr

Nαόμι Κλάιν : Αρκετά. Είναι καιρός για μποϊκοτάζ στο Ισραήλ.

25 Ιουλίου 2014
Ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί η αιματηρή κατοχή είναι να στοχευθεί το Ισραήλ με το είδος της κίνησης που έληξε και το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική
Είναι η ώρα. Έχει περάσει ήδη ο καιρός. Η καλύτερη στρατηγική για τον τερματισμό της όλο και πιο αιματηρής κατοχής , είναι να γίνει στόχος το Ισραήλ, ενός είδους παγκόσμιου κινήματος σαν εκείνο, που έβαλε τέλος στο απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Τον Ιούλιο του 2005 ένας τεράστιος συνασπισμός  παλαιστινιακών ομάδων έθεσε τα σχέδια, για να κάνει ακριβώς αυτό. Προσκάλεσαν  τις «συνειδήσεις των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ,να επιβάλουν ένα ευρύ μποϊκοτάζ και να εφαρμόσουν πρωτοβουλίες μποϊκοτάζ,  εναντίον του Ισραήλ παρόμοιες με εκείνες που εφαρμόστηκαν στη Νότια Αφρική την εποχή του απαρτχάιντ». Γεννήθηκε έτσι η  εκστρατεία Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεις – BDS.
Κάθε μέρα που το Ισραήλ σφυροκοπεί την Γάζα, δημιουργεί ακόμη περισσότερους υποστηρικτές  του κινήματος BDS αιτία – ακόμη και μεταξύ των Ισραηλινών Εβραίων. Στη μέση της επίθεσης περίπου 500 Ισραηλινοί, δεκάδες από αυτούς γνωστοί καλλιτέχνες και επιστήμονες, απέστειλαν επιστολή στους ξένους πρεσβευτές στο Ισραήλ. Απευθύναν έκκληση για «τη λήψη άμεσων περιοριστικών μέτρων και κυρώσεων» και καταλήγουν με μια σαφή σύνδεση με τον αγώνα ενάντια στο απαρτχάιντ. “Το μποϊκοτάζ  στη Νότια Αφρική ήταν αποτελεσματικό, αλλά το Ισραήλ αντιμετωπίζεται με το γάντι … Αυτή η διεθνής στήριξη πρέπει να σταματήσει.”
Διαβάστε τη συνέχεια στο blogvirona.blogspot.com

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.