Φτάσαμε σήμερα να στελεχώνουμε (πλημμελώς, βέβαια, αριθμητικά) νέα κρεβάτια ΜΕΘ και ΤΕΠ με προσωπικό ανειδίκευτο, που το δικό τους στρες και άγχος είναι μεγαλύτερο και αυτού των νοσηλευομένων.
Του Απόστολου Λυκεσά
8 Ιανουαρίου 2021
Είναι πολύ πιθανό ότι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας, το Γ.Ν. Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην ένταση εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον καθώς τα κενά στις θέσεις ιατρών και νοσηλευτών δεν έχουν καλυφτεί, και οι επιτάξεις ιδιωτών δεν είναι λύση. Μιλά στην «ΕφΣυν» Ο Χρήστος Στεφανίδης, διευθυντής ΕΣΥ στην Παιδοχειρουργική Κλινική Ιπποκράτειου Γ.Ν. Θεσσαλονίκης, μέλος δ.σ. Σωματείου Εργαζομένων και αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του νοσοκομείου.
Ο κ. Στεφανίδης εκφράζει την απόλυτη διαφωνία του με τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται για την καραντίνα των υγειονομικών ενώ αναφέρεται και στον μηδενισμό των χειρουργείων της κοινής νοσηρότητας η οποία αυξάνεται και έχει μοναδικό αποτέλεσμα τον πλουτισμό των ιδιωτικών κλινικών.
● Καθώς σε πολύ πρόσφατη εφημερία του νοσοκομείου είχατε 185 προσελεύσεις στα ΤΕΠ covid, από τους οποίους εισήχθησαν περίπου 60 –η πλειοψηφία ανεμβολίαστοι- και με δεδομένο ότι έχουν πολλαπλασιαστεί τα κρούσματα πως είναι σήμερα η κατάσταση;
Ο απολογισμός της τελευταίας Γενικής εφημερίας του Ιπποκράτειου Γ.Ν.Θ. (02/01/2022) ήταν από αυτές που θα χαρακτηρίζαμε ως αρκετά πιεστική (όπως και οι περισσότερες αυτήν την περίοδο). Η προσέλευση των ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Covid γίνεται ή με ίδια μέσα ή με μεταφορά με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Ο αριθμός των εξετασθέντων ασθενών στο ΤΕΠ covid ήταν 205 και οι εισαγωγές περίπου 65. Απ’ ότι γνωρίζω, οι προσελεύσεις στο ΤΕΠ σε προηγούμενες εφημερίες ήταν λιγότερες αριθμητικά, όχι όμως και οι εισαγωγές οι οποίες, αρκετές φορές, ήταν περισσότερες.
Αλγεινή είναι η εικόνα (κυρίως τις μεταμεσημεριανές ώρες) του μεγάλου αριθμού ασθενών που περιμένουν να εξεταστούν και να διεκπεραιωθούν (ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασής τους) για μεγάλο χρονικό διάστημα, από ένα εξαντλημένο Ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό, που φθίνει μέρα με τη μέρα λόγω θετικοποίησης ή και νόσησης από κορωνοϊό και αναγκαστικής καραντίνας, αγνώστου αριθμού σε εμάς τους απλούς εργαζόμενους του Νοσοκομείου. Φυσικά, αυτή η κατάσταση υφίσταται και στο προσωπικό των Κλινικών (αξώνων, κατά τη νοσοκομειακή ορολογία) που νοσηλεύουν περιστατικά covid.
Σήμερα, τα κρεβάτια που διατίθενται για νοσηλεία ασθενών covid στο Ιπποκράτειο είναι περίπου 180, κατανεμημένα σε τρίκλινους, τετράκλινους και εξάκλινους θαλάμους, σε τρεις ορόφους του Γ΄ κτηρίου του Νοσοκομείου.
Οι νοσηλευόμενοι θετικοί ασθενείς είναι περίπου 98 συν 8 θετικά παιδιά που νοσηλεύονται στους θαλάμους της μονάδας ειδικών λοιμώξεων του Δ΄ κτηρίου (Παιδιατρικού).
Διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ παραμένει ένας ασθενής.
● Η κυβέρνηση ανακοίνωσε κάλυψη στα κενά υγειονομικών που δημιουργούνται στο νοσοκομεία λόγω της διασποράς της παραλλαγής Ομικρον με επιτάξεις. Αποτελεί λύση η κίνηση αυτή και ποιο είναι το μέγεθος του προβλήματος στο Ιπποκράτειο;
Η οποιαδήποτε επίταξη ιατρών από τον ιδιωτικό τομέα (ιατροί με ιδιωτικό ιατρείο ή ιδιωτικών κλινικών που δεν νοσηλεύουν ασθενείς covid) δεν μπορεί, άμεσα, να λύσει κανένα πρόβλημα που προκύπτει από την απουσία των νοσοκομειακών. Όσο καλή και να είναι η πρόθεση των ιδιωτών συναδέλφων, δεν μπορούν να προσαρμοστούν στην εξειδικευμένη λειτουργία των Νοσοκομείων, πόσο μάλλον στις πτέρυγες covid, λόγω απουσίας εμπειρίας στη νοσηλεία τέτοιων περιστατικών.
Όπως μας λένε οι προηγούμενοι επιστρατευθέντες γιατροί, για μια εβδομάδα πελαγοδρομούσαν προσπαθώντας να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της νοσηλείας αυτών των ασθενών και κυρίως της λειτουργίας του Νοσοκομείου. Πληροφοριακά σας αναφέρω ότι, μόνο από τους ειδικευόμενους γιατρούς της Παιδοχειρουργικής έχουν βγει θετικοί, άρα και σε καραντίνα, τέσσερις από τους οκτώ. Όταν οι νοσοκομειακοί γιατροί φωνάζαμε για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ μας λέγανε γραφικούς. Άς αντιμετωπίσουν τώρα το πρόβλημα με… τα ΣΔΙΤ (Συμπραξη Ιδιωτικού & Δημόσιου Τομέα). Το κακό είναι ότι πάλι ο φτωχός λαός θα την πληρώσει.
● Κι αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για πολύ μεγάλη αύξηση κρουσμάτων θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε;
Σίγουρα πολύ δύσκολα, πιθανόν και όχι.
Αυτό που μπορεί να διαπιστώσει κάποιος που παρακολουθεί την κατάσταση που προκύπτει από την εξέλιξη της πανδημίας είναι ότι, ευτυχώς μέχρις στιγμής, ο αριθμός των προσερχόμενων ασθενών στο ΤΕΠ covid δεν είναι ευθέως ανάλογος με την ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ο απόλυτος αριθμός των προσερχόμενων ασθενών στα Επείγοντα θα είναι ο ίδιος ή θα μειώνεται. Το πιθανότερο είναι να αυξηθεί σημαντικά. Ακόμη κι εάν τα κρούσματα δεκαπλασιαστούν (όπως έγινε από 5.000 σε 50.000) και οι προσελεύσεις απλώς διπλασιαστούν (από 200 σε 400) φοβάμαι ότι δεν θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε όπως οφείλουμε, σαν σύστημα υγείας. Κι αυτό γιατί, όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, δεν έχει επ’ ουδενί ενισχυθεί το Νοσοκομείο μας, όπως και όλο το ΕΣΥ άλλωστε, με νοσηλευτικό, ιατρικό και λοιπό παραϊατρικό προσωπικό.
Έχουν προσληφθεί ελάχιστοι νοσηλευτές (ούτε το 20% των κενών οργανικών θέσεων) και αυτοί από προκήρυξη του ΑΣΕΠ του 2018-19 και κάποιοι επικουρικοί ή από τον ΟΑΕΔ που και αυτοί δεν είναι αρκετοί για να καλύψουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες λόγω της πανδημίας. Για την εμπειρία και την εξειδικευμένη κατάρτιση –εκπαίδευση αυτού του προσωπικού, απαραίτητη για τη στελέχωση των ειδικών Τμημάτων – Μονάδων, ούτε λόγος.
Μας έλεγαν γραφικούς, εμάς τους ΕΣΥτες, όταν στις αρχές τις πανδημίας, όπως και πολλά χρόνια πριν, καλούσαμε τους κυβερνώντες να προκηρύξουν τις κενές οργανικές θέσεις των υγειονομικών (όχι τίποτε νέες) πριν φτάσουμε στο απροχώρητο των σημερινών ημερών. Κι έτσι φθάσαμε σήμερα να στελεχώνουμε (πλημμελώς, βέβαια, αριθμητικά) νέα κρεβάτια ΜΕΘ και Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών με προσωπικό ανειδίκευτο, που το δικό τους στρες και άγχος είναι μεγαλύτερο και αυτού των νοσηλευομένων. Αυτή η κατάσταση βέβαια αφορά και τους ελάχιστους νέους (με διάφορες σχέσεις εργασίας) υγειονομικούς στον εργαστηριακό τομέα.
Το ιατρικό προσωπικό που προσελήφθη προέρχεται από κάλυψη θέσεων για τη ΜΕΘ, κυρίως, και άλλων ειδικοτήτων όχι απαραίτητα παθολογικών, αναγκαίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι μισοί περίπου από αυτούς είναι επικουρικοί ιατροί σε εργασιακή ομηρία, μη γνωρίζοντας τι θα τους ξημερώσει με τη λήξη της πανδημίας, ενώ καλύπτουν πάγιες ανάγκες κενών οργανικών θέσεων και έχοντας αποκτήσει αξιόλογη εμπειρία και γνώσεις, κάτι που δεν υπάρχει στους μόνιμους (πολύ αργά πλέον) νεοπροσληφθέντων συναδέλφων.
Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι που μας προέκυψαν προσφάτως με τις «αποφασίζουμε και διατάσουμε» Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, κυρίως τραυματιοφορείς και διοικητικοί υπάλληλοι, στερούνται εμπειρίας και, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους, δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις λειτουργίας ενός, δραματικά, πιεζόμενου συστήματος.
● Έχετε θέσει το ζήτημα στην διοίκηση του νοσοκομείου; Γνωρίζετε αν υπάρχει κάποια ειδική προετοιμασία για αντιμετώπιση ενός κύματος προσελεύσεων και νοσηλειών;
Φυσικά και έχουμε αναπτύξει τους προβληματισμούς μας, θέτοντας και ερωτήματα στη Διοίκηση του Νοσοκομείου, σαν Εργασιακό Σωματείο, σχετικά με πιθανή προετοιμασία για υποδοχή και εξυπηρέτηση με επιτυχία ενός αυξημένου αριθμού ασθενών νοσούντων από Cοvid. Η απαντήσεις που πήραμε, για πολλοστή φορά , ήταν οι ίδιες και οι τετριμένες: «κάνουμε ότι μπορούμε, ανοίγουμε νέους χώρους νοσηλείας, ζητάμε προσωπικό αλλά αυτά μας δίνουνε κ.λ.π.» Δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για ύπαρξη συγκεκριμένου σχεδίου, που να έχει κοινοποιηθεί στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου, που να αφορά στην αντιμετώπιση ιδιαίτερα πιεστικών καταστάσεων.
● Ποια είναι η γνώμη σας για την μείωση των ημερών καραντίνας των υγειονομικών καραντίνας των υγειονομικών; Τι συμπεράσματα έχετε εξάγει μετά το ζήτημα που ανέκυψε με τα μαζικά κρούσματα υγειονομικών στον Ευαγγελισμό;
Διαφωνώ με αυτές τις οδηγίες. Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η μεταδοτικότητα των θετικοποιηθέντων πλήρως εμβολιασμένων μηδενίζεται μετά από 5 ημέρες. Αυτή η οδηγία, που εφαρμόστηκε αρχικά στις ΗΠΑ και υιοθετήθηκε άκριτα από κυβερνήσεις της δύσης και, φυσικά και τη δική μας, έχει να κάνει με την «οικονομία» των εργαζόμενων, κυρίως στην υγεία, προς όφελος μιας, αμφιλεγόμενης, σταθερότητας στη λειτουργία της οικονομίας, από την πλευρά, βέβαια, των αφεντικών και των εκπροσώπων αυτών στις κυβερνήσεις αυτών των κρατών.
Και φυσικά εξαγγέλθηκε και εφαρμόστηκε προληπτικά, καθώς όλοι μπορούσαν να προβλέψουν αυτό που, αυτονόητα, θα συνέβαινε, δηλ. την αύξηση των κρουσμάτων ανάμεσα και στους υγειονομικούς αλλά και σε άλλους εργαζόμενους (μεταφορές, συγκοινωνίες, δημόσιο κ.λ.π.). Είναι γνωστή, άλλωστε, η άποψη του ΠΟΥ αλλά και άλλων επιστημόνων, ότι η ελάχιστη ασφαλής καραντίνα για τους ασυμπτωματικούς θετικούς πρέπει να διαρκεί 10 ημέρες, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ιικό τους φορτίο και η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου από αυτούς.
● Πριν τις γιορτές είχε ανακύψει θέμα με τα χειρουργεία της κοινής νοσηρότητας. Μετά την ένταση εκείνων των ημερών το πρόβλημα έχει αποκατασταθεί; Λειτουργείτε κανονικά σήμερα;
Αυτό το οποίο έχει γίνει είναι ο, σχεδόν, «αφανισμός» των κλινικών χειρουργικών ειδικοτήτων με μηδενισμό των προγραμματισμένων χειρουργείων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο αριθμός των υπηρετούντων μονίμων Αναισθησιολόγων στο Νοσοκομείο είναι μόλις δέκα αντί για είκοσι επτά που είναι οι οργανικές τους θέσεις. Αυτό είναι αποτέλεσμα παλαιών συνταξιοδοτήσεων αλλά, κυρίως, μαζικών (5) πρόσφατων παραιτήσεων. Οι εναπομείναντες έχουν χρεωθεί τη νοσηλεία των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ ασθενών.
Η ανάπτυξη κλινών covid έχει επιτευχθεί εις βάρος των κρεβατιών των χειρουργικών κλινικών και με τη σύμπτυξη αυτών σε κοινούς χώρους (Ε΄Χειρ/κή –Ουρ/κή, Β΄Προπ. Χειρ/κή- Νευρ/κή-Ορθοπ/κή-ΩΡΛ ) με ταυτόχρονη λεηλάτηση του νοσηλευτικού τους προσωπικού. Η πιο κραυγαλέα, όμως, διάλυση Κλινικής είναι αυτή της Παιδοχειρουργικής. Τα κρεβάτια (τριάντα) και οι θάλαμοι, στους οποίους ήταν αναπτυγμένη, μετασχηματίστηκαν σε άτυπη μονάδα υποδοχής διασωληνωμένων ασθενών covid εκτός ΜΕΘ, εξοβελίζοντάς την σε δύο θαλάμους των οκτώ κρεβατιών, στις δύο Παιδιατρικές κλινικές, εξυπηρετούμενα από το νοσηλευτικό προσωπικό αυτών το οποίο είναι άπειρο όσον αφορά τη νοσηλεία χειρουργικών περιστατικών.
Δεν πραγματοποιούνται τακτικά χειρουργεία, τα επείγοντα δεν διεκπεραιώνονται όλα, πλέον, από τους γιατρούς της, διακομιζόμενα σε ιδιωτική κλινική. Σχεδόν κάθε μήνα αποσπώνται γιατροί της στις κλινικές covid, αποδυναμώνοντάς την. Και αναφέρομαι στην μεγαλύτερη Παιδοχειρουργική κλινική της χώρας σε επίπεδο κλινών και Ιατρικού προσωπικού, το οποίο πραγματοποιεί εξειδικευμένες επεμβάσεις, συχνά καλούμενο από συναδέλφους άλλων νοσοκομείων για την βοήθεια εκτέλεσης επεμβάσεων σε σπάνια περιστατικά.
Το αποτέλεσμα που προκύπτει από όλα αυτά που σας περιέγραψα είναι ότι η νοσηρότητα, λόγω μη εξυπηρέτησής τους, των χειρουργικών περιστατικών αυξάνει δραματικά και η αντιμετώπισή τους στον ιδιωτικό τομέα απλώς πλουτίζει τους επιχειρηματίες του χώρου και φτωχαίνει, αν δεν εξαθλιώνει, τον κόσμο που υποφέρει.
Πηγή:www.efsyn.gr
Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.